Guatemala

1 röster
13253 visningar
uppladdat: 2001-11-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bakgrund

Fram till 1500talet var Guatemala ett centrum för mayakulturen, en tid som det finns många lämningar kvar ifrån. År 1521 blev det istället ett centrum för den Spanska kolonisationen i Centralamerika, och först efter 300 år kunde de göra sig fria. Under den sista halvan av 1900talet började ett gerillakrig och inbördeskriget varade i 36 år. Kriget slutade år 1996 och lämnade 200 000 döda och 1 miljon flyktingar efter sig.

Geografi

Guatemala ligger i Centralamerika mellan Stilla havet och Karibiska havet. Grannländerna är Mexico, Belize, El Salvador och Honduras. Arean på 109 km2 och består till största delen av otillgängligt bergland. Där finns många vulkaner, bl.a. Centralamerikas högsta som heter Tajumulco och är 4220 meter hög. Men det är ändå inte vulkanutbrott som hotar mest, utan jordbävningar. På grund av detta har Guatemala bytt huvudstad flera gånger och den nuvarande, Guatemala city, har förstörts nio gånger. Längst Stillahavskusten finns ett smalt slättland som används till jordbruk och i nordöst ett glest befolkat lågland, Petén. På Petén finns det mycket regnskog även om stora delar av den huggits ner, och på områden där det förr varit regnskog odlas nu t.ex. bananer.
Guatemalas största sjö är Izibal sjön (Lago de Izibal) i öst. En annan stor sjö är Atitlàn som ligger i bergen (bilden).
Puerto Barrios vid Karibiskahavs kusten är Guatemalas viktigaste hamnstad.
Klimatet är varmt och fuktigt och svalare ju högre upp i bergen man kommer, t.ex. i Guatemala city.

Befolkning

Det bor över 12 miljoner människor i Guatemala och 42 % av dem är under 15 år. Det beror till största delen på inbördeskriget men också på att det föds många barn per kvinna och människorna där blir inte så gamla.
Nästan hälften av befolkningen är indianer, ättlingar till maya. De lever av småjordbruk i höglandet vid Atitlàn och har behållit mycket av sin indianska kultur. Indianerna i Guatemala pratar 23 olika språk med över 100 olika dialekter. Den andra stora gruppen är ladinos d.v.s. blandningar mellan indianer och vita som övergått till de vitas livsmönster och lever ett modernt liv, ofta i städerna. Ladinos pratar endast spanska.

De flesta är katoliker men indiska religiösa seder lever kvar ännu.
I Guatemala är analfabetismen hög, speciellt bland äldre och på landsbygden. Svält och undernäring är ett stort problem, som det även har pratats mycket om på nyheterna den sista tiden. Det beror framför allt på att skörden slagit fel i år och bland annat bön odlingar har torkat ut. Det har nu konstaterats att 80 % av Guatemalas befolkning är fattiga.

Maya

Maya är ett samlingsnamn på de indianfolk i Centralamerika, främst i Guatemala och i södra Mexico som talat mayaspråk.
Kulturen uppkom i Petén och spreds snabbt över Yacatán halvön samt i andra delar av bl.a. Mexico och Honduras. Mayafolket var några av de första som började med jordbruk (majs, bönor, kakao, bomull) och handelsförbindelser utvidgades i stora
delar av Centralamerika. Men mayafolket har varit förföljda, speciellt på 1500 talet när Spanien koloniserade Centralamerika.
Det mest utmärkande om Mayafolket var templena
(Pyramider med avhuggna toppar) som fanns i deras städer,varav en av de mest kända är i staden Tikal i Petén.

Statskick

Républica de Guatemala är en demokratisk republik
som består av 22 departements (delstater).
Presidenten heter Alfonso Portillo och har varit president sedan 1999 och en mandatperiod stäcker sig över tre år. Guatemalas nationaldag är den 15 september som är datumet för Oberoendeförklaringen ifrån Spanien.
Flaggan består av tre lodräta band, två ljusblåa vid sidorna om ett vitt. De blåa står för rättvisa och trofasthet och det vita för folkets heder. Mitt i flaggan finns statsvapnet som inkluderar en röd och grön quetzalfågel och en skriftrulle med texten Liberatad 15 de Septembre 1821. Det finns två korsade gevär och två korsade svärd i bakgrunden och det hela är inramat av en bladkrans.
Guatemalas nationalsång handlar om slaverimotstånd och om vägran att bli slavar.

Ekonomi

Jordbruket är det som Guatemala förknippas mest med och kaffe, bomull, socker och bananer är huvudexports grödor. USA är det land som dominerar Guatemalas ekonomi bl.a. genom stora intressen i plantager och satsningar inom industrin.
Småjordbrukare har det svårt att klara sig och gerillastriderna under 80-talet har drivit många till städerna. Ett fåtal storgodsägare äger de bästa jordarna och det förvärrar situationen för dem.
Omfattande avverkning av bl.a. mahogny och cederträ utarmar regnskogen.
Det utvinns en del o...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Guatemala

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-11-09]   Guatemala
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=870 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×