Hjärnan

5 röster
11721 visningar
uppladdat: 2008-01-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hjärnan


Hjärnan är kroppens ”kommando central” all information som kroppens sinnen och celler samlar skickas förr eller senare upp till hjärnan. Om du till exempel skulle gå in i en bastu känner din kropp att det är varmt. Denna information skickas då upp till Hjärnan som använder informationen för att bestämma vad vi ska göra, om det är för varmt så vi måste gå ut, eller om det går att stanna kvar utan att skada kroppen. Den håller också reda på om vi är hungriga, om vi känner oss dåliga, alltså allt som pågår i din kropp sköter hjärnan. I vissa fall, som med till exempel tarmrörelserna sköter hjärnan jobbet utan att vi behöver tänka på det. Medans om vi tittar på tv bestämmer vi om det är ett bra program eller ett dåligt. En normal persons hjärna väger mellan 1.2 – 1.4 k och hjärnan kräver ungefär 1 liter blod i minuten för att fungera ordentligt. Blodet transporterar syre och näring till hjärnan.

Hjärnan består av storhjärnan, lillhjärnan och hjärnstammen. Hjärnan skyddas av kraniet och av flera hjärnhinnor. Det finns även vätska inne i huvudet som dämpar stötar och slag mot huvudet. Hjärnan utgör ca 1,5 till 2 % av kroppsvikten. Ändå svarar den för 15-20 % av syreförbrukningen i vila. Hjärnan består av två olika sorters celler, nervceller (så kallade ”neuroner”) och stödjeceller (”gliaceller”).



Storhjärnan
Storhjärnans yttersta skikt består av en grå substans som kallas ”hjärnbarken”. Den består av nervcellernas kroppar och är den delen av hjärnan vi tänker med. Under barken finns vit substans. Den består av nervbanor som är täckta av en ljus fettliknande substans, myelin. En nervbana är en bunt axoner, nervcellernas långa utskott som binder samman cellerna. Storhjärnan är delad i två halvor, den högra och vänstra hjärnhalvan.

Människan har oftast en dominant hjärnhalva och det avgör en del av personligheten. Har man en dominant högerhalva har man lätt för sång och musik och för att rita och måla, denhär hjärnhalvan kallas ofta den ”konstnärliga hjärnhalvan”, man har nämligen bra fantasi och har en ganska drömmande läggning. Har man istället en dominant vänsterhalva är man ofta en bra talare, uppläsare, poet eller författare. Man kan också ha lättare för att vara glad och positiv. Man är ofta bra på matematik. De två halvorna kompletterar varandra och är sammankopplade genom ”hjärnbalken”. I den löper miljontals nervtrådar från den ena halvan till den andra. Varje halva delas in i fyra lober: pannloben, hjässloben, tinningloben och nackloben. I pannloben finns bl.a. motoriska centra, i hjässloben centra för berörings- och känselsignaler, i tinningloben hörselcentra och i nackloben syncentra. I pannlobens och hjässlobens hjärnbark har varje kroppsdel ett eget område. Ansiktet och handen har något större område än övriga kroppsdelar på grund av behovet av finmotorik, t.ex. när du ska skriva eller när ett ansiktsuttryck visar sig i ditt ansikte.



Lillhjärnan el. Reptilhjärnan
Lillhjärnan samordnar impulser från öronen, ögonen, balansorganet och lederna och styr musklerna automatiskt när vi rör oss. Den koordinerar rörelser så att muskler ska arbeta mjukt och smidigt.


Hjärnstammen
Mellanhjärnan, mitthjärnan, hjärnbryggan och förlängda märgen kallas för hjärnstammen. Förlängda märgen styr andning och blodcirkulation. Hjärnbryggan, som ligger under mitthjärnan, fungerar som kommunikationsmedel för lillhjärnan och storhjärnan. Mitthjärnan styr de icke viljemässiga regleringen av aktiviteten i kroppens skelettmuskler. Mellanhjärnan, som inte har någon direkt gräns mot storhjärnan styr vätskebalans, sexuell aktivitet och kroppstemperatur. Sömn- hunger- och törstcentra finns här.

Associationsbanor
När hjärnan mottar ett intryck som den anser viktig lagrar den det i minnet. Är det en liten fågel du håller i handen registrerar hjärnan att fågelns klor är vassa och rispar huden, när den sjunger hörs ett högfrekvent ljud och du märker att fjädrarna är färgrant utsmyckade. Nästa gång du hör samma fågelsång, eller något rispar din hud, eller du ser en likadant mönstrad fjäder kommer du troligen att tänka på fågeln. Ju äldre man blir desto fler intryck har man lagrat och desto fler associationsbanor öppnas. Följande är ett exempel på hur man kan associera i olika banor. En gammal fotbollsspelare som hälsar på en kompis ser att han har en gul fotbollströja, så minns han hans första match med hans första klubb då han hade en gul tröja på sig. På snack om gult tänker han på att hösten kommer snart, han har problem med pollen och han har inte hämtat ut medicinen än. Det hade han fått på recept av den där trevliga läkaren Jonas. Han minns då att han gav sin gula fotbollströja till sin barnbarn som heter Jonas.


Inlärning
När man föds existerar nästan inga kopplingar mellan nervceller och aktivitetscentra (syn- rörelse- hörselcentra). De första åren tränar barnet syn, hörsel, tal, motorik mm. Genom att nerverna skickar ut axoner blint ut till andra nervceller. Blir dessa axoner användbara förstärks de och förblir levande och brukbara. Finns det däremot något axon som inte har någon funktion dör det. På så sätt fylls inte hjärnan av en massa onödiga kontakter.
Ju mer man gör någonting ju mer skickligare blir man på det. En människas normala kapacitet att komma ihåg en sifferföljd är 9. efter 100 övningstillfällen klarar man ca 40 siffror och efter ytterligare 100 övningstillfällen 80 st. Det är max, efter det blir man varken bättre eller sämre på att minnas. När man är ung lär man sig mycket lättare än när man blir äldre. Detta beror på en spärr som aktiveras under de senare tonåren.(t.ex. jag lärde mig svenska språket mycket snabbare än mina föräldrar). Efter det blir det väsentligt svårare att lära sig. Man har också lättare för att lära sig det man tycker om; är man t.ex. intresserad av historia men inte av kemi är det lättare att lära sig att Gustav Vasa blev kung år 1523, än att H2O är vatten.

Minne
Det finns ett korttidsminne och ett långtidsminne. Korttidsminnet används i vardagen, ett telefonnummer som man läser för första gången är redan glömt när man ringt och pratat en liten stund. Eller när man åker tåg och ser det förbirusande landskapet minns man bara enstaka detaljer när man kommit fram. I långtidsminnet hamnar allt vi upprepade gånger utsetts för, en text som vi läser om och om igen hamnar efter ett tag i långtidsminnet.

Sömn
En tredjedel av våra liv upptas av sömnen. Det är under sömnen vi återhämtar oss och bearbetar dagens händelser. Ett nyfött barn behöver i regel ca tolv timmar sömn. Detta avtar med åldern, en tonåring behöver ungefär åtta timmar och en vuxen något mindre. Sömnen är som djupast under de första timmarna. Då blir andningen långsam och regelbunden, musklerna är avslappnade och hjärnaktiviteten låg. Man drömmer inte under djupsömnen. Sömnen brukar delas upp i sekvenser; varje sömnsekvens är i regel nittio minuter lång och innehåller en drömperiod. Den första drömperioden är fem till tio minuter lång, men perioderna blir längre och längre. Den sista kan vara upptill 40 minuter.

Hjärnsjukdomar

Det finns flera olika hjärnsjukdomar som sätter sig både på hjärnan och resten av nervsystemet. Jag tänkte ta en som sätter sig på hjärnan och en som sätter sig på nervsystemet.

Epilepsi - Epilepsi är beteckningen på en tillfällig störning i hjärnans funktioner

Epilepsi är en störning i hjärnan som gör att personen i fråga kan få et anfall då han t. Ex. faller ihop på golvet och skakar okontrollerat.
Man delar oftast in anfallen i tre stora olika grupper, dessa grupper är:
*Gran Mal
Den sortens anfall som de flesta tror att man får när man har epilepsi.
Man blir medvetslös och får kramper, varar oftast i ca 10 min; man känner sig trött och vill sova efteråt.
* Petit mal
Som namnet föreslår är detta ett mindre anfall, förekommer mest hos barn. Anfallet pågår oftast bara i några sekunder och personen i fråga blir frånvarande och faller ej ihop.
* Psykomotoriskt anfall
Rätt vanligt. Personen i fråga blir frånvarande och är oförmögen att tala eller röra sig. Personen kan få hörsel eller syn upplevelser och kan göra automatiska rörelser som att tugga och svälja.


Parkinson - Parkinsons sjukdom (PS) är efter Alzheimers den vanligast hjärnsjukdomen där nerveller angrips och bryts ned. Vid PS är det specifikt dopamin-nervcellerna i vissa centra, djupt inne i hjärnan, som drabbas.


Det finns inte många i Sverige med Parkinson, bara ca 20 000. Det är i speciella fall ärftligt, men man vet inte riktigt varifrån det kommer. De mest karateristiska symptomen är:
Skakningar, långsamma rörelser och stela muskler. Man kan också få dålig balansförmåga, minnessvårigheter, salivutsöndring, röstsvaghet, nedstämdhet, m.m.
Man tror at Parkinsons sjukdom kan komma från miljögifter och liknande. Det är dokumenterat att man har mindre chans att få Parkinson om man röker, och mer chans om växt upp på landet och druckit ur egen brunn.
Parkinsons sjukdom kommer inte direkt utan kommer över en lång tidsperiod.
Det kan börja med att t. Ex. ena handen börjar skaka lätt, det blir senare värre och man får allt värre symptom.

Undersökningsmetoder för hjärnan

I hjärnan finns elektris...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hjärnan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-15]   Hjärnan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9087 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×