Häxeri & Varulvar

2883 visningar
uppladdat: 2009-12-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Varulv

Människan har alltid hyst en enorm kärlek till mystiken. Den avlidne "King of pop" transformeras till detta mytomspunna väsen i hans mest berömda musikvideo, varelsen nämns även ett flertal gånger i J.K. Rowlings kända romaner om den unge trollkaren Harry Potter, ja varulvar har fascinerat oss i århundraden. Man kan fråga sig: Vem eller vad är upphovsmannen till denna skröna om ett monster till hälften människa, till hälften varg?

Det är okänt utifall mannen var gift eller ej, men en älskarinna hade han i alla fall, hon födde honom två barn, en dotter och en son. Mannen var långt ifrån det många skulle definiera som "frisk i huvudet", han gick tillsängs med sin syster och snart fick även dottern uppleva en liknande trauma som författarinnan till självbiografin "Bakom stängda dörrar". 
Sonen däremot stod högt i mannens ögon, detta hindrade dock inte mannen ifrån att dräpa sonen och skämda kroppen i form utav att avlägsna hjärnan från kvarlevorna. Morden tillsammans med ett flertal andra som jag senare kommer nämna kom av domaren att betraktas som "De mest monstruösa handlingar människan någonsin hört talas om". Mannens namn var Peter Stubbe (1525-1589).

På landsbygden i närheten utav städerna Köln och Bedburg i Tyskland försvann män, kvinnor och barn. Enbart rester i form utav armar, ben och liknande upphittades i trakterna.
Människor levde i skräck och för att åtgärda problemet satte man ihop en skara män som skulle patrullera omkring i granskaren vid nattetid.
Patrullen fann snart en girig varg: En massiv stark kropp, stora vida ögon, ett gigantiskt gap, vassa tänder och mäktiga tassar.
Man omringade den "och högst försiktigt satte sina hundar på den, på ett sådant sätt så att den inte skulle kunna fly undan". Varelsen visade sig vara en välkänd figur i trakterna, nämligen Peter.
Han tjudrades fast på tortyrredskapet "hjulet" medans kött från benen drogs av med glödheta stänger.
Under hans "rättegång" erkände Stubbe alla domarens anklagelser: Att han var i kompani med Djävulen samt att han hade ett bälte (senare kallat "varulvsbältet") i sin ägo vilket han med hjälp utav kunde "transformeras" till en varg med. Varulvsbältet återfanns dock aldrig.
Innan det var tid för själva straffet hade "Varulven" erkänt sig skyldig till sexton mord: Däribland tretton barn och två gravida kvinnor, ur kvinnornas magar hade han slitit ut fostren och ätit deras "nakna och varmt pulserande hjärtan".
Bestraffningen: Man bröt hans armar och ben och slutligen slog huvudet av kroppen.
Stubbes kvarlevor (utöver huvudet som hängdes upp som ett monument i staden Bedburg tillsammans med "hjulet"), brändes på bål tillsammans med hans dotter och älskarinna som straffades för medhjälp till mord.

Stubbe besatt kanske inte samma låga smärtgräns som den Irländske frihetskämpen William Wallace som det sägs, vrålade "Freedom" ända in i döden efter en lång och plågsam tortyr.
Nej, för priset av en snabbare död tror jag inte många skulle neka att man ingått en pakt med Djävulen, huruvida det är sant eller falsk är inte relevant för tillfället.

Häxor

Många makthavare har sina "skramlande nyckelknippor", en syndabock eller ett sett att distrahera folket, Hitler hade Judarna. Men för kyrkan var det inte så lätt att man kunde peka ut just en folkgrupp.  
Överallt i Europa hade kristendomen etablerat sig, kyrkan ville driva bort alla "icke-troende".
I kyrkan predikade prästerna om alla de ofrälsta, det var Djävulens barn och häxor.
Jag kan tänka mig att denna propaganda var så patetisk att den går att jämföra med den Amerikanska propagandan om homosexuella för ett antal år sen.
Men den köptes tydligen och överallt i Europa tändes bålarna.

Visgossar var ett "yrke" som kyrkan tilldelade "seende" pojkar. Man kan säga att pojkarna jobbade på ackord som somliga utav dagens elektriker. Men istället för att montera upp så många vägguttag man kunde, pekade man ut kvinnor som häxor. 
Men allt människorna kunde göra för att skydda sig från häxor var att hänga flaskor (innehållet okänt) i ett band runt halsen.
Men fortfarande: Hur skulle allmänheten veta om en häxa befann sig mittibland dem om ingen Visgosse var i närheten?
Igenkännandet utav häxor var många: En kvinna var antingen för klok, stod i förbund med djävulen, kunde förvandla sig, hade för många leverfläckar eller kunde förtrolla folk.
Dessa anklagade "häxor" brändes inte på bål helt utan rättegång, eller en typ utav prövning som skulle bevisa utifall de var häxor eller inte.
Ett utav prövningarna var vattenprovet, den anklagade bands då till händer och fötter för att sedan slängas i vattnet. Den som flöt var häxa, men den som inte gjorde det kunde skatta sig lycklig för den var nämligen ingen häxa. Det faktum att den oskyldiga ganska snart drunknade var tydligen oväsentligt, hon var hursomhelst ingen häxa.

En utav de största myterna omkring häxor är användningen utav "magiska" salvor.
Häxorna sades gräva upp barnlik för att komma åt fett som de gjorde brygder och salvor på tillsammans med ägg och driv örter. Salvorna som bland annat smörjdes på kvastskaften sägs vara hemligheten bakom de flygande kvastarna.
Häxor har också setts försatta i transer då de sett "syner" och vart helt oemottagliga från omvärlden.  
Dagens vetenskapsmän har dock upptäckt att det kan finnas en kemisk orsak till dessa anklagelser. Växten Belladonna användes förr av läkare för att bland annat lindra huvudverk, en för stor mängd utav drogen, utifall man äter den e...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Häxeri & Varulvar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2009-12-07]   Häxeri & Varulvar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58434 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×