IKEA

9396 visningar
uppladdat: 2008-04-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ikea är ett av världens största möbelhandelsföretag som startade i Sverige. IKEA säljer förutom möbler även växter, leksaker, lampor, hela kök och badrum. Det arbetar lite över 70 000 medarbetare världen över och ca 4000 i Sverige, enligt Dagens Industri. IKEA:s affärsidé är att sälja möbler till ett lågt pris så att alla har råd att köpa.


Historia
Ikea grundades av Ingvar Kamprad, som växte upp i en liten by i Småland. Han kom redan som ung på att han ville ägna sig åt affärer, han cyklade runt och sålde tändstickor till grannarna. Han övergick från tändstickor till fisk, frön, blyertspennor och annat som kunde vara attraktivt. År 1943, när han var 17 år fick han pengar av sin far för att kunna fullfölja sina studier men använde de istället till affärsverksamhet, han startade IKEA. Namnet IKEA kommer från Ingvars initialer (I.K.) och från bondgården Elmtaryd, vid byn Agunnaryd (E.A.) Han sålde pennor, plånböcker, klockor m.m. 1945 började han annonsera eftersom han ville bli effektivare. Senare började han också sälja möbler som tillverkades i företag omkring där han bodde. Den första IKEA katalogen kom ut år 1951 och gjorde marknadsföringen bättre. Då koncentrerade han sig på att bara sälja billiga möbler. IKEA konceptet tog fart när han för första gången hade en utställning av möblerna och folk kunde känna och ta på möblerna innan de köpte dem. Idag designar IKEA möblerna själv och namnsätter dem. Det gjorde att möblerna fick bättre design och funktion till ett billigare pris. En medarbetare kom på idén att packa möblerna i platta paket så att kunden får montera ihop möblerna själv. Detta resulterade i ännu lägre priser. Det första varuhuset invigdes år 1958 i Älmhult.


Miljö
IKEA är väldigt miljömedvetet och vill förbättra miljön för omgivningen. Enligt ekonominyheterna.se har IKEA:s ledning beslutat i ett första steg att sänka energiförbrukningen med 25% och nästa steg blir att samtliga enheter ska drivas med förnybar energi. Det är tre viktiga saker i IKEA:s miljöarbete. Det första är att de använder så lite pengar och material som möjligt, det leder till mindre avfall och färre utsläpp. Det andra är att man försöker använda trä och andra material som är nedbrytbart och går att återvinna. Det tredje är att utbilda och engagera medarbetare att tänka på miljön. IKEA accepterar inte barnarbete och leverantören måste ta ansvar för miljön. För att kontrollera att barnarbete inte förekommer så skall alla anställda som är ute hos leverantörerna se till att det inte finns barn som jobbar där. Dessutom görs oanmälda inspektioner minst en gång per år. IKEA har höga krav på deras miljöpolicy och strävar för att hela tiden komma på nya idéer att förbättra miljön. Nyare lastbilar och renare bränsle, miljöutbildning. Kunden kan känna sig trygg vid köp av IKEA:s möbler eftersom farliga ämnen som kan skada miljön eller orsakar allergi inte får användas, IKEA följer strängt lagen.


Sammanfattning:
IKEA är ett stort svenskt möbelhandelsföretag som erbjuder möbler med bra kvalitet och snygg design till ett lågt pris som passar allas plånböcker. Förutom möbler erbjuder de även leksaker, blommor, belysning, dekoration, allt till hemmet. IKEA finns i 22 länder i hela världen med 70 000 medarbetare. (ca 4000 i Sverige) IKEA gör allt för att deras produkter ska ha så minimal påverkan på miljön som möjligt och att barnarbete inte ska förekomma. Tyvärr gör det de i vissa länder men IKEA gör kontroller minst en gång varje år hos leverantörerna. Jag tycker IKEA trots att de har anklagats för barnarbete är ett bra företag.
De gör ändå allt för att förhindra att sådana situationer ska uppstå och om det gör det så avbryter de samarbetet med leverantören. Jag tycker det är bra att deras produkter är miljövänliga och att de försöker minska utsläppen på deras lastbilar. IKEA gör mycket för att värna om miljön. Sedan klagar ju många över bruksanvisningarna, att dom är svåra att läsa av, jag vet inte, jag har aldrig köpt en möbel där faktiskt. Men största fördelen är ju att de är billiga. Sen är det ju bra att IKEA hela tiden växer, då skapas fler arbeten och färre blir arbetslösa. Fortsätt att handla på IKEA, jag kan inte se något dåligt med det!


Källor:
http://www.ikea.com/ms/sv_SE/about_ikea/social_environmental/the_ikea_way.h...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: IKEA

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-11]   IKEA
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9601 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×