Gösta Berlings saga

5 röster
34312 visningar
uppladdat: 2005-11-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
GÖSTA BERLINGS SAGA
(Realism och naturalism)

( ÅR 1891)

PERSONANALYS AV FÖRFATTAREN OCH RECENSION AV BOKEN

Ett arbete i kursen Svenska B

Skriven av Marianne Johansson 2005-08-25

VEM VAR FÖRFATTAREN SELMA LAGERLÖF?

Selma Lagerlöf föddes den 20 november 1858 på gården Mårbacka i Värmland. Fram till hennes död, som inträffade den 16 mars 1940, var hon en av den största kvinnliga berättarbegåvningen i sin generation.

Efter att ha arbetat som lärarinna i Landskrona under 10 år, beslöt sig Selma Lagerlöf för att ägna sig på heltid åt sitt författarskap. Denna skrivtalang som hon grundlade tidigt i sin barndom. Redan genom sin debutroman, "Gösta Berlings Saga", som utkom 1891 som denna recension handlar om, förnyade hon den svenska berättarkonsten genom sin poetiska och fantasifulla berättar stil.

Hennes mest kända böcker är bland annat "Jerusalem 1-2" (utkom åren 1901-1902), "Herr Arnes Penningar" (utkom 1904), "Nils Holgerssons Underbara Resa Genom Sverige" (utkom åren 1906-1907) och "Kejsaren av Portugallien" (utkom år 1914).

Selma Lagerlöf är en av de mest översatta svenska författarna genom tiderna. Boken om Nils Holgersson har hittills översatts till över 30 språk världen över. Hon fick under sin livstid motta en rad priser och utmärkelser; år 1904 tilldelades hon Svenska Akademins stora guldmedalj, år 1907 blev hon hedersdoktor vid Uppsala Universitet, år 1909 fick hon nobelpriset i litteratur och år 1914 blev hon som första kvinna invald i Svenska Akademin.

BOKEN

Boken Gösta Berlings saga består av små berättar episoder kring personerna som bor vid sjön Löven i Värmland på 1820-talet. Alla har dock någon anknytning till huvudpersonen Gösta Berling och oftast handlar det om känslor och kärlek.

Boken är skriven i tredje person med den allvetande berättaren som ibland tilltalar läsaren. Men författaren ändrar perspektiv och blir synlig emellanåt, då skriver hon i jag form.



HISTORIEN I KORTHET

Berättelsen kretsar sig kring den avsatte prästen och kvinnotjusaren Gösta Berling och den manhaftiga majorskan på Ekeby, Margareta Celsing. Hon hade av föräldrarna tvingats att gifta sig med major Samzelius. Men hennes ungdomskärlek, Altringer, gav henne Ekeby och sex andra bruk i arv. Det gick ont tal om deras förbindelse och majorskans mor förbannar henne.

Den elake brukspatron Sintram, som står i förbund med djävulen, hetsar på juldagen "kavaljererna" - tolv hemlösa, bohemiska män som majorskan låter bo i en flygel - mot deras välgörarinna. En av dem är Gösta Berling. Majoren låter då jaga iväg henne hemifrån och under ett år får kavaljererna regera i sus och dus på Ekeby och i hela bygden, som Sintram vill ödelägga.

Gösta Berling upplever flera passionerade kärlekshistorier, som snabbt splittras upp. Hans stora förälskelse är dock Elisabeth Dohna, gift med den enfaldige greve Henrik. Hon plågas av sin elaka svärmor och hennes man låter senare upplösa äktenskapet. Först efter många olyckor och konflikter blir hon Göstas fru.

Majorskans make dör och hon återvänder till Ekeby. På vägen får hon goda underrättelser av folket i trakten, som tidigare rest sig mot vanstyret på Ekeby. Majorskan försonas med Gösta och vill testamentera Ekeby till honom. Gösta är dock luttrad av skuld och olyckor och väljer att leva ett arbetsamt och anspråkslöst liv på ett torp. De övriga kavaljererna splittras upp och majorskan dör just när den stora brukshammaren på Ekeby sätter igång igen.

DISKUSSION OCH ÅSIKTER

Jag tycker att boken är fylld av berättarglädje även om det inte finns någon handling som skrider framåt utan författaren hoppar fram och tillbaka och låter läsaren bekanta sig med olika personer och företeelser i trakten. Ibland måste man som läsare anstränga sig för att hänga med och förstå hur det nya kapitlet hänger ihop med det förra. Det hände att jag fick läsa om lite tillbaka i boken för att hänga med framåt.

Stilen i boken, tycker jag är romantisk men blandas med realistiska skildringar, där kan man ana lärarinnan Selma Lagerlöf som förväxlar fakta med sin farmors mytiska sägner. Språket är ålderdomligt med det fungerar fortfarande, det är mest verbenas böjningar som är annorlunda men det försvårar inte läsandet nämnvärt. Dialogen i boken tycker jag känns aktuell och inte alls hundra år gammal, som den egentligen är. Naturbeskrivningarna är mycket vackra, språket är varierande och emellanåt vackert.

Jag skulle vilja säga att Selma besjälar naturen, vilket ger en speciell ton för boken. Det sägs att Selma Lagerlöf var synsk, fast säkert vet man inte. Det kan, i så fall, vara orsaken till att hon skriver om övernaturliga fenomen så trovärdigt. Hon är närvarande i boken och verkar ibland bli rädd för det hon själv skriver om, så att hon måste krypa i säng och dra täcket över sig. Selma Lagerlöfs verk är tidlösa, intensiva och känslofyllda läsäventyr fyllda av livsvärme och en tro på det goda.

Jag rekommenderar alla och envar att läsa denna bok, dels för att den rent litterärt är intressant och läsvärd och dels för att den idag bör betraktas som ett historiskt verk för en svunnen tid i Sveriges historia. Jag tyckte mycket om boken och den gjorde ett stort intryck på mig.

INSPIRATION ELLER RYKTE!?

Som förebild till Gösta Berling kan Selma Lagerlöf ha använt sig av den sanna berättelsen om överklassynglingen Emanuel Branzell, som 1831 hade kommit som förste präst till Södra Finnskoga församling, Dalby Kyrka, i norra Värmland, som då innehöll en befolkning som till mesta del var ättlingar till de finska svedjejordbrukarna som först befolkat området.

En dag kom en berusad finngumma till prästgården, vil...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gösta Berlings saga

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2018-03-19

    Mycket bra och välskriven recension. Presentarad läraresbedömning

Källhänvisning

Inactive member [2005-11-11]   Gösta Berlings saga
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4886 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×