Good Will Hunting - en film om socialisation

9384 visningar
uppladdat: 2008-05-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Om du tänker på socialisationssolen, vilka ”strålar” har format Wills liv?

Svar: Wills liv har huvudsakligen formats av primärgruppen. Han har blivit sviken, bott i många olika familjer. Fler strålar är boendet, han bor i ett ruckel i slummen.
Hans kompis är bra, även om de för in honom på mer eller mindre bra saker, till exempel så slåss de. Han har inga egentliga fritidsintressen, förutom att gå på barer och spela basket.
Han arbetar som städare, ingen eller liten utbildning. Jag tror att han tror att han kan bättre, men vågar inte chansa. Skolan har en stor del i hans liv, kanske lyckades han inte så bra i skolan, tvekade på sin egna förmåga.
Det är skolan som är hans väg i vuxenlivet med ett riktigt jobb, och jag tror att han medvetet väljer en skola med mycket begåvade elever, visar sig, men för sig själv vill han vara osynlig, men ändå få uppmärksamhet. Det är som att två sidor inom honom drar honom åt olika håll.
McGuire sa något i stil med att han satsar stort, men vågar inte ta ut vinsten, och det stämmer mycket bra tycker jag.
Om man ser till samhället som en stråle är det främst lagarna som har format unge Wills liv. Han har ofta hamnat i klammeri med rättvisan, bland annat för misshandel och övervåld.
Men på något sätt lyckas han varje gång få fallen avskrivna.


2. Ge exempel på hur den primära socialisationen har format Will.

Svar: Han har haft en jobbig uppväxt med många olika fosterhem, och de fosterhemmen har inte varit de bästa heller. Hans fosterpappa slog honom, brände honom med cigaretter och knivhögg honom. Will provocerade honom för att skydda sin mamma och sin bror.
Så nu, när han börjar bli vuxen, visar det sig genom att han inte orkar ta tag i någonting, och han är rädd för att låta någon komma nära honom.
Han har svårt att lita på andra, och skyddar sig själv och stöter bort dem som vill komma honom nära. Han övergavs av dem som skulle älska honom, och han känner sig misslyckad, som om han inte är värd att älskas. Det är som om han själv inte vet vad ”att älska” innebär.
Han är mycket arg, och har svårt för att veta hur han ska agera i svåra situationer. Han projicerar sin ilska på fosterföräldrarna på Skyler. Han är slåss mycket, och tar ut sina aggressioner från föräldrarna på de personer som finns i hans omgivning.
Han fick gå en lång väg mot trygghet, sociala behov, behov av självuppskattning – hans självförverkligande låg långt borta.
Jag tycker att han var mycket omogen i filmen, och det kan ju bero på en osäkerhet som han har burit med sig från när han var barn.


3. Vilka roller har Will?

Svar: Med sina vänner är han glad, de slåss med andra, tjafsar med varandra och dricker.
Med Skyler vill han verka intelligent, de tar det mest lugnt, skrattar tillsammans och bara är.
Jag tror han vill visa en bättre sida av sig själv tillsammans med henne, han är ju rädd för att hon inte ska tycka om honom om hon vet hela sanningen om honom.
Med McGuire är han först oförskämd, tror att han vet och kan allt, men McGuire får in honom på andra banor. Han vill prata med McGuire, men det tar ett tag innan han kan öppna sig.
Med Lambeaus gör han det han ska, men tar ändå inte honom och hans assistent på allvar.
Han tror att han kan göra som han vill, och säger att alla uppgifter är så lätta.
Han kan inte respektera andra personers åsikter eller vilja, utan tycker att alla andra har fel, och att han har rätt.




4. Ge ett exempel från filmen då Wills olika världar möts.

Svar: Kvällen då Skyler ber honom flytta med honom till Kalifornien. Då kommer hans osäkerhet in i bilden, och han tror inte att hon kommer älska honom när de flyttar dit, att hon ska träffa en annan rikare. Då krockar hans världar, dels den som han provar gömma för henne och dels den som han visar upp tillsammans med henne. Allt bara rinner ur honom, och han blir arg och aggressiv. Hon vill ju hjälpa honom, men han vill inte ha någon hjälp. Han tror att ingen skulle kunna leva med honom, när han är som han är.
Han använder många försvarsmekanismer.
Jag tycker att han är väldigt inställd på pengar tillsammans med Skyler.
Han tror att hon kommer från en rik familj som har fått allt serverat på silverfat, han har mycket fördomar mot dem som är högre ”ställda” än honom.

5. Vad tror du hade hänt om Will inte hade träffat McGuire?

Svar: Han hade fortsatt vara lika psykiskt instabil och hade varit lika osäker på sig själv och sin sekundärgrupp. Han hade fortsatt att jobba som städare eller något annat lågavlönat jobb.
Jag tror att han såg på sig själv som en människa som inte har någon framtid, innan han började terapin med McGuire.

6. På vilket sätt kan man se att det finns tydliga klasskillnader i filmen?

Svar: Man kan se skillnader på både omgivningen och personer i den här filmen. Vi kan ju jämföra människorna på Harvard-baren och Will och hans vänner. Mannen som de mötte där ville ju visa sig så intelligent och smart. Det är även en skillnad mellan Lambeaus och McGuire. Lambeaus ska alltid vara så finklädd, ha ett fint språk, han har en assistent och ser sig som en övermänniska.
McGuire är ödmjuk, och han inger respekt, och man tycker verkligen om honom. Han har ett stökigt, litet kontor, jämfört med Lambeaus fina kontor med dyra möbler och höga hyllor med böcker.
I filmen visas olika personers sätt gentemot varandra, man ser hur Lambeaus och McGuire på sina olika sätt behandlar Will, hur de tar honom.


7. Vad är viktigt i livet anser McGuire?

Svar: Han tycker att det är viktigt att kunna älska, och att göra det med känner och brinner för.
Han tycker att Lambeaus pressar Will för mycket, för Lambeaus vill ju att Will ska börja direkt med några av de fina erbjudanden han har fått från olika företag.
McGuire ser ju att det finns så mycket inom Will som han inte visar för några andra.
Han har svårt för att prata med McGuire från början, det är först efter bråket med Skyler som han kan berätta vad som har hänt honom.
McGuire tar honom under sina vingar, och jag tycker att det är en liten far-och-son relation mellan dem.


8. Vad är viktigt i livet anser Lambeaus?

Svar: Han tycker att meningen med livet är att bli något, att vara bättre än andra. Han har fått Fieldspriset, och det är något som gör att han ser sig själv som mycket bättre än de som inte har lyckats få det.
Han vill uppfylla sina egna drömmar genom Will, men han skyndar sig, han är otålig.
Han slits mellan egoism och viljan att få Will att lyckas, även om han anser att det är han som kan få Will att inse vilken intelligens och kunskap han har.


9. Vilka faktorer påverkar oss mest när vi formar i livet tror du?

Svar: Jag tycker att primärgruppen är det viktigaste. Det är de som formar en de första åren, som jag tror är de viktigaste och de grundläggande åren för hur vi kommer att utvecklas.
Har man en bra familj, som man kan prata med, mår bra tillsammans med, mår man bra. Man behöver inte låtsas vara glad – man kan vara sig själv.
Det är svårt att må bra i en familj där det förekommer alkohol, våld m.m.

Sekundärgruppen är också en viktig faktor. Har man bra vänner som man bryr sig om, och som bryr sig om en själv, känner man sig bättre som människa, att man betyder något för någon, att det finns personer som behöver en. Det finns även såkallade ytliga vänner, som man inte har så bra kontakt med, men som man kan prata med, men inte om kanske personliga saker. Men det känns ju ändå bra att säga hej till någon på stan, känna att någon vet vem man är och ser att man finns.
Sekundärgruppen kan också framkalla en viss rädsla för att inte passa in, och då förändrar man sig tillfälligt till den person som de tror att man ska vara, som de vill att man ska vara.

Pojk- och flickvänner kan både vara negativt och positivt.
En pojkvän som slår och misshandlar en, formar en negativt inför framtiden, och det är många kvinnor som gång på gång söker sig till fel sorts män.
Men en pojkvän som bryr sig om en, som man känner tillit till, är mycket värdefull.

Ekonomi och bostad är också viktigt, även om man kan ha det bra utan en prålig villa och en massa pengar på kontot. Jag tror att fattiga familjer ofta står varandra närmare än de som är riktigt rika.
Har man en fattig uppväxt bakom sig, tror man att alla andra som har pengar har det så bra, att de inte har ett enda problem, att hela deras liv kommer att bli bra. Men det är bara fördomar.
Många, till exempel Will, har det inte så bra ställt, och har på grund av det inte en fin lägenhet eller bostad. Det kan bli pinsamt att ta hem vänner, men mest personer man har träffat nyligen.

Fritidsaktiviteter spelar också en stor roll – i en förening har man vänner, och man har också något att göra på fritiden. En fritidsaktivitet kan också vara något man känner trygghet i, för man är ju oftast bra på det man gör, och man trivs i fotbollslaget eller var det nu kan vara.

Media är en stor faktor i dagens samhälle – reklam, tv-program, tidningar, radio – allt påverkar oss mer eller mindre. Tjejer påverkas mest av skönhetsidealet – alla snygga kändisar som ser helt perfekta ut – snygga och smala.
Vi lyssnar på låtar som där de sjunger ut budskap, som vi tar till oss.

Normer är viktigare än lagar. Bara för att man vet att något är olagligt, så håller man ju inte sig borta från det. Du kör mot rött ljus, går över övergångsstället när man inte får, går över där det inte ens finns ett övergångsställe, kör för fort…
Men normerna är viktigare – tänk bara kannibaler, p...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Good Will Hunting - en film om socialisation

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-12]   Good Will Hunting - en film om socialisation
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9862 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×