Hippokrates - läkekonstens fader

12 röster
36730 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning:

”Livet är kort; konsten är lång; tillfället flyktigt; erfarenheten bedräglig; omdömet svårt.”
Det sa en gång en mycket vis man som har haft stor betydelse i världen. Man kan också kalla honom ”läkekonstens fader”. Anledningen att jag ville skriva om honom var att jag är mycket intresserad av läkekonsten och hur man har kommit fram till de saker som är så självklara för oss idag. Innan jag påbörjade mitt forskningsarbete visste jag i princip ingenting alls om Hippokrates, hans teorier och funderingar. Jag var mycket ivrig att leta fram all fakta jag kunde få tag i om ”vem han egentligen var”, ”hans betydelse för världen”, ”den Hippokratiska eden och de Hippokratiska skrifterna”, om ”hans teorier och hur de stämmer med dagens” och om ”vad han egentligen gjorde i sitt liv och hur han blev bemött”. Jag hoppas att mina frågor de kan ge dig en bra bild av läkekonstens fader: Hippokrates.


Vem var egentligen Hippokrates och vad gjorde han i sitt liv?

Planton kallade honom ”den store”, Galenos hyllade honom 500år efter hans död, hans rykte blev så stort att man till och med trodde att han härstammade från läkekonstens gud Asklepios. Han blev en myt och legenderna är långa.

Men allt började från allra första början på den lilla Grekiska ön Kos där han föddes 460 före kristus. Där bodde han tills han blev förvisad från sitt hem, då var han fortfarande mycket ung. Troligen så var Hippokrates son till en läkare och kanske var det därför han själv så småningom också intresserad av läkekonsten. Han visade sig vara en mycket duktig och skarpsynt man, (det sägs t.ex. att när han en dag gick på gatan mötte han en kvinna och hälsade henne med orden ”god dag jungfru”, när han sedan mötte henne på kvällen igen hälsade han ”god dag kvinna”.) han fick ett gott rykte redan när han var ung och började så småningom också att undervisa eleveroch man har fått fram genom Platons dialog ”Protagoras” att han undervisade mot betalning. Det sägs att han satt under Europas äldsta träd, ”Hippokrates Platamos”, som står planterat på kos och undervisade sina elever.
Han reste runt mycket i hela Europa och undersökte folk. Han botade bland annat den stora filosofen Demokritos i Abdera och Makedoniens kung Perdiccas II. Tillslut dog Hippokrates i Larisa, där det står ett monument till hans ära. Men innan han dog skrev mycket. Delar av det kan vi läsa i ”De Hippokratiska skrifterna” som jag ska berätta om nu.


Vad är de Hippokratiska skrifterna?

Det är väl mest på grund av de Hippokratiska skrifterna (”Corpus Hippocratium”) som Hippokrates rykte lever kvar än idag. De hippokratiska skrifterna innehåller ca. 70st medicinska skrifter. De är författade av många olika läkare och medicinmän, det vet man med säkerhet, för skrifterna är väldigt olika varandra och vissa representerar olika uppfattningar om samma ämne. Hur mycket som Hippokrates själv har skrivit vet man inte, men en del skrifter påminner mycket om hans teroier och funderingar, så man misstänker att han har skrivit dom. Man tror att skrifterna har författats under ca.300 år från 400f.Kr till 100f.Kr. De har betytt väldigt mycket för läkekonsten. I hela 2000 år efter att dom skrevs påverkade de den medicinska praktiken och teorierna i västlandet. De är fortfarande ett oövervinneligt rättesnöre genom hela läkekonsten, såväl för läkare och vårdpersonal som för medicin forskare.
De behandlar väldigt skilda områden, allt från anatomi, kvinno- och barnsjukdomar till kirurgi och klimatlära, men den röda tråden genom det hela säger att medicin bör stödja sig på iakttagelser, erfarenhet och kritiskt omdöme, och absolut inte på religion, spekulation och magi! De innehåller en ständigt giltig läkaretik och fördömer de som utnyttjar de sjukas beroendeframställning väldigt hårt. De har en väldigt ödmjuk men också skeptisk attityd. De framhåller också det viktiga med tystnadesplikten, som kommer från ”Hippokrates ed” som jag ska behandla i nästa avsnitt.


Vad är Hippokrates ed?

Det är just hippokrates ed som gör att hippokrates framstår som en lärofader, närmare sagt ”läkekonstens fader”, för alla efterkommande läkare. Fastän att det var ca. 2400 år sedan eden skrevs är vissa bestämmelser aktuella än idag. Det viktigaste utav allt är tystnadsplikten. Den står för att en läkare bör hålla allt som han ser och hör i samarbetet med sina patienter i hemlighet. Men patienten kan ge tillåtelse till att den får spridas.
Några andra viktiga saker som fortfarande håller i sig är t.ex. att en läkare alltid bör göra sitt yttersta för att undvika att skada sina patienter. Men självklart finns det undantag, t.ex. om en patient har cancer och behöver opereras.
Något annat som är på tapeten just nu och som hippokrates tog ställning om är abort och eutanasi. Det är absolut inte överensstämmande med Hippokrates uppfattning om läkekonsten.
Redan då kom regeln om att personal inte fick umgås intimt med sina patienter och det är lika aktuell idag.
Man var specialiserad redan på den tiden, och det framkom också i eden att t.ex. en ”vanlig” läkare inte bör försöka sig på njursten som endast en specialiserad urulog kan klara av. Betydelsen i den meningen är blåsten i Hippokrates ed.
Några saker som inte längre gäller är bestämmelsen om att läkekonsten borde hållas hemligt. Då menade man att kunskapen bara skulle hållas inom en liten krets av invigda edsvurna läkare och att andra inte fick ha några kunskaper inom läkekonsten. Den Hippokratiska eden
Det har ändrats helt idag. Nu stävar läkare och annan vårdpersonal efter att sprida kunskap och menar att ”Kunskap är ett läkemedel i kampen mot sjukdomar”.


Vad har han spelat för roll i världen?

Att han har fått bemärkelsen ”läkekonstens fader” säger bara det en hel del. Planton kallade honom ”den store”, Galenos hyllade honom 500år efter hans död, hans rykte blev så stort att man till och med trodde att han härstammade från läkekonstens gud Asklepios. Lars Sjöstrand berättar i sin artikel ”så blev Hippokrates medicinens fader” att Hippokrtaes var den första att se vetenskapligt på läkekonsten och Asklepios den romerska författaren Celsus sade att ”det var Hippokrates som en gång skilde medicinen från filosofin och gjorde den till en självständig vetenskap” och en annan berömd författare skrev att ”medicinens historia var försänkt i mörker ända fram till tiden för peloponneiska kriget då Hippokrates bringde den i ljuset.
Hippokrates motsade det som människor i alla tider hade trott på;
- att sjukdomen kom ifrån gudarna, och sade istället att det kom ifrån naturen. Som du fick veta innan när du läste om Hippokrates ed så har den haft stor betydelse för hela den vetenskapliga synen på läkekonsten. Hans skicklighet inom området var till stor betydelse för människorna. När pesten bröt ut gav han visa råd till människorna som t.ex. att de skulle bränna sina kläder för att få bort alla bakterier, och att de skulle koka vattnet innan de drack det och det hade stor betydelse för de smittade. Idag vet alla människor (i alla fall i I-länderna) om att de ska koka vattnet för att få bort farliga bakterier, men detta skedde för 2400 år sedan!


Hur blev han bemött?

Eftersom Hippokrates kom och vände upp och ner på allt vad folk hade trott på förr så var det självklart att han inte blev bra bemött av alla. Han var inte omtyckt av kyrkan och de troende som trodde så stark på religionen och gudarna som gav dem straff (sjukdomar) när de hade syndat.
Men det fanns folk som avgudade honom också. Hans elever såg upp till honom, och vissa människor såg han nästan som en gud. Hans metod att behandla människor skrämde vissa (Hippokrates var den första att verkligen undersöka sina patienter, berättar Lars Sjöstrand) men eftersom han botade många så accepterades han mer för var dag som gick.





Hur stämmer hans teorier med dagens?

Massage är antagligen det allra äldsta utav alla alternativa behandlingar. Hippokrates skrev: ”Läkaren måste kunna många ting, men i första hand massage(...) för massage kan strama upp en led som är för slapp, och lösa upp en led som är för stel.”
Något som verkligen är aktuellt idag är att äta rätt. Hippokrates var en av de första med att berätta om hur viktigt det är att ha rätt diet. Han presenterade också olika kroppsövningar (”sjukgymnastik”), han förespråkade sol- och vattenkurer och använde redan då svavel i behandling mot hudsjukdomar och rökelser mot hysteri. Egentligen så använder vi samma sätt idag, det är mest teknologin som har utvecklats, tankarna är de samma.
Han skrev även om hur man kunde förebygga sjukdomar, hur man skulle sköta hygienen och hur viktigt det var att göra det, hur städer och hus skulle konstrueras för att människans omgivning skulle bli så hälsosam som möjligt etc. Allt detta är saker som tas upp än idag. Samma saker har varit aktuella i mer än 2400 år och frågan är om det har blivit någon förbättring?
”Genom det som är liknande uppstår sjukdom, och genom användning av det som är liknande botas sjukdom”.


Sammanfattning:

Att skriva om Hippokrates var verkligen intressant. Jag blev lite besviken över att det inte fanns så mycket fakta speciellt om hur hans teorier var uppbyggda eftersom jag var väldigt intresserad av det, men å andra sidan så fick lära mig en hel del om läkekonsten både förr och idag. Det som jag tyckte var mest intressant var hur hans teorier stämde med dagens! Faktasökningen var inget större problem. Det fanns bara en artikel, lexikon, men en hel del Internetsidor. Två utav källorna använde jag mest, de andra hittade man bara små detaljer och bilder i. Det var lite segt att jobba med hur han blev bemött och hur han levde eftersom det fanns så dålig fakta om speciellt det. Att arbeta med frågeställningar var mycket bra. Jag tyckte att det var till stor hjälp i mitt arbete. Då får man verkligen fokusera sig på det man verkligen tycker är intressant.
För att sammanfatta det kort så tycker jag att det har varit ett lite tufft, men väldigt intressant arbete som har krävt intresse och hårt jobb det härligaste är att det verkligen känns att det har gett mig något, ännu mer nyfikenhet inom läkekonsten och medicinen.



Källförteckning

Böcker:
Bra böcker lexikon 2002
Bra böcker förlaget AB, Höganäs, 1997

Internet sidor:
http://www.in2greece.com/swedish/historymyth/history/ancient/hippocrates.ht

http://www.alternativmedicin.se/sok/Beh-054.htlm

http://www.paranormal.se/topic/alternativterapier.html

http://www.shenet.se/ravaror/svavel.html

http://www.teosofiskakompaniet.net/arcana/FranzAntonMesmer.html

http://www.gastrolab.net/mqhippos.htm

http://www.ifi.uni.no/~jonhaug/security/personvern/svensk-hippokrates.html

Artiklar:
”Så blev Hippokrates medicinens fader” av Lars Sjöstrand
Läkartidningen nr 1-2
2001, volym 98

Hippokrates´ed


Jag svär vid apollon, läkaren, vid Asklepios, Hygeia och Panakeia samt alla gudar och gudinnor, tagande dem till vittnen, att jag efter bästa förmåga och förstånd skall hålla denna min ed och denna min förpliktelse.

Den som lärt mig denna konst skall jag akta lika högt som mina föräldrar, jag ska dela honom vad jag äger och hjälpa honom i nödens stund. Hans söner skall jag betrakta som mina bröder & om de önskar lära denna konst, skall jag undervisa dem däri utan lön och villkor. Föresk...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hippokrates - läkekonstens fader

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   Hippokrates - läkekonstens fader
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3601 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×