Hinduism

21 röster
23571 visningar
uppladdat: 2006-02-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hinduismens rötter finner man i Indien, det är en av världens äldsta religioner. Man tror att hinduismen kan ha börjat i ett samhälle som blomstrade för 4000 år sedan, i det nuvarande Pakistan. Då var en av de viktigaste gudarna en modergudinna. Ungefär 1500 f.kr kom det ett folkslag till norra Indien som kallades arierna, och ville slå sig ner där. Men först var de tvungna att slå den ursprungliga befolkningen. De flesta av urbefolkningen dog i slagen och de som klarade sig flyttade söderut eller österut och de tog sitt språk och sina traditioner med sig. Men en del blev kvar och de fick jobba och slita som vanliga arbetare sida vid sida med arierna. Allt fler arier kom till Indien och de tog småningom över hela norra Indien. Arierna trodde på olika naturgudar (de flesta av manligt kön), men sedan övertog de även tron på modergudinnan från de tidigare invånarna. Med tiden utvecklade man nya religiösa tankar och ungefär 400 f.kr så hade de tidiga hinduiska uppfattningarna om gud ankrat sig.
Ordet ”hindu” kommer ifrån en flod som flyter genom norra Indien och heter Sindhu, men invandrare ifrån det nuvarande Iran hade svårt att uttala bokstaven s riktigt i början av ord, så det blev ”hindu” istället. Eftersom att floder är heliga i Indien så fick floden ge namnet åt religionen.







Hinduism

GUDAR, SEDER OCH BRUK
De flesta kanske tror att hinduismen består av många olika gudar, men det är fel. De tror, precis som oss på ett högre väsen, kallat Brahman. Hinduerna anser att de olika ”gudarna” är olika sidor hos Brahman. De olika sidorna har olika namn, som:
Brahma, Vishnu och Shiva de tre viktigaste sidorna, den hinduiska treenigheten. Brahma är den som skapar liv. Han håller i ett radband, en helig bok, en spira och en vattenkruka. Han avbildas ofta sittandes på en Lotusblomma (som i hinduismen anses väldigt helig),hans riddjur är en svan. Vishnu är den som upprätthåller skapelsen. Han håller i en lotus, en diskus och en klubba. Hans riddjur är örnen Garuda. Man tror att Vishnu har visats sig på jorden i olika tider och i olika gestalter, för att rädda mänskligheten från katastrofer och ondska.
Lakshmi, Vishnus hustru, är rikedomens och lyckans gudinna, hon avbildas ofta sittandes eller ståendes på en lotusblomma.
Durga och Parvati, är samma person, det är Shivas hustru. När hon heter Durga är hon krigisk, ridande på ett lejon svingar hon sin makes treudd, Vishnus diskus eller en blixt. Som Parvati symboliserar hon vänlighet och artighet.
Ganesha, är hennes elefanthövdade son, han är alla skolbarns gud. Han håller i en vattenlilja, en käpp och en sötsak.
Men det finns många andra gudar som dyrkas lika vördnadsfullt och som också utgör en av Brahmas många sidor. En sådan gud är
Hanumat, den apliknande guden som dyrkas för sin stora styrka och klokhet.
En hindu kan välja vilken sida hos Brahman som blir hennes/hans personliga, ofta går man dagligen till just sin ”sidas” tempel – det finns nämligen inga fastställda dagar då man ska gå till templet, utan man kan uppsöka det när man vill. De flesta familjer har också ett litet familjealtare där man kan offra eller be. I Hinduismen finns det ingen särskild skrift som omfattar hela religionen utan många skrifter med tankar, hymner och liknande. Men några av de viktigaste skrifterna är Upanishaderna, de innehåller hinduismens grundtankar. Där förklaras hur hinduerna menar att själen kan återfödas många gånger och få olika levnadsöden och först när hinduen har levt ett ”rätt” liv så befrias själen ifrån att födas på nytt.
Hinduerna skrev också långa böcker på vers. En av dem heter Mahabharata och består av 100 000 verser, de handlar om hur man ska leva på rätt sätt.

Vasani jirnani yatha vihaya Navani grinhati naroparani Tatha sharirani vihaya jirnani Anyani sanyati navani dehi.
( Bhagavadgita 2.22 )

översättning:
Precis som en människa kastar bort gamla kläder och köper nya, så kastar själen bort den utslitna kroppen och återinträder i en ny

När ett hinduiskt barn ska födas ber familjen böner för at det ska bli en son. Det finns 2 orsaker till detta. För det första så är det sonen som ärver faderns jord och för det andra så är det bara sonen som kan utföra de årliga ceremonierna till faderns minne. Detta ”kan” en dotter inte utföra. Fast nu för tiden har dottern rätt att ärva delar av sin fars tillgångar.
Barn som tillhör något av de tre högsta kasten genomgår en särskild ceremoni när de anses klara att lära sig de heliga texterna som är skrivna på det heliga språket sanskrit. När denna ceremoni gjorts så räknas pojken som en man.
Detta är en ceremoni för alla manliga i släkten, då man ofta har med sig olika gåvor t.ex. saker som pojken kan ha användning av i skolan.
Före ceremonin badar pojken och sedan uppmanar prästen far och son att sätta sig vid den heliga elden. Så tar prästen den heliga tråden och trär den i en stor ögla över pojkens vänstra skuldra. Hans högra arm träs också genom öglan, sedan läser prästen en hymn till pojkens ära medan fadern viskar orden i sonens öra. Sedan får pojken upprepa hymnen, sakta och ett ord i taget. Därefter uppmanas han att inrikta sig på sina studier och att klara sina prov bra.

Ett hinduistiskt giftermål är en stor tillställning. De flesta giftermål är arrangerade, alltså har inte bruden eller brudgummen själva valt sin partner , det gör föräldrarna för det mesta. Kvinnan får en ny sari ( en sorts klänning man virar omkring sig ) guldsmycken m.m. av mannens familj, detta är brudens hemgift. På kvällen efter giftermålet så ställer sig paret jämte varann och tittar på polstjärnan medan de lovar att vara lika fasta och trogna i sitt äktenskap som polstjärnan är på himlen.
När en hindu dött så kremeras kroppen ( bränns ), för att själen ska kunna vandra vidare till en annan kropp. Hinduerna tror på återfödelse, så man kan födas om som en människa eller ett djur.
En indisk familj är oftast mycket stor. Den består av man och hustru deras söner och sonhustrur, mannens föräldrar, farbröder och fastrar och deras söner/döttrar. En sådan stor familj leds av den äldste mannen. Han äger marken och platsen där de bor, han har också ansvar för ekonomin och uppfostran av barn. Men på sista tiden så har inflyttningen till städerna medfört att storfamiljerna blivit allt ovanligare, då det är svårt att bo så många tillsammans i den trånga staden.

Hinduism

HELIGA PLATSER OCH TEMPEL

I Indien finns det många vackra tempel och pilgrimsmål, men eftersom att Indien är lika stort som Västeuropa så kan en hindu inte hinna besöka alla heliga platser. Därför har vissa platser som anses vara särskilt heliga blivit de vanligaste pilgrimsmålen. Man vallfärdar dit för att vallfärden ses som en religiös plikt.
DE FYRA VIKTIGASTE PILGRIMSMÅLEN

En av dessa vallfärdsmål är Badrinath som ligger i Himalaya nordost om staden Delhi. Man måste klättra upp för ett högt berg för att komma fram. Kroppsansträngningen anses rena själen och höja medvetandet hos en sann hindu.

Varje hängiven hindu vill en gång i livet komma till Benares och bada i floden Ganges, då floder är heliga i den hinduistiska läran. De tror att ett heligt bad i Ganges befriar själen från återfödandets kretslopp.

De tredje vallfärdsmålet är Shivatemplet Rameshwer långt nere i södra Indien. Först tar man ett bad i Indiska Oceanen och efter det så går man in i templet och ber för att visa Shiva sin vördnad.

Det fjärde viktiga vallfärdsmålet är Allahabad, där möts tre stora floder och meningen med pilgrimsfärden är att ta ett bad precis där de tre floderna flyter samman.




Inom hinduismen så är kon ett heligt djur. Det tycker kanske vi är lite konstigt. Men respekten för kor härstammar från tiden då arierna var koskötande nomader och korna var då deras viktigaste ägodelar. Men det är inte så konstigt att korna är vördade djur än idag eftersom att korna ger mat ( den värdefulla mjölken ) gödsel ( konstgödsel är för dyrt för de flesta bönder ). Kogödslet används också som bränsle. Något sådant viktigt och användbart djur måste väl vara heligt eller ?

Det finns många olika slags festdagar inom hinduismen. Vissa dagar är tillägnade olika gudar. Då försöker alla besöka ett tempel som är tillägnat just den guden. Prästen i det templet ber speciella böner och de som besöker templet skänker frukt och pengar. Efter tempelbesöket blir det musik, dans och sång. Men tar på sig nya kläder och brukar äta en enbart vegetarisk festmåltid. Det finns cirka trettio religiösa fester om året, här är några av de viktigaste.

Nyår i Indien så är årets första månad samtidigt med vår april månad. Då bör man starta med nya verksamheter som att börja bygga ett nytt hus, skaffa ett nytt jobb eller att börja gå i skolan. Nyårsdagen är en festdag och på somliga platser i Indien är alla lediga. Man firar med att lägga ut blommor på gårdsplanen och att äta en stor festmåltid.

Navarati firas i oktober, de nio nätternas fest. Då ber man för Shivas hustru Parvati. En oljelampa får lysa hela tiden under de nio dygnen, ståendes på familjens husaltare. Varje natt hålls särskilda gudstjänster till Parvatis ära som följs av mat och dans.



Diwali –festen inträffar tjugodagar efter Navaratifestens slut. Festen är tillägnad Lakshmi, Vishnu och Yama. Diwalifesten firas i 4 dagar. I Indien har skolorna ett långt lov runt denna period. Diwalifesten är en ljusfest och under varje natt så tänder man små oljelampor som lyser upp platsen runt huset. Man smäller också fyrverkerier som en hyllning till gudarna.

Holi Vid ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hinduism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-11-06

    Ordet "hindu" kommer ifrån en

  • Inactive member 2006-11-06

    Ordet "hindu" kommer ifrån en

  • Inactive member 2006-11-06

    Ordet "hindu" kommer ifrån en

  • Inactive member 2014-02-04

    Jaha

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-02]   Hinduism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5624 [2024-03-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×