Good Will Hunting - ur ett psykosocialt perspektiv

21881 visningar
uppladdat: 2007-01-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
”Good Will Hunting”
Detta är frågor och svar till filmen Good Will Hunting. Mina svar är basserade på filmen.

Vilka socialisationsstrålar har format Wills liv?
• Familjen, eller rättare sagt avsaknaden av en trygg familj (Återkommer till det på fråga 2)
• Kompisarna. På senare år har nog polarna påverkat mycket. Gängledaren (Ben Afleck) är Wills bästa vän och de ställer upp för varandra i vått och torrt.
• Förebilder? Jag syftar på dem som Will räknade upp som sina ”själsfränder”, ex Shakespeare. Personer som likt honom är väldigt begåvade, och Will verkar ha läst allt om dessa personer och beundrar dem. Will ser alltså upp till dem (även om de inte lever längre) och borde därför ha påverkats av deras tankar och livsverk. Jag vet inte vad jag ska kalla dem, men förebilder var det de stämde bäst in på.

Hur har familjen format Will?
Som föräldralös flyttades han mellan olika fosterhem. Han fick inte den kärlek som ett barn behöver, utan blev istället slagen och nedtryckt. Han kände aldrig trygghet och blev därför inte trygg senare i livet heller.
Att växa upp i skräck, utan kärlek och trygghet, det gjorde att han inte vågade lita på någon, inte ha en nära relation med en människa. Själv förnekar Will detta i början, ett exempel på det:
Will vågar inte ringa den där tjejen (minns ej hennes namn).
McGuire frågar varför.
Omedvetet är Will är rädd för att släppa henne för nära, men jaget, det medvetna svarar
”Allt är så prefekt, hon är snäll, smart och snygg, just nu är min bild av henne perfekt. Jag vill inte förstöra den bilden”

Den taskiga barndomen har självklart påverkat på många sätt, och en sak är alltså att han har svårt att lita på folk och vågar inte låta någon komma för nära.

Vilka roller har Will?
• Tillsammans med ”gänget” är han som de, en tuff grabb. Han känner sig som en av dem, super, festar och slåss. Det är ju dessutom i den här miljön som han växt upp, så varför skulle han inte känna sig som en av dem?
• När han umgås med flickvännen gömmer han sitt förflutna och ljuger om sin barndom. Jag vet inte om det är för att han vill förtränga de hemska minnena eller om han skäms, kanske en blandning. Med flickvännen är han lugn, rolig och han visar inga tendenser på att vara våldsam/spydig
• Lamberius beundrar Wills förmåga gränslöst, och jag tycker det känns som att han och Will har ett lite ”fader och son” förhållande. Den stolta fadern som lägger armen om sin son.
• När Will möter de olika psykologerna är han spydig och kaxig. Han gör allt för att inte behöva blanda in sina egna känslor, så han ser till att göra psykologerna arg i stället.


Vad hade hänt om Will inte träffat McGuire?
Han hade råkat riktigt illa ut. Wills förflutna präglades av våld och redan som tjugoåring hade han stått inför domstol flera gånger pga. misshandel, stöld, mm.
Om han trotts allt kunnat ta sig ifrån kriminaliteten så tror jag ändå inte att han kunnat bli lycklig utan att få någon sorts hjälp.
Dels så hade inte Will några drömmar, han hade ingen framtidsvision, McGuire hjälpte honom att börja tänka på sig själv och sitt inre.
Och som sagt så vågade han inte låta någon komma nära. Han var rädd för att bli bortstött, och för att slippa det stötte han själv bort, ett försvar. McGuire fick Will att inse att han aldrig skulle kunna bli lycklig om han inte hittade riktiga ”själsfränder”. För att göra det måste man våga lära känna andra, och samtidigt våga lämnaa ut sig själv.

Exempel på klasskillnader
Ett tydligt exempel på klasskillnader är utbildningsmöjligheterna. Även fast Will var ett geni så skulle han omöjligt kunna ta examen, det kostade alldeles för mycket pengar. Bara de rika hade råd att ge sina barn en bra utbildning.

Vad är viktigt i livet enligt McGuire?
Att må bra själsligt och att försöka leva ut sina drömmar. Att älska någon och att själv bli älskad är värt allt, och i hans liv hade kärleken ett väldigt högt pris. Men McGuire sa att även om han fått utstå väldigt mycket smärta, och att han hade inte vetat var han skulle ta vägen när hans fru dog så ångrar han inte en dag med henne, inte heller under den tid hon var sjuk.

Vad är viktigt i livet enligt Lambeaus?
Karriären är otroligt viktig för Lambaus: att ”lyckas”! Han menar att det vore en skam att låta Wills förmåga gå förlorad, han ser bara fördelarna med att Will är så smart och han menar att Will behöver lite press, det var nämligen så som han själv nådde stor framgång.

Vilka faktorer formar oss mest i livet?
Vi formas ju under hela livet, men jag är nästan säker på att det är under de första åren i våra liv som grunden läggs. Alltså är det familjen som påverkar oss mest. Det är ju av våra föräldrar som vi får våra första ideal, värderingar och vi får även någon form av människosyn.
Om man har haft en bra barndom så får man en rejäl grund att stå på inför kommande år.

Ex: Jag har haft bra föräldrar som gett mig kärlek och trygghet när jag var liten. Senare, kanske under högstadiet, börjar jag umgås med fel personer hamnar i trubbel. Det är nog lättare att hitta tillbaka till ”rätt spår” och jag har en stadig grund att falla tillbaka på....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Good Will Hunting - ur ett psykosocialt perspektiv

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-07]   Good Will Hunting - ur ett psykosocialt perspektiv
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7390 [2024-04-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×