Gummi-Tarzan av Kirkegaard

1 röster
11468 visningar
uppladdat: 2003-03-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kirkegaard ger skäl till eftertanke

Gummi-Tarzan är en ungdomsbok, skriven av Ole Lund Kirkegaard. Det är en lättläst bok som passar både tjejer och killar.

Kirkegaard har i denna bok lyckats skildra en elevs vardagliga liv utan hopp, på ett humoristiskt sätt. Denna ”humoristiska” bok fångar elevernas intresse, dock utan att eleven medvetet ska öva på sin empatikänsla. Trots detta har boken legat högst på bibliotekets lånelista och i toppen vid prisutdelningar.

Gummi- Tarzan handlar om en pojke som har det svårt både i hem och skola. Ingenting han gör är han bra på, trots sina tappra försök. Han blir hela tiden utsatt för otrevligheter av killarna i skolan och enligt hans pappa förväntas han följa ett mönster om hur en riktig man ska vara; man ska inte vara ”mesig”, utan ge igen och stå på sig. Då Ivan Olsen, som är Gummi-Tarzans egentliga namn, inser att han ingenting kan göra för att förändra sin situation, tar han tillfället i akt, då han stöter på en häxa som låter honom önska någonting en hel dag. Självklart vill han att alla önskningar han har ska gå i uppfyllelse. Det gör att han en hel dag kan göra allt som han annars är mindre bra på. Det blir en häpnadsfull dag, men dagen efter är allt som vanligt igen. Han är lilla Ivan Olsen som ingen är snäll mot.

Jag rekommenderar övriga lärare att använda denna bok vid temaarbete om mobbning, etik och moral. Gummi- Tarzan ger skäl till eftertanke i moralisk frågor. Man diskuterar moralfrågor; vad är rätt och fel i de olika karaktärernas handlande? Vad bör man göra och vad bör man inte göra? Många elever som känner sig utsatta för någon form av mobbning känner säkerligen igen sig hos Ivan Olsen. De elever som är delaktiga i någon form av mobbande får sig rimligen en tankeställare, om inte under läsningen så säkert efter diskussionen.

Man kan använda boken som högläsning på lågstadiet, men jag vill påstå att den ger bäst resultat under mellan-stadiet. Då har eleverna börjat tillägna sig litteraturen mer och det kan läsa boken tyst. Huruvida Gummi- Tarzan ska läsas högt eller tyst i en klass och hur det fortsatta arbetet om mobbning ska fortlöpa är upp till läraren, men jag ska härmed delge mig av en givande metod i en mellanstadieklass.

I en mellanstadieklass kan man läsa Gummi-Tarzan både tyst och högt. För att introducera Chambers modell bör man vid det första tillfället läsa ett par kapitel högt i klassen och sedan diskutera dessa kapitel utifrån modellen. I samband med Chambers modell, som går ut på att man just efter att ha läst en text/ bok, tillsammans i klassen går igenom boken. Man använder sig av tavlan, gör symboler för vad som var bra, vad som var dåligt, vad eleverna förstod och vad eleverna har frågor kring. Detta är en givande metod som visar att man kan ha frågor kring en text och att inga frågor är fel. Man kan gemensamt gå igenom dessa frågor och komma fram till ett svar; inte säkert ett rätt svar, men än dock ett svar.

Efter att ha högläst ett par kapitel och haft en gemensam diskussion, kan man sedan låta eleverna själva få läsa tyst ur boken.


De kan då använda sig av läsloggar, där de
kontinuerligt skriver ner sina tankar och frågor under varje kapitel. Dessa anteckningar kan vid nästa diskussionstillfälle användas till Chambers modell. Om inte alla anteckningar dyker upp vid det gemensamma samtalet om boken, kan läraren efter att hela boken har lästs, samla in läsloggarna, för att själv se hur eleverna har reflekterat över boken. Då får läraren en inblick i om någon i klassen känner sig mobbad eller mobbar och kan ta ställning till vidare arbete med detta.

I samband med läsloggarna och Chambers modell kan man som lärare öka elevernas empatikänsla genom att diskutera boken och Ivans s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gummi-Tarzan av Kirkegaard

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-18]   Gummi-Tarzan av Kirkegaard
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1832 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×