Gösta Berlings saga

13 röster
41214 visningar
uppladdat: 2000-07-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

GÖSTA BERLINGS SAGA

Gösta Berlings saga är skriven av Selma Lagerlöf och utgiven av Bonniers förlag. Lagerlöf föddes 1858 på herrgården Mårbacka i Värmland, i vilket landskap boken också utspelar sig. Gösta Berlings saga kom ut 1891 och var den första av hennes böcker. Hon skulle sedan komma att skriva andra stora kända romaner, såsom ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”, ”Herr Arnes penningar” och ”Kejsaren av Portugallien”. Lagerlöf blev som första kvinna utnämnd till fil. hedersdr. 1907, fick nobelpriset 1909 och blev medlem av Svenska akademin 1914.

Huvudpersonen är Gösta Berling som i början av boken är en präst. Han har dock problem med spriten och måste av den anledningen fly socknen. Han går som tiggare genom Värmland och når till slut fram till Bro socken och herresätet Ekeby. Där blir han av majorskan upptagen som en bland kavaljererna, vilka är tolv hemlösa, bohemiska män som lever för äventyret och festen. Den elake brukspatron Sintram, som står i förbund med djävulen, hetsar på juldagen kavaljererna mot majorskan, som låter dem bo i sitt hus. Detta leder till att majoren jagar iväg majorskan hemifrån och under ett år får kavaljererna regera i sus och dus på Ekeby och i hela bygden, som Sintram vill ödelägga. Under detta år går Gösta Berling igenom ett antal passionerade kärlekshistorier som snabbt splittras. Hans riktigt stora kärlek är dock Elisabeth Dohna, som redan är gift med den enfaldige greve Henrik. Efter många olyckor blir hon till slut Gösta Berlings hustru. Majorskans make dör och hon återvänder till Ekeby. Hon återförenas med Gösta Berling och vill skänka honom gården. Han vill dock inte veta av detta, då han bara vill leva ett enkelt liv på ett torp. De övriga kavaljererna splittras och majorskan dör.

Huvudbudskapet med boken är att man inte kommer någonstans genom att bara leva ett lyxliv, utan man måste också jobba för att överleva. Man kan inte heller gå igenom hela livet och klandra sig själv för något som hänt i det förflutna, utan man måste kunna gå vidare. Förutom detta budskap, som är ganska klart, har också i stort sett varje kapitel ett individuellt budskap som är något svårare att tyda. Boken handlar mycket om kärlek och framför allt om hur kärleken kan ställa till med besvär och bekymmer. Men den beskrivs också som en nödvändig kraft som behövs för att livet ska bli komplett. Som det står i kapitlet om Mamsell Marie på sidan 200: ”Hon hade lärt sig älska kärleken med all dess plåga, dess tårar, dess längtan. Bättre sorgsen med den än glad utan den, sade hon.”, och i kapitlet om torkan på sidan 322: ”Solskenet är likt kärleken. Vem känner inte till de illgärningar den har begått, och vem kan inte låta bli att förlåta den?”. Selma Lagerlöf är en mycket bra berättare. Dock känns det ibland som om kapitlen inte alltid håller ihop. Det kan plötsligt komma ett kapitel som handlar om något helt annat. Detta kompenserar Lagerlöf med ha en mycket levande berättarstil. Hon berättar som om hon själv har varit med om allting i boken och inte som en utomstående person. Därför blir det också mer intressant att läsa. Budskapet med boken förs fram framför allt med hjälp av Gösta Berling. Han, som gått igenom många problem tidigare i livet, tycker inte han är värd någon. Han är mycket uppoffrande och offrar hellre sig själv än hjälper dem på något annat sätt.

Till en början är boken mycket seg och trög att läsa. Det presenteras en väldig massa människor hela tiden och det är svårt att hålla reda på alla namn. Dock blir det bättre på slutet allteftersom man sätter sig in i de olika personerna. De olika underliggande meningarna som finns i många kapitel kan vara svåra att uppfatta medan man läser. Först efteråt, när man ser tillbaka och reflekterar över boken, kommer insikten och förståelsen för vad Lagerlöf har att säga. Om texten bara läses rakt av utan vidare funderingar, är boken inte bra alls. Man måste se tillbaka och fråga sig själv vad det är författarinnan vill säga. Dock kan det kännas jobbigt att hela tiden kastas mellan de olika kapitlen, för på sina ställen är det svårt att hitta den röda tråden.

Även om boken mycket handlar om kavaljerernas många äventyr och om många vackra damer är det ändå människans moral som står i centrum. Det finns alltid en underliggande mening som måste tydas för att texten ska bli intressant. Ett exempel är kapitlet om torkan, där det beskrivs hur trakten drabbas av en mycket svår torka som drabbar jordbruket. De väljer då att skylla allt på prästen i socknen. De anser att det är hans fel eftersom han inte bett tillräckligt mycket för att blidka Gud. De slänger torra kvistar på hans uppfart till huset för att på så vis visa att det är hans fel. Detta kapitel visar tydligt hur människan alltid söker någon att skylla på och också hur snabb människan är att fördöma utan att ha några bevis som bakgrund. Denna berättarstil gör att det inte bara går att läsa igenom boken utan man måste sätta sig ner och tänka...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gösta Berlings saga

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-07-05]   Gösta Berlings saga
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=34 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×