Islam

8 röster
17353 visningar
uppladdat: 2006-11-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Just nu kan man höra och läsa om islam och dess anhängare i tidningarna och på nyheterna. Man får läsa om hur de spränger bilbomber, sig själva och andra i luften. Det jag vill ta reda på är varför de gör detta och om det verkligen har med deras religion att göra. Om de bara använder den för att få större effekt eller om de verkligen dödar folk för sin tro och gud. Det här är en fråga som man grubbla mycket över. Finns det något svar eller är det bara de själva som kan svara på den frågan?

Islam är den näst största religionen i världen med 1 miljard anhängare. Religionen finns utspridd i norra Afrika, Iran, Afghanistan, Pakistan, runt Indien och i Indonesien. Islam tillhör de semitiska religionerna. Till de semitiska religionerna hör även judendomen och kristendomen. De här tre religionerna har både likheter och olikheter.
Gemensamt för dem alla är att de är monoteistiska, det vill säga att de bara tror på en gud. De härstammar alla från samma folkslag - semiterna. Både judendomen och kristendomen har gamla testamentet som sin heliga skrift. Torah, som är de fem moseböckerna, och Talmund, som är en textförklaring till Torah, hör också till judendomens heliga skrifter. Kristendomen har Nya och Gamla testamentet i bibeln som sina heliga skrifter. Islam har bara en helig skrift och det är Koranen.
Jesus har olika ställningar i de tre religionerna. För kristendomen är Jesus Guds son och grundare. Muslimerna säger att han är utsänd av Gud - en profet. För dem är Muhammed deras grundare. Jesus är, för judarna, deras Rabbi. Rabbi är en lärare och judarnas grundare är Moses.
En till sak som är gemensamt för dem alla är att Abraham är deras störste patriark eller stamfader som det också heter. Det som sedan skiljer dem åt är att judendomen och kristendomen anser att Isak är deras andre stamfader medan Islam menar att Ismael är den andre stamfadern. Både Isak och Ismael är Abrahams söner men de har olika mammor.

Islam växte fram för ungefär 1500 år sedan. Det var deras profet Muhammed som lärde ut religionen och gick runt i världen och predikade om den.
Muhammed föddes år 570 e. Kr. Hans föräldrar dog när han fortfarande var ett barn och han fick växa upp hos sin farbror. Farbrodern reste runt mycket och Muhammed fick ofta följa med. När Muhammed var 12 år träffade han en kristen munk i Syrien. Munken såg något speciellt hos honom och förstod att redan då att Muhammed skulle bli Guds profet.
När Muhammed blev äldre gifte han sig med en rik änka som hette Khadidja. De ägde stora marker och hade många tjänare. Men han trivdes inte med alla människor runtomkring sig. Han ville ta det lugnt och vara ifred. Så under en månad varje år, Ramadan, gick ha ut i öknen. Han satte sig i en av grottorna och började fundera. Han funderade livet, döden och om hur människor skulle leva.
En natt kom en ängel till honom. Ängeln sa att Muhammed var Guds sändebud. Muhammed var förvirrad och visste inte vad han skulle göra. Efter ett tag pratade han med Khadidja om ängelns uppenbarelse och frågade vad han skulle göra. Khadidja uppmuntrade honom att gå ut på gatorna och berätta vad han hört och sett.
Muhammed fick sedan ständigt nya uppenbarelser och budskap. De fortsatte att komma under tiden han levde. När han dog, år 623, skrevs uppenbarelserna och Guds budskap ner i en bok. Boken heter Koranen och islams heliga skrift.
Efter Muhammeds död fick muslimerna nya ledare, som kallades kalifer. Kaliferna bestämde inte bara över religionen. De skapade även makt för att över rollen som militära och politiska ledare.

Islams välde och lära spred sig väldigt snabbt över världen. Hundra år efter den store profetens död, fanns islam i norra Afrika, nästan hela Spanien. Ända upp i Frankrike fanns muslimerna. Österut hade den brett ut sig ner till Indien.
Araberna var kunniga och utvecklade sig medan européerna var okunniga och stod stilla i sin utveckling. Snart började européerna, i de områden som erövrats av araberna, konvertera till islam. De som inte gjorde det fick ändå tillåtelse av araberna att utöva sin religion. I områden runt Egypten, Irak och Syrien finns det fortfarande judiska och kristna grupper som utövat sin religion där sen 1300 år tillbaka.

Muslimerna lever efter Koranen. Koranen berättar för en muslim hur han eller hon ska leva. Förr i tiden skulle man följa den till punkt och pricka. Stod det att kvinnor skulle böra slöja, skulle de också göra det. Nu anpassar muslimerna sig mer till den västerländska kulturen. Man har bestämt såhär: Kvinnor ska helst bära slöja men de är inte tvingade. Religionen påverkas av samhället. I Iran är det lag på att kvinnor ska, oavsett religion, bära slöja. Här i Sverige får man bestämma själv.
I Sverige får man utöva vilken religion man vill. Vi har religionsfrihet. Ingen kan tvinga en muslim att konvertera till kristendomen bara för att han eller hon bor i ett kristet land.
Muslimer som är bosatta i Sverige berättar att de känner sig respekterade även om de är muslimer. De känner ändå att de måste släppa lite på de muslimska reglerna för att lättare passa in i samhället. De behöver inte bära slöja. Här kan de mycket lättare välja om de vill ha det eller inte. Vissa känner att det kan vara svårare att få ett ”publikt” jobb om de bär slöja. När yngre flickor bär slöja känner de att de blir tagna för en mognare kvinna. Jämnåriga och äldre respekterar dem på ett annat sätt än om de inte skulle ha slöjan på sig.
För muslimska barn är skolmaten ett litet problem, då de inte får äta griskött som bland annat finns i ärtsoppa och korv. Det har några skolor löst genom att servera en annan mat till de muslimska barnen.
I Sverige har vi byggt moskéer för att muslimerna ska känna att de har ett ställe som de kan be på, men det finns inte tillräckligt många. Därför har muslimerna bildat egna föreningar för muslimer. De kan ha sina bönelokaler i en källare. I de moskéer som ligger i Sverige, gäller samma regler som om den skulle ligga i ett muslimskt land.

Om man läser Koranen noggrant kan man se att den inte är stenhård med reglerna. Det är man själv som bestämmer hur man vill tolka den. Muslimer ska inte äta fläskkött för det anses vara orent men om det inte finns något annat får de äta det. Det står att muslimer ska fasta under Ramadan men om man känner att man inte klarar det behöver man inte. Man kan säga att Koranen ger rekommendationer om hur en muslim ska leva. Du är inte tvingad, men ska helst följa den så gott det går.

Muslimer lever inte bara efter sin religion. De följer även ett livsmönster. När Muhammed levde kallade han mönstret för de fem pelarna.

Den första pelaren handlar om deras trosbekännelse. Man läser den ofta och små barn får redan när de är nyfödda höra den. Alla muslimer kan den utantill. Den lyder på arabiska: La ilaha il Allah. Muhammad rasul Illah. Det betyder: Det finns ingen gud utom Gud. Muhammed är hans profet.
Trosbekännelsen är väldigt kort men desto viktigare.

Den andra pelaren handlar om hur en muslim ska be. En muslim ska be fem gånger om dagen. I muslimska länder finns det en böneutropare som kallar människorna till bön. Då samlas alla i moskén. När man går in i en moské måste man ta av sig skorna och i vissa fall måste man även tvätta fötterna. Detta gör man för att visa Gud sin vördnad. Kvinnorna får inte vara med under bönen. De får stå på en balkong och se på när männen ber. En muslim ber alltid mot Mekka, som är islams heliga stad. Där finns ett stort tempel med en fyrkantig byggnad i mitten. Byggnaden heter Kaba och i den finns en svart sten inmurad, som anses vara helig. Enligt legenden var stenen vit från men början men att den färgades svart av människans alla synder. Vissa tror på legenden. Andra säger att det är en meteorit. Det är upp till var och en att bestämma vad man vill tro på.
Enligt Koranen måste inte en muslim be på en bestämd plats. Eftersom det inte finns jätte många moskéer i Sverige kan det vara svårt att be i en. Därför brukar muslimer i Sverige ofta be själv i hemmet eller på en annan plats. Men de åker då istället på fredagar för att be tillsammans med alla andra i moskén.

Muhammed berättar i den tredje pelaren om allmosan. Det står i koranen att du ska hjälpa den som är i nöd. En muslim ska ge minst 2.5 % av sin inkomst till de fattiga och de som har det svårt. Man kallar summan man ger för zakat.

Den fjärde pelaren handlar om fastemånaden som kallas Ramadan. Det var under Ramadan som Muhammed gick ut i öknen. Under Ramadan äter inte muslimerna någon mat medan solen är uppe. När mörkret faller samlar man familjen för att äta en festmåltid tillsammans. Då har alla fastat hela dagen och är jätte hungriga.
Muslimerna fastar för att de anser att det är nyttigt och renande för kropp och själ. De säger också att det är viktigt att prova på hur de fattiga har det - hur det är att svälta.
En muslim ska, under fastan, vara extra omtänksam. Det är förbjudet att säga något elakt till någon och tänka onda tankar.

Sista pelaren berättar om den pilgrimsfärd en sann muslim ska göra. En muslim ska, om han eller hon kan, besöka Mekka minst en gång under sin levnad. Att besöka Mekka är det största en muslim kan göra. Det är oförglömligt.
När de kommer till tempelområdet i Mekka ska de gå sju varv motsols runt Kaba, precis som Muhammed gjorde.
Under pilgrimsfärden besöker man inte bara Mekka. Man besöker också en rad andra platser som är betydelsefulla för religionen.

Det finns två muslimska grupper – sunnimuslimerna och shiamuslimerna. Sunnimuslimerna har flest anhängare. 90 % av alla muslimer världen över, är sunnimuslimer. Alla tror på att Muhammed är den store profeten och islams grundare. Sen går deras tro isär. Sunnimuslimerna anser att man ska leva efter Koranen och Muhammeds ord och handlingar. Muhammeds ord och handlingar kallas för sunnah. Sunnah är islams andra huvudkälla. De menar att man bara behöver dem för att veta hur en muslim ska leva.
Shiamuslimerna tror istället på att det finns ytligare en sunnah - Alis sunnah. Han var en nära släkting till Muhammed och när Muhammed dog blev Ali en kalif. Han hade ett parti som stödde honom. Partiet hette parti shiat och därför kallas de för shiamuslimer.
De här två muslimska grupperna har alltid krigat och gör det fortfarande idag.

Islam har ofta beskrivits som en krigisk religion av det kristna västerlandet. De grundar sin tro på islams lära om djihad – ”det heliga kriget”. Djihad betyder egentligen ansträngning. De säger att man ska anstränga sig till det yttersta för Guds vilja. Ordet har också använts när de med hjälp av Gud ska försvara islam mot fienderna. Enligt Kornen kommer man till paradiset om man dödas i djihad.
En del araber tycker att man borde utropa djihad för att återta den arabisk mark som israelerna tagit. Men muslimerna säger att den konflikten inte har något med religionen att göra.

I...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Islam

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-11-22

    jag tycker att du har en jätte

  • Inactive member 2007-01-10

    nice!!!stämmer bra...hmmm...

  • Inactive member 2007-06-26

    Det var helt spännande att läs

  • Inactive member 2008-02-12

    Tack, du räddade min dag =)

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-12]   Islam
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7092 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×