Informativt tal - Självkänsla

2 röster
13308 visningar
uppladdat: 2012-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Har du någon gång tänkt tanken att du inte duger? Har du någon gång funderat över ditt självmedvetande?

Det är många som inte vet skillnaden mellan självförtroende och självkänsla. Bara för några dagar sedan hade jag inte någon aning om det. Självförtroende är förknippat med vad man gör, eller vad man kan. Det kan till exempel vara att man är kunnig inom ett område eller duktig på det man gör. Att ha ett bra självförtroende kan vara att ha mod att våga göra saker och tro på sin egen förmåga att klara av det. Har man ett dåligt självförtroende kanske man säger: Nej jag kommer aldrig att klara det, det är ingen idé att jag provar.

Självkänsla däremot handlar om att uppleva att man har ett eget värde utan prestationer. De kan beskrivas som den grundinställning vi har till oss själva, alltså vad vi tycker om oss själva. Ordet självkänsla beskriver hur nöjda, accepterande och stolta vi är över oss som person. Självkänsla handlar om de tankar man har om sig själv och den man är. Den har ingenting att göra med om man är bra eller dålig på att göra olika saker, det handlar om att känna att man är värd något bara genom att vara.

Med låg självkänsla har man en tendens att nedvärdera sig själv. Man har ett behov av att få veta om det man gjort är bra och rätt, och vill att andra ska avgöra det. Man litar inte på sitt eget omdöme och vill inte ta ställning själv. En faktor på att man har dålig självkänsla är när man har ett stort bekräftelsebehov, det menas att man alltid vill att andra människor skall berömma en och ge en bekräftelse. Något annat är när man ofta jämför sig med andra, man vill försöka vara lika dan som andra om inte bättre. En annan tendens är när man hatar att misslyckas med något, avskyr att förlora. Då kan man må otroligt dåligt av att få kritik och bli sänkt. Om man misslyckas med något känner man sig genast som en misslyckad människa. Jag tror många känner igen sig i dem faktorerna/tendenserna som jag nyss nämnt, att alla någon gång hamnar i någon utav dem situationerna. Men istället för att fastna där, kan man jobba upp ens självmedvetande. Sluta jämföra dig med andra, Livet blir enklare att leva när man är gladare och känner sig nöjd med sig själv. När man inte behöver prestera mer än vad man orkar eller jobba livet ur sig och göra saker man inte vill för att känna sig bra och mer värd då man inser sitt värde för den man är. man skall kunna känna sig värdefull, älskad och respekterad oavsett med vem man är med. Man skall kunna bli utåtriktad och kunna skapa nya kontakter och träffa fler vänner (eller kärleken). Man skall inte behöva anstränga sig för att bli perfekt och därför kunna skratta och göra sina misstag till roliga historier att berätta för sina vänner. inte vara lika rädd för att misslyckas och kunna prova på nya saker att hitta på (och det kan vara vad som helst, världen är stor). När man känner att man kan klara av allt, motgångar som framgångar. Ta ansvar i relationer och vårdar dem. När man lärt dig uppskatta sig själv så kommer det slutligen vara lättare att uppskatta någon annan. Din inre trygghet kan få dig att säga ja när du menar det och nej när det är något du inte vill. Att aldrig behöva göra någonting för någon annan bara för att man ska känna dig älskad eller värdefull utan bara fall du vill det själv. När man har dålig självkänsla vågar man ibland inte låta andra människor in på livet för man är rädd att bli sårad...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

mimersbrunn.se

Kommentera arbetet: Informativt tal - Självkänsla

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2012-12-12]   Informativt tal - Självkänsla
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59171 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×