Historia A- Hemtenta

6649 visningar
uppladdat: 2009-05-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Historia A- Hemtenta

Militär kapprustning mellan Frankrike och Tyskland: efter den fransk- tyska kriget 1870-1871 fick Frankrike betala ett stort skadestånd samt lämna ifrån sig Elsass-Lothringen till Tyskland. Tyskland insåg att franskmännen ville ha revans och skaffade sig allierade, Österrike- Ungern och Italien, den så kallade trippelalliansen. Bismarck slött ett hemligt fördrag med Tyskland men vid hans avgång 1890 förnyades det inte. Frankrike och Ryssland kunde då komma varan närmare och ryssarna fick ekonomiskt stöd mot att ryssarna skulle stödja Frankrike mot Tyskland.

Tyskland ville bli en stor handels- och kolonialmakt och hade en stark arme. Därför uppstod en rivalitet mellan Storbritannien och Tyskland. Tyskarna började bygga stora örlogsfartyg vilket gjorde att Storbritannien kände sig hotad. 1907 bildades trippelententen mellan Storbritannien, Frankrike och Ryssland.

Österrike- Ungern tävlade med Ryssland om inflytande över Balkan: under 1800- talet bildades flera stater på Balkanhalvön, bland annat Serbien och Bulgarien. Serbien ville skapa en union och stöddes av Ryssland.  Ryssarna hade i århundraden konkurrerat med Österrike om Balkanhalvön. 1908 införlivade Österrike, Bosnien och Hercegovina vilket var ett nederlag för Serbien. 1914 mördades Franz Ferdinand som var Österrike - Ungerns kronprins av en Serb vilket ledde till stora motsättningar mellan Serbien och Österrike. Österrike bad Tyskland om hjälp vilket de också fick. Österrikarna gav serberna ett ultimatum vilket inte Serberna kunde allt gå med på och den 20 juli 1914 förklarade Österrike krig mot Serbien.

På grund ekonomiska problem kan det lätt leda till att ett krig kan uppstå. Politiker, stater och länder vill kanske öka mer makt och det kan vara ännu en orsak som kan leda till hårda konsekvenser. Jag tror faktiskt att ett sådant krig kan lätt inträffa på grund av flera anledningar och intressen som kan samverka som leder till att ett krig och kris och kan vara utlösande faktorer. 

Fråga 2:

Tyskarna hade en plan som gick ut på att föra krig på två fronter mot Frankrike och Ryssland.

Västfronten: Tyskarna anföll Frankrike genom att gå genom Belgien. Anfallet lyckades inte på grund av att fransmännen möte motstånd och stoppade anfallet 1914 vid floden Marne. Efter detta krävde bägge sidor ner sig i skyttegravar från Nordsjön till Schweiz och ett skyttegravskrig började. Under tre år hände det inte speciellt så värst mycket mer än att fronten flyttade sig några KM åt det ena eller det andra hållet.

Östfronten: Ryssarna gick mot Tyskland men förlorade och efter oktober revolutionen i Ryssland 1917 slötts ryssar fred med Tyskland.

Sjökriget: Brittiska flottet var klart överlägsen och blockerade all handel med bland annat Tyskland. Britterna gjorde ingen skillnad på fartyg som fraktade krigsutrustning eller livsmedel. Detta gjorde att tyskarna lät ubåtar sänka många fartyg utan att någon förvarning så att passagerare eller besättning kunde rädda sig i livbåtar. Amerikanska fartyg drabbades av ubåtskriget och i april 1917 förklarade USA krig mot Tyskland och Österrike.

Fråga 3:

Ryska revolutionen: i Ryssland var Tsaren envålds härskare som stöddes av kyrkan, armen, den hemliga polisen och statens tjänstemän.

Vid mitten av 1800- talet var den största delen av befolkningen bönder som var livegna och arbetade på gods som ägdes av kyrkan, adeln och tsaren.

1861 avskaffades livegenskapen och bönderna fick rätt att köpa hälften av godsägarnas jordar, många bönder har då inte råd så de fick hjälp av staten. Byn var ansvarig för att pengarna skulle betalas tillbaka till staten. Många bönder hade det mycket fattigt på grund av att små jordar och att dem senare skulle betala tillbaka lånen till staten.

Industrialiseringen växte fram under slutet av 1800- talet, och med den en arbetarklass. De hade låga löner, dåliga arbetsförhållande och dåliga bostäder. Till skillnad från bönderna var många industriarbetare läs- och skrivkunniga. På 1890 - talet spreds marxistiska läror och ett ryskt socialdemokratisktparti bildades. Det var två sidor inom partiet som hade olika åsikter om hur en socialistisk revolution skulle gemonföras. Den grupp som avfärdade samarbete med liberaler, leddes av Valdemar Lenin fick majoritet 1903 och kallade sig för bolsjeviker. Det ryska samhället brister blev mer framträdande efter kriget mot Japan 1904 -1905. Tsaren fick gå med på krav att genomföra reformer efter strejker och bondeuppror i Ryssland och orolighet i S:t Petersburg. 1906 blev det konflikt mellan tsaren och dem folkvalda i det parlament som tsaren låtit ryska folket få.

Under första världskriget led Ryssland stora förluster. Oron spreds på nytt i landet och det var ont om mat. Tsaren gav order att slå ner demonstration som kvinnor gjorde i S:t Petersburg. Strejker utbröt och soldater anslöt sig till dem strejkade och efter några dagar så tvingades tsaren att abdikera. Marsrevolutionen som denna händelse kallas gjorde slut på tsardömet.

Många ledande bolsjeviker hade tvingats att fly bland annat Lenin. Med hjälp av Tyskland kom han tillbaka till Ryssland och den ryska regeringen hoppades att han skulle ställa till med oroligheter. Andra bolsjeviker kom också tillbaka till Ryssland och anslöt sig till Lenin.  Genom att lova folket fred, jord och börd försökte han vinna folkets förtroende. 1917 grep Lenin makten och bildade en ny regering, Oktoberrevolutionen var genomförd. Ett nyval till parlamentet hölls i november 1918 och det visade sig att bolsjevikerna inte fått majoritet. Lenin upplöste då parlamentet och motiverade händelsen med att proletariatets diktatur hade genomförts.

Trots att en fred slöts med Tyskland fick det Ryska folket inte fred. Upproriska tsaranhängare, liberaler och socialdemokrater gjorde uppror mot bolsjevikerna som nu började kalla sig för kommunisterna.

Fråga 4 - 5- 6:

Versaillesfreden

Ett trettiotal representanter från segrarmakterna samlades januari 1919.  Storbritannien, USA, Frankrike och Italien var de makter som skulle diktera villkoren. Den amerikanska presidenten Woodrow Wilsson la redan 1918 fram en fredsplan på 14 punkter. Den fredsplanen innebar folkens självbestämmanderätt, mild och rättvis behandling av de besegrade, fred på haven och skapande av nationernas förbund NF, en fredsbevarande organisation.  Men Frankrike och Storbritannien ville annat och USA fick ge vika. Frankrike och Storbritannien krävde de segrande länderna skulle gottgöras med landsområden och ett stort skadestånd. På 5 års dag av attentatet i Sarajevo undertecknade tyskarna under protes fredsfördraget. Fördraget skrevs på samma plats där tyskarna förödmjuka franskmännen efter Tysk- Franska kriget 1871, spegelsalen i Versailles. Fredsavtalet innebar bland annat att franskmännen skulle få tillbaka Elsass- Lothringen, Polen skulle få en del av Schlesien och samt efter folkomröstningar norra Schleswig till Danmark. Tyskarna förlorade också alla sina kolonier och de fick inte ha en arme som bestod av mer än 100 000 män och en liten flotta. Dessutom tvingades tyskarna att erkänna att de och deras allierade var ansvariga för kriget. Detta ledde till att de fick betala ett stort krigs skadestånd. Framför allt till Frankrike och Belgien.

Jag tycker att det var fel av att dem var tvungen och erkänna ett krig som inte bara enbart rörde dem utan det var andra länder som också var in blandat. Vist de var inte några änglar direkt, de var rätt så grymma och hade grymma ledare men det var ändå för att alla strävade efter makten. Jag säger inte att det var rätt gjord av dem för det var det inte men de hade sina anledningar. De ville ha ett stark och mäktig land vilket lede till att det oftast blir krig eller folkmord på ett eller annat sätt. Vissa punkter var rätt anser jag för Tyskland tog ju ändå områden som inte var deras som vissa stora områden inom Frankrike och Danmark. Men det var rätt att straffa de ändå för de förtjänade det faktiskt åt andra sidan så det var rätt men sen tycker jag att de var lite hårda straffar ändå. Jag anser dock också att detta var den största anledningen till andra världskriget, Tyskland blev av med allt dem hade och ägde nästan i stort sätt. De fick betala stort krigs skadestånd, bli av med flottan, lämna ifrån sig den stora armen vilket gjorde att många av tyskarna blev arga och förbannad. Ilskan växte mer och mer för varje dag hos tyskarna och Hitler utnyttjade deras svaghet för sina egna syften.

Tyskland blev kort sagt av med sin identitet och det var en skam för de alla, att ha varit ett mäktigt land men att nu ha fått sin betydelse förminskad. Allt detta ledde till att ilskan och hatet blev större och Hitler såg det som sin chans och var en bra talare samt viste han hur han skulle få med sig folket och det lyckades han rätt bra med. Tysklands nederlag hade lett till att kejsaren Wilhelm avgått och flytt från landet. Tyskland blev till en demokrati och Weimarrepubliken infördes 1919. Dock fungerade inte demokratin och den höll aldrig speciellt länge. Detta på grund av den alvarliga oron som drabbade Europa och även resten av världen. Oron började under 20-talet och det var en oro som bestod av inflationen som gick upp och ner, arbetslöshet och hungersnöd.

Framförallt var det industriländerna i Västeuropa som drabbades hårdast och fick kämpa allra mest med dom ekonomiska kriserna, arbetslösgeten och strejkerna som varade under hela 20-talet. I slutet av 20-talet så drabbades även USA. Börsen på Wall Street kraschade år 1929 vilket ledde till depression i alla industriländer, speciellt Tyskland.

Depressionen i Europa ledde bland annat till att diktatorer som Hitler och Mussolini kunde ta makten i Tyskland och Italien.
Båda länder var väldigt aktiva och ingrep mycket i det spanska inbördeskriget 1936-39.
Frankrike och Storbritannien valde att inte lägga sig i. Detta ledde till att Franco segrade i Spanien. Det var nämligen han som fick hjälp av Hitler och Mussolini.
När det andra världskriget började så var verkligen Europa världspolitikens centrum.
Det var två starka olika politiker som stod emot varandra.
På ena sidan var det demokratier och på andra diktaturer. Det var dessa två olika grupper som senare avgjorde världens öde. Det fanns dock även en tredje maktfaktor som spelade sin roll nämligen kommunistiska Sovjetunionen.

Att Hitler kom till makten var antagligen den största faktorn till att andra världskriget startade.

Hitler ansåg att Tyskland blivit orättvisst behandlat efter första världskriget.
Han ansåg också att Versaillesfreden inte alls var rättvis. Hitler och nazisterna kom till makten år 1933 helt enligt reglerna. Dom blev valda av folket. Han hade som huvudmål att upprätta Tyskland till dess forna glans igen och att Tyskland skulle få sin gamla ställning i Europa. Jag anser också att detta kan stämma ändå till att det faktiskt blev som det blev för Hitler använde sig av propagandor och olika tal för att komma till makten och folket trodde honom. Han lovade att han skulle ge jobb till alla och få upp Tyskland igen. Han skyllde krigets nederlag och följder på judarna och kommunisterna och han ansåg att dom var syndabockarna och att det var dom som var anledningen till att Tyskland förlorade kriget och fick straffet. Som sagt ansåg Hitler att avtalet var helt orättvist och han började sakta men säkert att bryta mot punkt efter punkt. På så sätt kan man också säga att Versaillesfreden också var en av anledningarna till att kriget startade tycker jag men också att kravlarna var helt enkelt orimliga. Det var detta avtal som Hitler inte gillade vilket gjorde så att han började anfalla Frankrike bland annat för att få tillbaka dom rika områdena som dom varit tvungna att lämna till Frankrike efter första världskriget. Hitler hade som mål att alla Tyskar och Tysktalande skulle enas och leva i ett enda enat land nämligen Tyskland.

Därför började Hitler kriga och attacker och ta över andra delar av Europa samtidigt ville han ha mer makt och göra sitt rike större.
Man kan lätt säga att Versaillesfreden ledde till att Andra världskriget startade.
Kraven som stod i den ansågs av Hitler vara helt orättvisa och han använde sig av den som något som han ansåg vara fel. Egentligen så hänger två faktorer ihop.
Att Hitler och nazisterna tar makten i Tyskland leder till att man anser att avtalet i Versailles är helt fel vilket leder till att man bryter mot den.
Hitler börjar bygga upp en armé och marscherar in på områden som dom enligt avtalet inte får beträda med militären.
En annan viktig anledning var att inte NF fungerade som den skulle om man tänker efter.
Det var aldrig några som försökte att stoppa Hitler i början innan det var försent och kriget redan börjat. NF, Nationernas Förbund skulle förhindra att ett nytt världskrig skulle starta.
I början såg det väldigt bra ut och många anslöt sig till NF men det fanns också misstro och motsättningarna. Hitler marscherade också in Rhenlandet där Tyskland inte fick vara enligt avtalet. Dock hände det aldrig något och NF gjorde aldrig något dels för att dom inte hade speciellt mycket stödd från stormakterna och det ledde till att dom inte hade möjlighet att göra det överhuvudtaget.

När Hitler märkte att inget hände så började han bryta mot punkterna i avtalet en efter en.

I Europa fruktade man att revolutionsidéerna från Ryssland skulle sprida sig.
Så man rustade upp för att försvara sig. Detta var också en anledning till att andra världskriget startade enlig mig och många andra till.
I Spanien regerade General Franco och Mussolini hade makten i Italien. Tack vare stora lån från dessa länder inleddes en uppbyggnad av Tyskland och arbetslösheten minskade. Armén rustades upp trots Versaillesfreden där Tyskland förbundit sig att inte ha en större armé än 100 000 man.
Tyskland ställde krav på att de tyskspråkiga områdena av Tjeckoslovakien där tyskar bodde
Skulle bli ett med Tyskland. Tjeckerna litade på sin allierade Frankrikes hjälp dock ville västmakterna till varje pris undvika krig.
Storbritannien och Frankrike gick med på de tyska kraven om resten av Tjeckoslovakien garanterades oberoende.
Redan i mars 1939 bröt Hitler sitt löfte och tog över hela landet.
Nu vände Tyskland blicken mot Polen. Frankrike och Storbritannien lovade denna gång att hjälpa Polen i händelse av invasion.
Sovjetunionen ville utöka sitt territorium västerut och slöt en pakt med Hitler. De skulle inte bry sig om Polen om dom istället fick härja fritt i Baltikum och Finland.
Den 1 september gick de tyska trupperna till anfall mot Polen.
Det var starten på andra världskriget. Sovjet anföll sedan Baltikum och även Finland på grund av att dom inte gick med på kraven som Sovjet ställde.

Jag har valt att jämför första och andra världskriget där man hittar väldigt många likheter.
I både krigen så är det så att det är uppgörelser och länder känner sig hotade.
Man bildar också pakter för att skydda sig och för att ha något som skydd och stöd.
I första världskriget så sluter Tyskland en pakt med Italien och Österrike-Ungern.
I andra är det även där Tyskland och Italien som har en pakt.
Detta antagligen för att dessa två länder liknar varandra väldigt mycket och grunden skapades på samma sätt.
Båda hade nationalism som grund och som det som bildade länderna.
Hitler och Mossulini liknar varandra otroligt mycket. Detta ledder till att dom bildar pakt med varandra. I Tyskland är det nazismen och i Italien är det fascismen.
Dessa två är två olika uppfattningar och tanke sätt dock har dom väldigt mycket gemensamt och i grunden är dom likadana.

Man kan hitta massor med likheter mellan dom två olika krigen.
I båda krigen så anslöt sig Ryssland/Sovjet till dom allierade senare under kriget.
När dom kände sig hotade så anslöt dom sig till alliansen.

Dom var inte med på västländernas sida i början av krigen. Dock finns det en skillnad.
I första så var det så att Ryssland var neutrala. I andra så var det så att dom till en början hade en pakt med Tyskland. Inte en sådan pakt där man hjälpte varandra i nöd och så men ändå en pakt. Tyskland bröt denna och Sovjet slöt sig till dom Allierade.

Jag har resonerat kring grundläggande tankar i nazisternas åsikter och funderat rätt mycket på dom. Det jag kommit fram till är att allting egentligen är en tolknings fråga.
Det beror helt på hur man tolkar det, detta gjorde så att jag började fundera och tänka. Hur tänkte egentligen nazisterna? Är deras åsikter rätt eller är dom fel. Jag har tänkt mycket och lagt fram egna argument emot nazisternas åsikter.

Jag anser att de som t ex är handikappade har lika stor rätt till ett gott liv som någon annan. För vem har sagt att de inte kan hjälpa till i samhället? Man kan vara stark på väldigt många olika sätt. Visserligen tycker jag att starka individer är viktigt för samhället dock är det precis lika viktigt som andra egenskaper. Jag anser att vara stark bara är en egenskap som en individ äger. Dock är den inte på något viss viktigare än andra egenskaper som man kan ha. Den är precis lika viktigt som t ex egenskapen att vis vänskap, kärlek, förnuft och framför allt gemenskap. Alla egenskaper är viktiga i ett samhälle.

Man måste faktiskt erkänna att det där med naturen faktiskt stämmer och den är rätt men varför blanda in oss människor. Det går liksom inte att jämföra djur och människor på det sättet. Visserligen är människan ett djur men vi lever på ett helt annat sätt. Vi behöver inte döda för att överleva. Det är ytterst få likheter. Den tanken och det sättet kanske stämmer och fungerar ute i det vilda och ute bland djuren men man måste tänka på att vi är civiliserade och om man ska gå enligt naturens sätt så dödar inte heller djur hur som helst. Dom dödar inget om det inte hotar eller behöver mat för att överleva.

Jag tycker bara att det är dåligt. Visserligen är det sant att mannen är starkare fysiskt men man kan inte bara se det så. Kvinnor har också starka sidor. Det jämnar oftast alltid ut sig i slutändan eftersom kvinnan också har färdigheter. Det spelar ingen roll om du är man eller kvinna. Man är fortfarande lika mycket värd.

Makt och pengar skall fördelas på folket. En man ska inte få styra en mans åsikter blir alltför privata och allt för egoistiskt. Det funkar liksom inte så. En man kan inte så för vad alla ville och tycker. Andra världskriget är ett bra exempel, Hitler hatade judar och det ledde till att sex miljoner utrotades. En mans åsikter gjorde så att ett helt folk nästan utrotades.

Ledaren inte har alltid rätt och det finns oftast fler åsikter. Det finns bara ett sätt att leda ett land, genom demokrati. Det är inte helt felfritt men det är det bästa som vi har idag. En person har inte alltid rätt och precis som i åsikten innan så kan inte en person representera ett helt folk.

Det är lika viktigt för folket att tänka som att arbeta. Man ska också få tillbaka lika mycket från samhället som man ger det med sitt arbete. Dessutom ska man ha rätt att göra det man vill och ha rätt att välja. Detta går inte om man inte ska tänka utan endast arbeta.

Ingen skall lära sig att kriga eftersom krig endast skapat problem. Allra viktigast är det att inte lära ungdomen detta eftersom det är de som skall ta över samhället och styra i framtiden.
Känslor och medlidande är kanske människans viktigaste egenskaper, eftersom om de behandlas rätt leder till fred och gemenskap. Men om vi istället ställer frågan vad är då rätt och vad är fel?

Det är en väldigt svår och komplicerad fråga. Men det hela handlar egentligen om hur man tolkar och ser det. Tyskarna trodde ju inte att dom gjorde fel. Dom trodde att dom gjorde det rätta och dom ansåg att det dom gjorde var det rätta.
Dock kan man säga så här. Att hata judar och förfölja dom var ingen ny grej.
Judarna hade länge förföljts och trakasserats. Man hade bl.a. bojkottat judiska affärer.
Nu började man genom Hitlers order organisera detta och bygga utrotningsläger.

Om vi fortsätter och jämföra ser vi att första och andra världskriget har mycket gemensamt.
Båda krigen startade på grund av nationalism. Vi ser också att i båda fallen så var det Tyskland som låg i centrum och att dom vart attackerade från 2 fronter i båda krigen.
Men vi ser även en skillnad. I första kriget var det Österrike-Ungern som startade kriget.
Det var dom som anföll först. I andra världskriget är det dock Tyskland som börjar allting.
Själva starten skiljer sig lite också.

I första sker det efter att tronföljare skjuts. Om vi istället tänker oss att han inte blir skjuten. Då skulle kanske inte kriget ha startat. I andra kriget så är det Tyskland som väljer att anfalla.
Men om man ser det så kan man säga att om inte tronföljaren blivit skjuten så skulle aldrig andra världskriget ha startat heller eftersom första faktiskt på sätt och viss leder till att andra startar.

Kort kan man säga att det som var orsaken till andra världskriget var:

Stort krigsskadestånd, ingen krigsmakt, hyperinflation, allmän värnplikt, fascismen, nazismen, kommunismen, svaga demokratier, Versaillesfreden, stor arbetslöshet etc.

Jag anser att det som hände i Tyskland under andra världskriget är ett av de värsta människofientliga illdåd som någonsin inträffat.
En tragisk sak är att det fortfarande finns nazistiska sympatier som nu växer fram i vårt moderna samhälle. Oftast är det unga människor som via grupptryck eller är omedvetna om det blir ihop kopplade med nazismen.
Jag blir orolig när så många människor verkar glömt bort vad som hände under andra världskriget och framförallt glömt bort vad den nazistiska ideologin egentligen står för.
Jag hoppas verkligen att alla minns och kommer ihåg andra världskriget som den ska kommas ihåg. Man ska aldrig glömma nazisterna ideologi och vad dom gjorde under andra världskriget.

Vi kan tacka gud för att det inte finns några sådana diktaturer kvar idag.
Även fast vi fick vänta länge innan dom försvann.
Allt detta har lätt mig in på tankar på om det fanns några motstånds grupper.
Fanns det några grupper/organisationer som kämpade emot Hitler?
Några som vågade ställa sig emot förintelsen och ställa sig ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Historia A- Hemtenta

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-27]   Historia A- Hemtenta
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58238 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×