Glödlampans historia

89 röster
57337 visningar
uppladdat: 2008-10-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Glödlampan

År 1854 uppfann urmakaren Johann Heinrich Goebel den allra första glödlampan. Men Goebels glödlampa var inte tillräckligt välbyggd för att vecka intresse hos det övriga folket eftersom den var byggd av en parfymflaska. Några år senare, 1879 fick Thomas Alva Edison patent på sin utvecklade version av Goebels glödlampa, som blev den första att användas i bostadshus. Glödlampas ljus påbörjade förändringen av människornas vardag och levnadssätt på en positiv väg, för att sedan kunna nå dagens samhälle. Vilket antagligen var både Goebels och Edisons önskemål.

Under 1800-talet började många saker hända. Man började dra elledningar i husen, industriella revolutionen fick sin start, trafiken ökade, kommunikationen ökade med hjälp av telefonen och radion blev ett redskap att sprida nyheter med. Det blev ett helt nytt samhälle, allt blev bara bättre och bättre. Men frågan är, varför hände allting just då?

Människorna som levde under 1800-talet betedde sig precis likadant då, som vi gör idag. De var hagalna och sugna på något större och bättre än det de redan hade. Har man uppfunnit något eller t.ex. spelat in en film som blev en stor succé vill man ju ha en uppföljare. Något nytt som är större och bättre. Det fanns ingenting som gav ifrån sig ljus förutom stearinljus, fotogenlampor och vaxljus, och även om det fungerade bra och hade gjort det under en lång tid, så fanns tankarna där om att uppfinna något bättre.

Men vad hade hänt om glödlampan aldrig blivit uppfunnen? Det hade blivit totalt livsfarligt att färdas i trafiken, om den nu hade funnits kvar, eftersom att man där kommunicerar och kontrollerar med hjälp av ljus och lampor. Samhället hade blivit mörkare nattetid. Vardagens standard skulle vara lägre och världen skulle vara annorlunda.

Det gick snabbt för glödlampan att slå igenom. Att det fanns något så fantastiskt som elektriskt ljus var svårt för många att tro och dem hade rätt. Glödlampan har förändrat många saker i världen och hjälpt oss människor uppfinna nya idéer, men den är inte så felfri som den verkar. Den är en energibov som påverkar växthuseffekten. All användning av glödlampor varje år resulterar i utsläpp med flera hundra ton koldioxid. I Australien och Kalifornien är det bestämt att man inom tre år ska byta ut alla traditionella glödlampor till energisnåla lampor.

Glödlampan ger inte bara ifrån sig ljus utan även värme. Värmelampor som dem kallas används på sjukhus, i industrin och även vid djuruppfödning. Det finns många olika sorters glödlampor som hela tiden utvecklas och blir bättre och bättre.

Hur kunde en sådan liten lysande sak påverka så mycket i en så stor värld? Hur skulle dagens bostäder se ut utan lampor? Skulle det vara möjligt att arbeta natt? Det finns många frågor och funderingar över hur världen skulle kunna se ut. Men vad spelar det egentligen för roll? Världen har u...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

www.susning.nu www.aftonbladet.se www.osram.se

Kommentera arbetet: Glödlampans historia

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2014-09-25

    vart fick du din info om uppfinnarna? :)

  • Bo Rhönnstad 2021-02-19

    Fakta efter en släktforskning: Göbel hade redan 25 år före Edison haft i användning och offentligen förevisat en praktiskt brukbar glödlampa. När Edison tog patent på glödlampan 1879 hade han fortfarande inte lyckats med att uppnå en fullt funktionell glödlampa likt den Göbel uppfann långt tidigare och metoden att evakuera lamporna. Under det som blev kallat "Goebels defence" kallades över hundra vittnen in till Goebels försvar. https://sites.google.com/site/heinrichgoebelgluehbirne/ deutsch https://sites.google.com/site/minslaektfraansaarland/gloedlampans-uppfinnare-heinrich-goebel-henry-goebel

Källhänvisning

Inactive member [2008-10-03]   Glödlampans historia
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10134 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×