Imperialismen

47 röster
106623 visningar
uppladdat: 2001-01-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Imperialismen

Med imperialism menas att en stat strävar efter att expandera sin politiska makt eller ekonomisk makt. Termen imperialism skapades på 1800 talet, då kapplöpningen efter makt och pengar tog fart.
Imperialismen började i början av 1800-talet och det var engelsmännen, fransmännen som var i spetsen.
Man hade sedan tidigare tagit kolonier längs bl.a. Afrika kusten, sedan så gjorde en upptäcks resare, David Livingstone, en resa genom Afrika och då vaknade det europeiska intresset för Afrika. Det var britterna och fransmännen som var i spetsen när det gällde Afrika.
Man hade sedan efter knappa 30 år koloniserat nästan hela Afrika, det var ett gammalt kejsardöme som stått emot, det var Etiopien.
Detta gav stora konsekvenser på det afrikanska folket. Man hade tidigare bott i frid och haft sina egna land utstakat, men nu när stormakterna kom så delade man bara världsdelen i kolonier och brydde sig inte om de stammar och religioner som fanns där. Detta var ett mycket hårt slag mot folket och i början mycket svårt, små uppror mot stormakterna gjordes, men det var inte värt mycket.
Britterna hittade sen guld och diamanter i syd Afrika, britterna brydde sig nu ännu mindre över folket utan nu skeppades det dit britter för att bryta guldet och diamanterna och tjäna pengar. Tyskarna, Portugal, Italien och Spanien var även med i kapplöpningen av Afrika.
All denna kolonisation har som sagt slagit hårt på det afrikanska folken, och än idag så uppstår det konflikter p.g.a. att länderna är delade efter ”linjalen” och inte efter folk grupperna.
Sen har vi kapplöpningen om Asien också. Och även där var stormakterna med och tävlade, men nu var även ryssarna, USA och japanerna med.
Britterna hade sedan tidigare koloniserat Indien och haft stora handels förbindningar där ett längre tag.
I öst hade vi holländarna som koloniserat ön Java sedan tidigare, men i skillnad från britterna så var holländarna mycket brutalare i sin kamp om land, dom hade på vissa ställen tvångsarbete och använde mycket med våld.
Det blev stora och hårda kamper om Asien men det var ryssarna som fick den största delen av Asien och britterna och franskmännen tappade sedan de land dom tagit.
Man slogs även om Amerika, och där var det britterna och fransmännen som var störst. Man hade även här koloniserat kring kusterna sedan tidigare, men nu ville man inåt i landet.
Men det var inte det lättaste där träffade man på ur folket Indianerna. Indianerna tog emot den vita mannen som en gäst men det skulle man inte ha gjort, för nu ville européerna ha mark.
Indianerna stred till sista man och gjorde allt för att få behålla det dom alltid haft. Men indianerna hade mycket att säga till om när britterna kom efter som dom var utrustade med modernare vapen i form av krut vapen.
Indianerna föll och idag så bor de indianstammar som finns kvar i olika reservat i USA.

Vad är då orsakerna till imperialismen? Under årens lopp så har det förts fram många olika orsaker.
Men den största orsaken är den ekonomiska drivkraften. Den nya marknaden med de nya industriapparaterna krävde mer råvaror som bomull och andra olika mineraler. Detta ledde till att man började kolonisera och man kunde där med också hålla ner priserna på exportvarorna.
Koloniseringen gav även framgångsrika företag chansen att investera i andra världsdelar. Främst så var det bland naturrikedomarna som företagen tog vara på eftersom det var stora, outnyttjade tillgångar och man kunde få billigare arbetskraft i kolonierna.
En annan stor drivkraft i koloniseringen var att man ville bedriva kolonialpolitik och visa sin styrka. Att sprida kristendomen var också en av de orsakerna till imperialismen.
Själv så tycker jag att imperialismen gjort både gott och ont. Men det beror på vilken synpunkt man tittar från. Om man tittar från oss, européer, så gav imperialismen stora framsteg för oss och för vårt samhälle.
Om vi inte hade koloniserat så tror jag att vårt samhälle sett ut som det gör idag, vi hade inte varit i stenåldern precis men vi hade inte varit lika långt fram i utvecklingen som vi är idag.
Men jag tror också att imperialismen gjorde att vi människor på sätt och vis kommit närmare varandra och vet mer om varandra. Vi vet vilka de stora religionerna är, vi vet vad det finns för olika folkgrupper och vi har kännedom om varandras kulturer och religioner.
Men jag tycker att konsekvenserna som blev genom åren då imperialismen var igång varit för stora, vi har skadat andra människor och i vissa fall nästan utrotat olika folkgrupper. Och allt detta för att vi ville ha makt, vi ville visa att det är vi européer som ska ha makten och vi vill utveckla vårat samhälle.
Som vi for fram i de olika kontinenterna hade inte de folk som fanns där mycket att säga till om. Vi kom och ville ha deras pengar och arbetskraft. Vi bröt kontakten mellan stora släkten när vi t.ex. koloniserade Afrika.
Om man täcker själv, om någon hade kommit och gjort så mot oss, vad hade vi gjort då? Vi hade inte haft mycket att säga till om vi haft samma krigs resurser som dom hade. Och det tycker jag är rent förjävligt att vi kunde göra så!
Men det var till största delen britterna och fransmännen som gjorde detta och vi svenskar var inte med i den stora koloniseringen. Och det är ganska lätt att säga allt det här i efterhand.
Jag hade säkert tyckt annat om jag varit en britt i mitten av 1850 talet.
Sen får vi inte glömma indianerna. Dom tog emot oss som gäster och gjorde inget ont mot oss. Men vad gjorde vi för dom? Vi såg hur dom levde och sedan vilka naturtillgångar som dom hade. När vi sedan såg hur vi kunde tjäna pengar så brydde vi inte oss om dom längre, vi drev bort dom från där dom bott i alla år, vi utrotade nästan alla bufflar som var deras största och viktigaste matvara.
Vi särade på familjer och gick emot dom med våra moderna vapen, dom kom...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Imperialismen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2016-01-18

    Vart fick du källan ifrån?

Källhänvisning

Inactive member [2001-01-22]   Imperialismen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=389 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×