Hälsa

4 röster
6257 visningar
uppladdat: 2015-03-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Hälsa

Vad är hälsa för mig?

Psykiskt: För mig är psykisk hälsa en välmående inom dig, att du kan föra en framåtgående tankegång med dig själv till exempel. Att känna att du kan ta ett beslut som kontraherar dina vardagliga motgångar. Med detta menar jag inte att du är sjuk i huvudet när du inte vet vad du ska göra när ensläkting eller nära vän gått bort. Det är självklart naturligt att vara i ett chocktillstånd efter en sådan händelse.

Fysiskt: Fysisk hälsa är till exempel att ha en bra kondition, styrka, uthållighet. Hur vi väljer att äta, sova och träna. Den fysiska hälsan är nyckeln till en bra psykisk hälsa, alltså att om du är fysiskt aktiv och kompenserar det med en närings- och vitaminrik kost och måttligt med sömn så kommer man att känna att man själv mår bra och känner sig gladare. För den vanliga personen räcker det att anstränga sig fysiskt regelbundet två till tre gånger i veckan. Anpassa en kost till dina träningar, till exempel att ladda upp med extra kolhydrater innan en träning så du kan känna dig energisk under träningen och käka ordentligt med protein efter träningen så du kan bygga en stark muskelvävnad. Cirkus åtta timmars sömn brukar räcka för en vuxen person, man vet ofta med sig själv om hur mycket sömn man behöver per dygn.

Social: Den sociala hälsan innebär för mig att känna sig själv behövd och känna sig saknad som nästan alla vill. Man vill att folk saknar dig när du inte är där. Känna sig accepterad som sig själv och inte låta dina kläder, sociala standarder eller sociala medier ska påveka hur folk ser på dig.

Hur påverkas hälsan?

Psykiskt: Ens egna psyke påverkas av till exempel droger, droger påverkar psyket bra till en början men i slutändan dåligt. Ett exempel är LSD (lysergsyradietylamid) vilken man får en typ av ett glädjerus av till en början men snabbt stillar och får dig gå ner i en djupare mer psykedelisk tankebana. Efter detta kommer du att vara extremt trött och folk runt omkring dig kommer att vara annorlunda enligt ThoughtCatalog. Din psykiska hälsa kan också påverkas av att du till exempel kännt dig för “kraftfull” men att något knäckt dig, det kan ta rejält på psyket. Psykiska hälsan måste naturligtvis inte påverkas dåligt något som kan boosta ditt psyke kan vara att lyssna på musik, teckna eller laga mat. Gör man något man gillar så mår man bra helt enkelt.

Fysiskt: Din fysiska hälsa påverkas av mycket saker, hur du äter, hur du rör dig, hur du sover etc. Att träna åtta dagar i veckan och bara äta snabbmakaroner är inte något som är opimalt för ett fysiskt välmående. Utan istället kanske skära ner på träningen och äta en mer balanserad kost. Hade man gjort som jag skrev ovan så skulle man vara pinnsmal och inte klara sig länge. En social utstöttning kan även påverka hälsan fysiskt om man mår jättedåligt över att man inte passar in i den sociala standarden och gråter sig till sömn och kanske gör sig själv illa för att man inte ska koncentrera sig på att man inte passar in så kan kroppen ta skada och man kan förhindra dig själv att utföra vissa fysiskt krävande uppdrag. Även dorger kan påverka din fysik. Ett fall är rökning där man både skadar hjärnan och belöningsystemet med nikotinet och all rök som man förgiftar sina lungor med. Rökning förvärrar din kondition extremt, vad man gör när man röker är att man andas in en giftig rök som skickar ut nikotin i blodet och därefter till hjärnan som kopplar detta till belöningsystemet som tänker “detta är bra!”. Man krymper också ens lungkapacitet genom att andas in denna giftiga cancerframkallande rök.

Social: Den sociala hälsan påverkas av bland annat sociala medier, tidningar, kändisar, reklam. Men vad har alla dessa gemensamt? De sätter en social standard som många av oss “vanligt” folk försöker följa. Dessa medier har stort intryck på många unga som vill se ut precis som den pinnsmala modellen på reklamen. Varför är det såhär? För att modellen var attraktiv är fömodligen svaret som vi skulle få om vi frågat personen som siktar på att bli pinnsmal och lika brun som den där modellen. Detta är ärligt talat inte så konstigt det ligger i männsikans naturlighet att man vill se bra ut. Men vad jag däremot tycker är konstigt är metoderna dessa unga tjejer och killar använder sig av för att bli som deras idoler. Vissa börjar sola solarium vilket är cancerframkallande (ja jag vet jag låter förmodligen som en dåre i foliehatt som är rädd för apokalypsen men jag tycker att det är ganska skrämmande vad folk kan göra för att få “looken”) och vissa går så långt som att göra plastikkirurgi för att vara nöjda med sig själva. Är det egentligen bra med dessa medier eller med sociala standarder? Det finns ju både för och nackdelar med detta, där fördelarna är med sociala medier, hur ska vi annars kunna kommunicera med våra nära och kära som vi inte kan träffa IRL? Och hur ska företaget som marknadsför få sina saker sålda utan att ha en snygg modell som lyfter produkten? Kan man ha modeller som inte är av minsta storlek detta har några företag börjat med Dove är ett av dem. jag lyckades inte hitta om det har gått bättre eller sämre för Dove men jag ser dem fortfarande när jag går förbi duschtvålsavdelningen när jag är i affären. Men att få de riktigt stora kedjerna som Hollister eller Abercrombie & Fitch att spendera sin marknadsföringsbuet på modeller som inte passar den sociala standarden, skulle inte tro det…

Hur förebygger man ohälsa?

Psykiskt: Vad är psykisk ohälsa? Helt enkelt när man är ledsen eller deprimerad. Att röra sig hjälper inte bara den fysiska hälsan utan att ta en jogging tur kan få dig att koppla bort från verkligheten och all stress och kan vara suveränt för att få en god start på dagen eller få en god nattsömn. Att göra någt som man själv tycker är roligt eller avkopplande är viktigt för att inte bli ledsen. Det som det egentligen handlar om är att vi ska underhålla våra tålamodsbirstande små sinnen med nästan vad som helst, det behöver inte vara något som är roligt, säg att du mår lite pissigt en dag och du har tagit dig mod och frågar mig om hjälp och jag säger att du ska väldigt detaljrikt rita något som du älskar. Gör du detta så uppehåller du dina sinnen och lägger full fokus på vad du ritar och inte att du hade punka i morse.

Fysiskt: Den fysiska ohälsan förbygger man genom att äta rätt kost jämtemed sin träning, att täna rätt är också viktigt och en måttlig mängd sömn. Vad jag menar med att träna rätt är att man inte ska överbelasta sig när man tränar, gärna träna med sin egen kroppsvikt, stretcha för och efter träning och värma upp innan man tränar. Vad jag menar med att äta rätt kost jämtemed sin träning är att man ska anpassa sin kost efter sin träning, vill man bygga muskler ska man vara noga med att äta mycket med protein. Om man har en Fotbollsmatch på kvällen så hade det varit utmärkt att äta rikligt med kolhydrater på lunchen, till exempel pasta.

Socialt: Att vara en social och utåtriktad person bäddar gott för social hälsa. Är man inte utåtriktad eller social så brukar det räcka med att vara allmänt trevlig för att få bra respons tillbaka. En annan sak som är bra är att hålla sig undan från sociala droger. Rökning är en av dem. Jag föll själv för den drogen just av sociala själ. Att man faktist hade någon att prata med medans man sod och sög på sin cancerpinne gjorde så att belöningsystemet reagerade ännu bättre på rökning. En dag började jag känna ett sug i magen som stillades av att andas in röken. Hade jag bara varit lite mer social och inte fallit för denna drog så hade jag mått duktigt mycket bättre idag även om röking bara är ett avslutat kapitel i min livsbok av synder.Att försöka sticka ut från mängden är också en bra sak för att må bättre socialt. Att kunna strunta i den sociala standarden och grupptrycket är något som krävs styrka men du tänkte väll inte erövra världen på en dag?

Hur mår jag själv?

Psykiskt: Själv tycker jag att jag mår bra psykiskt men hade du frågat en psykolog så hade han/hon låst in mig på mentalsjukhus. Detta har faktiskt hänt. Första gången jag pratade med en barn- och ungdomspsykiatrisk läkare så blev jag skickad till en avdelning i Malmö där jag var inlåst med några andra, det var lite som hotell bara det att det var sjukhusmiljö. Man fick inte ha skosnören på sig för att man kunde hänga sig med dem. Ja det är sant. Men jag tror att jag är frisk, känner inte direkt någon större skillnad på mig innan jag blev ditskickad och nu men jag känner mig frisk vilket som är huvudsaken i detta läge. Jag är en person som tänker väldigt mycket och på väldgt konstiga saker. Till exempel: vad hade hänt om jag hade rest tillbaka i tiden och dödat min farfar? Då hade in min farfar kunat få min pappa och min pappa hade inte kunnat få mig alltå hade jag inte funnit och då hade jag inte kunnat resa tillbaka i tiden och döda min farfar…

Fysiskt: Jag själv är en väldigt lat person som inte rör på mig så mycket. Men jag känner mig ändå frisk fysiskt. Min normala dag ser ut som följande: Vaknar ca klockan 07.00 Går upp och rör mig in i duschen. Klär mig, kokar kaffe, häller upp på termos och borstar tänderna. Nu är klockan ca 08.20, jag börjar gå till bussen och tar bussen till skolan 08.32 Jag är framme på skolan cirkus 08.50 och jag börjar 09.00. Jag äter lunch i skolan 9/10 gånger. Brukar gå ut på lunchen, antingen hänger man med några polare ut medans de röker (jag föker självfallet inte eftersom att det är en lärare jag skriver detta till) eller så sticker vi och lunchar eller bara går ut och köper en läsk. 16.00 börjar jag röra mig hemmåt med buss. Är hemma mellan 16.00-17.00. Maten serveras relativt tidigt vid 17 snåret. När jag käkat så sätter jag mig vid datorn och pluggar, spelar, skypar med polare eller kollar på film. Jag brukar sitta i fem till sex timmar om dagen framför dator på vardagar. Alltså går jag och lägger mig vid elva-tolv tiden. Analys kring min dag: Att gå upp klockan sju var dag är en bra sak. Jag märkte att i början var det svårt att komma upp så tidigt men man vänjer sig. Har du någon gång vaknat bara någon minut innan din klocka ringer? Detta har att göra med din egna väckarklocka som finns i din hjärna, den vänjer sig vid vilken tid du går upp och ställer som sig beroende på när du går upp. Att dricka kaffe tycker jag är nyckeln till en god morgon, hinner jag inte ta med mig ka...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Egna Tankar

Kommentera arbetet: Hälsa

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2015-03-26]   Hälsa
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59598 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×