Hepatit A - Smittsam gulsot

6505 visningar
uppladdat: 2007-10-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Hepatit A, eller smittsam gulsot som det heter på mer vardaglig svenska är en alltmer förekommande sjukdom, speciellt bland resenärer med sikte på endemiska orter. Svenska smittskyddsinstitutet bokför hur många fall som rapporteras in årligen och under de senaste åren har siffran stigit ända upp emot 700 rapporterade fall*.
I denna rapport redogörs de viktigaste fakta om sjukdomen i sig och dess smittväg.

Syfte och frågeställning

Syftet med arbetet är att ta reda på vad gulsot egentligen är och hur det fungerar, så detaljerat som möjligt med det fakta som jag har tillgång till. Jag vill få större insikt inom den uppsjö av sjukdomar som finns och kunna avgöra om någon har fått gulsot. Tanken är också att jag ska presentera hur gulsot smittar och var och hur smittriskerna är störst. Ämnet är speciellt intressant för mig eftersom det inom en snar framtid bär av till ett utvecklingsland. Med detta sagt så undrar jag alltså;
Vad är gulsot för något och hur kan vi bli smittade av det?

Hypotes

Jag tror att gulsot är en infektion av något slag eftersom vävnaden i hud och ögon blir gulaktig så det är troligtvis en process i kroppen som får förhinder, av möjligen ett virus.
Eftersom folk som reser till endemiska orter löper större risk att bli smittade så är det möjligt att det har med hygien och vardaglig standard att göra och det finns högst troligt ett botemedel till sjukdomen eftersom de smittade i fråga blir bra på en relativt kort tid. Viruset tror jag uppstod någonstans i Afrika eller Asien då deras standard på hygienfronten är mycket lägre än våran och eftersom det handlar mycket om standarden i orten så antar jag att sjukdomen har kommit till under modern tid. Huruvida farlig sjukdomen är har jag inte så mycket vetskap om men ska jag se till de fall jag känner till så verkar den någorlunda primitiv och skapar inga kroniska fel i kroppen.

Metod

Jag började med att bestämma mig för vad det var jag ville veta om gulsot. Då kom jag fram till att jag ville veta vad det egentligen var och hur vi blir smittade samt vart smittriskerna är som störst. Jag använde mig mestadels av Internet för att få fram mina fakta, jag tog även hjälp av vänner som är insatta i ämnet för att få reda på deras kunskaper.
Efter att jag samlat alla fakta så sammanställde jag dem genom att skriva ned stycken i ett dokument, därefter utformade jag denna rapport.

Källkritik

http://sv.wikipedia.org/wiki/Gulsot alt. http://sv.wikipedia.org/wiki/Hepatit_A#Hepatit_A
Wikipedia, en internationell hemsida som har information om det mesta. Kan dock vara felaktig information som ges ut eftersom det är medlemmar av sidan som skriver in fakta. I och med detta så var jag tvungen att se efter om fakta överensstämde med övriga Internetsidor.

http://netdoktor.passagen.se/default.ns?lngItemID=3312
Passagens funktion ”netdoktor” är en sida full med information och rådgivning om diverse sjukdomar och besvär. Det är legitimerade läkare som utger all information så jag anser det vara en tillförlitlig källa, inte att jämföra med institut och andra föreningar såsom smittskyddsinstitutet dock. Ansvarig utgivare: Mats Halldin, läkare.

http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/hepatit-a/
Svenska smittskyddsinstitutet är den mest tillförlitliga sidan jag har använt mig av, de bedriver medicinsk forskning inom de flesta genrer. Ansvarig utgivare: Linda Elserth

http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=1478#top
Internetmedicin var en riktigt bra informationskälla om man ville ha tag i fördjupningsfakta om hepatit virus och dess fortlöpning. Det ända jag saknade var en bild eller närmare förklaring på hur viruset förökade sig i levern.

Ulla Hägg, leg. Läkare, Södersjukhuset.
En seriös läkare som har jobbat som detta i mer än 15 år vilket bådar för goda kunskaper.
Till henne ställde jag de frågar jag inte kunde finna svaret på, på Internet.

Resultat

Leverinflammation är konsekvensen av ett hepatit A virus (HAV).
Hepatit A är en sjukdom som endast smittar människor och är globalt mycket utbredd, framför allt i utvecklingsländer.
De flesta insjuknar i tidiga barnaår och utvecklar då immunitet efter subklinisk sjukdom, detta oftast som påföljd av förtidig födsel.
I lågendemiska regioner med hög hygienisk standard, såsom Skandinavien, samt numera även flertalet sydeuropeiska länder är hepatit A en klinisk sjukdom hos vuxna.
Risk för hepatit A-smitta är fortfarande betydande i Östeuropa, Asien, Afrika och Sydamerika vilket gör att det är främst resenärer från lågendemiska länder till dessa regioner som drabbas av sjukdomen.
Antalet fall i Sverige har varierat under de senaste 5 åren, men varit cirka 100-200 fall per år. 1997 var ett epidemiskt år med nästan 700 anmälda fall. Antalet, inhemska respektive utlandsförvärvade fall varierar men har de sista åren varit ungefär jämt fördelade.

Hepatit A är bara ett av de olika virusen som kan framkalla leverinflammation (lat. Hepatit), det finns virus ändå upp till Hepatit E i bokstavsordningen. Hepatit A är ett icke höljeförsett RNA virus, cirka 25-27 nm stort och klassas som ett hepaRNA-virus i gruppen enterovirus. En av flertalet funktioner som levern har är att uppta färgämnet Bilirubin från Hemoglobinet genom ett leverenzym. Substratet som leverenzymet använder sig av är Bilirubin och produkten av dess katalysering är människans färg på urin och avföring.
Inkubationstiden är vanligen cirka 28 dagar och de första symptomen är dålig aptit, illamående, muskel- och ledsmärtor och lätt feber.
Hepatit A gör att dessa leverenzym blir inkapabla från att ta upp Bilirubinet som i sin tur gör att färgämnet istället tränger sig in i vävnaden vilket medför en gulaktig hy och ögonvita samt att urinen blir brunaktig och avföringen blir kittfärgad, d.v.s. dess naturliga färg. Detta sker dock först efter att febern och illamåendet har lagt sig men pågår endast under någon/några veckor därefter tillfrisknar man snabbt. Sjukdomen varar vanligtvis mellan 2-3 veckor och är inte kronisk, men i vissa fall kan den vara upp till 1-2 månader. Man kan endast ha gulsot av typen hepatit A en gång i livet ty man skapar antikroppar och blir immun mot viruset.

Man blir smittad genom att äta eller dricka mat eller dryck som har blivit förorenat av fekalier, vilket oftast brukar ske vid kloakmynningar. Vanligast är att det är skaldjur och kranvatten som bär på smittan. Alternativt kan man även bli smittad av direktkontakt med en smittad person när dålig hygien råder. När man har blivit smittad bygger viruset sin väg till levern där det sedan förökas och utsöndras via gallvägarna till tarmen för att sedan följa med avföringen och smitta ned ännu fler människor.
Har man blivit smittad så finns det ingen direkt behandling mot sjukdomen men man kan mildra sjukdomsförloppet hos personer som har blivit smittade av hepatit A men som ännu inte har utvecklat några symptom genom att ge dem gammaglobulin.

Man kan vaccinera sig mot hepatit A, då får man havrix® som ges intravenöst två gånger med sex månaders mellanrum och ger ett skydd på mer än 95 % och verkar minst i tio år.

Diskussion och slutsats

Hepatit A-viruset verkar inte vara så farligt, men om man vänder på steken och antar att personen som blivit smittad har ett nämnvärt dåligt immunförsvar och återhämtningsförmåga, är det då farligt, eller tar det bara längre tid att tillfriskna trots gammaglobulinkur?
Det kan möjligen vara så att de färdiga antikroppar som gammaglobulin är, inte kan tas upp av levern lika lätt då man redan är smittad och levern har nedsatt funktion.
Vad jag bevittnad så bedrivs det ingen fortsatt forskning om hepatit virusen vilket jag förstår, det som behövs ändras är alla länders standard. De endemiska länderna som idag finns måste utveckla deras vattenreningsverk så att bl.a. kranvattnet blir ett fulländat dricksvatten och inte är en farozon för de som inte är immuna mot hepatit A-virus.

Vem vet hur det ser ut om 50 år, är hela världen fritt från hepatit A-virus genom renat vatten och minskade utsläpp?
Om vi fortsätter i den takt vi gör idag har jag inte den framtidsvisionen, utan fler och fler blir istället smittade av viruset eftersom världen blir alltmer globaliserad och vi reser mer än aldrig förr. Vi reser runt på affärsresor och nöjesresor och blir smittade med viruset, som vi sedan tar med oss hem och smittar våran omgivning eftersom vi inte är medvetna om sjukdomen förrän de första symptomen har visats.

Jag tycker helt klart att det har varit en utmaning att göra denna undersökning men som samtidigt har väckt intresse. Som jag tidigare nämnt så bär det snart av till ett utvecklingsland, närmare bestämt Bulgarien, vilket gjorde att det var både nyttigt och roligt att studera om leverinflammation som både media och umgängeskretsar alltid nämner när det börjar bli säsong för utlandsresor.

Sammanfattning

Smittsam gulsot av typ A är en virusbaserad sjukdom som drabbar mellan 100 och 200 personer per år i Sverige, främst i samband med utlandsresor. Viruset heter hepatit A och inflammerar levern på det sätt att ett leverenzym slås ur funktion och hudfärgen och ögonvitorna blir gula. De första symptomen är dock bara lätt feber och illamående, i kollaboration med nedsatt aptit. Sjukdomen är inte allvarlig och kan inte utvecklas till kronisk hepatit, kroppen bygger upp antikroppar mot hepatit viruset när man en gång har haft det.
Det finns vaccin mot hepatit A-viruse...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hepatit A - Smittsam gulsot

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-10-17]   Hepatit A - Smittsam gulsot
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8640 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×