Islam

8 röster
8862 visningar
uppladdat: 2011-06-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning

Denna uppsatts kommer att handla om världsreligionen islam. Det finns ungefär 1 miljard människor som är muslimer och som följer den islamska religionen. Jag tycker det är intressant att läsa om de olika religionerna och islam ska bli intressant. Detta för att det finns mycket frågor som jag nu har som jag hoppas kunna få svar på när jag är klar med arbetet. Jag har hört mycket dåligt om muslimer och därför ska det bli spännande att få läsa om detta för att få en ökad förståelse om deras agerande beror på religion eller inte. Förhoppningsvis kommer jag att vara mer förstående när jag har tagit reda på mer om islam och hur religionen fungerar. Jag ska framförallt läsa ur olika böcker för att kunna förstå hur islams seder går till men även söka på internet för att sedan kunna jämföra de olika källorna för att se om de stämmer med varandra.

Muhammed

Muhammed föddes runt 570 e.Kr och han föddes i staden Mekka, som var en helig handelsstad. Muhammed är en viktig person inom islam för han är nämligen Guds profet och om han inte blivit vald till profet skulle islam aldrig ha funnits idag. Religionen Islam växte fram för ungefär 1500 år sedan när Muhammed fick sin kallelse om att bli profet.

Muhammed växte upp ihop med sin farbror eftersom att hans föräldrar dog när han bara var några år gammal.  Det var många som tyckte att Muhammed var speciell redan som liten pojke. Det var en kristen munk som sa till den tolvåriga Muhammed att han en dag skulle bli Guds profet och det hade den kristna munken faktiskt helt rätt i.

Åren gick och Muhammed växte upp, han började jobba hos en rik änka vid namn Khadidja. Efter ytterligare några år gifte sig Muhammed med Khadidja. Eftersom hon var rik blev han en förmögen man med kameler, getter och får. För att kunna sköta allt hade han tjänare som arbetade åt honom.

Han var en seriös man som tog religion på största allvar. Han tänkte ofta på döden och vad människan skulle göra för att leva på rätt sätt. Efter ett tag började han tro på att det bara fanns en Gud och han hette Allah, det är det arabiska namnet för Gud. Varje år under Ramadan gick Muhammed till ett berg utan för Mekka. Där brukade han meditera och vara för sig själv. Det var ofta som han ville vara för sig själv, så under Ramadan bodda han därför i en grotta på detta berg utanför Mekka. Där kunde han be sina böner och sitta ensam och ostörd i tystnaden. När Muhammed var i 40 års ålder skedde det något märkligt i hans liv. Det är detta tillfället som gör att det idag finns en religion vid namn islam.

Under natten när han låg och sov inne i grottan vaknade han plötsligt av en märklig dröm, där stod ängeln Gabriel. Muhammed blev rädd, han visste inte vem denna man var eller vad han var för något. Då visade Gabriel en duk för Muhammed som han sedan tryckte på ansikte och krävde att han skulle läsa vad som stod på duken. Muhammed kunde inte läsa men tillslut frågade han vad det var han skulle läsa. Då svarade Gabriel "Läs, i din Herres namn, han som skapade, skapade människan av stelnat blod! Läs upp, ty din Herre är den nådigaste, han som undervisade människan med pennan, undervisade henne om vad hon inte visste". När Gabriel sagt dessa hon skrevs texten in i hjärtat på Muhammed, han trodde att han drömde. Muhammed sprang ut ur grottan och där såg han en man i horisonten var han än tittade. Rösten som han hörde sa "O, Muhammed! Du är Guds apostel, och jag är Gabriel!". Under åren 610 till det att Muhammed dog 632 e.Kr. Skulle han ta emot Guds ord genom ängeln Gabriel. Muhammed fick nya uppenbarelser av Gabriel under hela sitt liv, tills den dag han dog då skrevs alla uppenbarelser ner i en bok och det är den boken vi idag kallar för koranen.

Efter mötet med Gabriel var Muhammed förvirrad, han visste inte om han skulle berätta för sin fru eller behålla det för sig själv. Men till slut berättade han för sin fru och hon trodde på allt som skett sin man och tyckte att han skulle ta uppgiften på allvar och sända vidare den informationen han får av Gabriel till människorna. En stor del av befolkningen började tro på vad Muhammed hade och säga och folket trodde endast på en Gud. När en allt större del av folket började lyssna på Muhammed blev köpmännen oroliga. Det berodde på att alla de pilgrimerna som kom till staden för att offra till olika gudar. Dessa pengar gick till köpmännen och om nu alltfler började tro på att det bara fanns en Gud behövde man inte längre offra. Köpmännen började följa efter Muhammeds tjänare och hottade med att döda honom. Muhammed var då tvungen att fly från Mekka. Året var 622 när han flydde till staden Jatrib, 30 mil norr om Mekka. Många anslöt sig till Muhammed och den islamska religionen. Staden bytte namn till Medina, som betyder profetens stad. När de flydde till Medina började islams tidräkning, år 2000 e.Kr. exempelvis var år 1420, enligt muslimernas tidräkning.

När Muhammed befann sig i Medina blev han Medinas andlige och världslige härskare. Han byggde upp ett samhälle som var välorganiserat, alla skulle följa de regler som stod i koranen. Kvinnorna fick det bättre genom Muhammed, de hade alltid sin man som försörjde henne och om han dog var en släkten tvungen att försörja änkan. Muhammed gjorde så att tjuveri och strider mellan folk minskades. Det var många som gillade Muhammed och han blev populär. Han samlade ihop sina krigare och besegrade många fiender.

Efter åtta år i Medina gick han och hans krigare till Mekka för att besegra dem och det gick till på ett ganska lätt sätt. Många anslöt sig då till islam och en stor del betraktade Muhammed som deras ledare. När Muhammed kom tillbaka till Medina härskade han över nästan hela Arabiska halvön. Ett par år senare planerade han en noggrann pilgrimsfärd till Mekka. Det är den färden som den största delen av muslimer gör minst en gång i sitt liv. Muhammed var en stor man men man får inte glömma av att han var en vanlig människa. Ingen muslim skulle kunna tänka sig att be till Muhammed.

Koranen

Koranen innehåller alla Muhammeds uppenbarelser, den skrevs ungefär ett årtionde efter Muhammeds död. Boken är indelad i 114 kapitel eller suror. Koran betyder läsning. Den är skriven på klassisk arabiska men finns nu i många olika språk, men många säger att det är bara den som är på arabiska som är äkta. Barnen får gå i en så kallad koranskola för att lära sig koranen. Lektionerna hålls oftast i moskéerna under eftermiddagarna och kvällar. Men man läser även ur koranen i vanlig skola. I TV och radio brukar man läsa ur koranen, även ministrar och presidenter använder sig av uttryck som kommer ifrån boken. Många muslimer kan allt utantill som står i Koranen och alla muslimer vet troligen vad det är för nått och läser den ofta. Koranen är kanske världens mest lästa bok.

Det som står i koranen är Gud sanna budskap till människorna enligt islam. Allt som står i Koranen är skrivet av Gud själv och därför kan inte av det som står där vara fel. Muhammed har inte skrivit Koranen som kanske många tror utan han fick texterna av ängeln Gabriel.

Koranen har en stor betydelse för muslimerna. Den handlar om liv och död, himmel och helvete, gudomliga och onda makter och om vad som kommer efter döden. Men koranen handlar inte enbart om det, utan den innehåller regler och bestämmelser. Framförallt hur man ska leva, men även hur man ska behandla och respektera andra människor. Koranen säger att en muslim ska vara ärlig, hjälpsam, vänlig och hederlig som person. Ytterligare en regel som muslimerna följer är att de inte äter blodmat, griskött eller dricker vin.

Förr under Muhammeds tid då fanns det många människor som ägde slavar. I koranen står det att dessa slavar måste friges eftersom att det inte är på det sättet som en muslim ska behandla andra människor. Islam och vardagsliv hör ihop med varandra, man säger inte att det finns religiöst och vardagligt utan det är ett liv som levs av muslimer.

Moskén

I moskén hålls alla gudstjänster för muslimer. Moskén är deras gudstjänstlokal, men det finns även många som kan samlas utanför moskén för att bara umgås. En moské kan se ut på många olika sätt men oftast har den en kupol och höga torn. Byggnaden är oftast praktfull med en vacker arkitektur. Från de höga tornen på moskén kan man höra böneutropen. Förr var det en man som ropade ut till folket, men idag används det högtalar och ett inspelat band där en muslim halv sjunger budskapet: "Allahu akbar, Allahu akbar." Det betyder "Gud är större, Gud är större." Det andra budskapet är "Ashado an la iliaha ill Allah". Det betyder "Jag vittnar att det inte finns någon gud utom Gud."

På fredagar hålls den stora gudstjänsten. Då samlas framförallt män i moskén. Det är inte så att kvinnor inte får vara inne i moskén utan det handlar om att männen inte klarar av att se sin fru ligga ner på marken och be. Därför befinner sig kvinnorna på en balkong där männen inte kan se dem. Islam vill inte att män och kvinnor ska sitta tillsammans offentligt.

Innan de går in i Moskén måste de tvätta fötter, armhålor och ansiktet för att vara rena. En kvinna som nyss har fött ett barn eller har menstruation får inte gå in i moskén för det anses vara smutsigt. När man tvättat sig går man vidare till ett rum som ligger innan gudstjänstlokalen, där tar man av sig skorna för att därefter gå in i själva moskén. Där tar man plats på en matta och vänder sig mot Mekka för att be. Det gör alla muslimer var man än befinner sig ska man alltid sitta mot Mekka. För att vet att man ber mot Mekka sitter det en nisch längst fram i moskén. Det är en slags kompass för att veta vilket håll Mekka ligger åt. I Mekka står den stora stenbyggnaden Kaba, det är därför man ber åt det hållet.

Det finns inga bilder inne i moskén, eftersom att islam inte uppskattar avbildningar. Avbildningar av Gud är helt otänkbart, för att det skulle göra Gud mindre mänsklig. Moskén är istället dekorerad med ordet Allah och det finns några citat ur koranen på väggarna med arabisk skrift. Väggarna har ofta vackra mönstrade mosaiker i starka färger.

En gudstjänst går till på det sättet att alla muslimer sitter på en mjuk matta på golvet. Sedan börjar en imam med att läsa bönen, då läser alla andra muslimer också. En imam är en koranlärdperson. Islams gudstjänst går ut på att man ber tillsammans det är inga sånger, musik eller instrument. Det är inte heller en präst som håller en lång predikan som i kristendomen utan det är endast en kort predikan om att man ska leva utifrån koranen. Fredagens middagsbön är den viktigaste inom islam, under denna bön är alla arbetsplatser stänga för muslimer. Det är ingen arbetsfri dag men det är stängt under bönen.

                                          Kaba i Mekka som ligger i Saudiarabien

Islams fem grundpelare

Islam är inte bara en religion som man kan tro på, utan det är ett livsmönster som ska följas. Alla muslimer lever inte likadant men de fem pelarna följer den allra största delen av muslimer. Det var Muhammed som kallade dem för de fem pelar som bär upp islam.

•1.      Trosbekännelsen

•2.      Bönen

•3.      Allmosan

•4.      Fastan

•5.      Pilgrimsfärden

Trosbekännelsen handlar om att man inte ska tro på någon annan gud än sin egen. Den lyder såhär på arabiska: La ilaha il Allah. Muhammad rasul Illah. Det betyder: Det finns ingen gud utom Gud. Muhammed är hans profet. Den är kort men betyder mycket för muslimerna.

Bönen bes fem gånger dagligen av muslimer och från högtalare på moskén hörs böneutrop. Det har ingen betydelse var man befinner sig när man ber utan det är bara viktigt för en troende muslim att man gör de. När man ber har man olika kroppsrörelser för varje ord och man ska alltid vara vänd mot Kaba i Mekka när man ber.

Allmosan är som att betala skatt här i Sverige fast här står det i Koranen att man ska hjälpa människor om de behöver hjälp. Därför måste muslimer betala 2,5 procent av sin inkomst som skatt eller zakat som det heter, det finns många som betalar mer än det. Pengarna går till bland annat fattiga människor.

Fastan eller som det heter inom islam, Ramadan den firas under en månad varje år. Då fastar alla muslimer varje dag. De får då inte äta eller dricka något från det att solen går upp och tills den går ner igen. Muslimerna säger att de fastar för att det står i Koranen att de ska göra så och att det är nyttigt för kroppen och själen. Inom islam var det denna månad som Muhammed bodde i grottan i öknen och fick sin kallelse av Gud att bli hans profet.

Pilgrimsfärden det är något som varje muslim gör. Pilgrimsfärden ska äga rum under Ramadan. Man ska då som muslim besöka den stora byggnaden i Mekka. Denna byggnad kallas för Kaba. Detta är något som varje muslim ska göra minst en gång i sitt liv. Han/hon ska då åka till Mekka sedan ska denna person gå sju varv motsols runt Kaba precis som Muhammed gjorde. Kaba är en byggnad gjord av sten med svarta draperier hängandes över den stora stenbyggnaden. Under pilgrimsfärden besöker även muslimerna andra platser i och utanför Mekka där de deltar i olika riter. Här samlas alla världens muslimer.

Islam idag

Det har alltid funnits två olika grupper av muslimer. Dessa kalls för shiamuslimer och sunnimuslimer. Sunnimuslimer anser att man ska leva efter koranen och Muhammeds sunna. Sunna betyder sed och det är namnet på allt som Muhammed sade och gjorde. Det är omkring 90 % som är sunnimuslimer, det är alltså den största delen. Men de ytterligare 10 % är shiamuslimer. Även shiamuslimer tror på koranen och Muhammeds sunna, men de tror att det är ännu en sunna som människor bör leva efter och det är Alis sunna. Ali var en släkting till Muhammed och det var en del av muslimerna som tyckte att Ali skulle ta över Muhammeds uppgift. Men det var fler som inte gillade honom och mördade Ali.

Den största delen shiamuslimer lever idag i Iran och delar av Irak. Motsättningar mellan shiamuslimer och sunnimuslimer finns även idag. Det finns krig som är baserade på att shiamuslimer och sunnimuslimer tycker olika om deras religion.

Islam har blivit allt större idag och har en stor betydelse för hela världen. Muslimska länder som tidigare varit underkuvade av europeiska kolonimakter, har blivit självständiga. Många av de arabiska länderna har dessutom genom sina stora oljetillgångar fått en stor betydelse för resten av världen. Några av de politiska konflikter som islam har spelat roll i är bl.a. den 11 september och oljekällorna.

I Saudiarabien, Irak och andra länder i mellanöstern finns det många oljekällor. Man menar på i de arabiska länderna att staten Israel är islams främsta fiende. Många araber säger nämligen att hela den kristna västvärlden står bakom Israel. För att de vill ta över arabländernas ekonomi, kultur och politik. Araberna anser att de rikaste länder, som USA helst vill ta över oljekällorna.

Många anser idag att islam är en krigisk religion. Detta kan bero på läran om djihad - det heliga kriget. Det innebär att man ska anstränga sig till det yttersta för att leva efter Guds vilja. Man får inte använda vapen inom islam, om det inte är så att islam blir attackerade av fiender. Då är det djihad, det är på sätt och vis okej att starta ett krig då enligt Koranen.

Analys

Nu efter att jag jobbat med islam har jag fått en helt annan bild av hur deras religion fungerar. Som jag skrev i min inledning hade jag som många andra människor fördomar angående muslimer. Det har helt förändrats nu efter att jag jobbat med islam och läst om hur deras traditioner fungerar. Jag skulle nog inte klara av att leva som muslim, för som jag ser det är det mycket bestämmelser och regler som måste följas. Det är inte ett måste att följa reglerna men jag tror att jag skulle få dåligt samvete om jag missbrukade budskapet i koranen. Det som jag framförallt inte tror att jag skulle klara av det är Ramadan. En månad utan att äta eller dricka någo...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Islam

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-08-24

    jag är glad att läsa vad som är skrivit eftersom det finns visa saker vill förklara lite mer . 1- 11 september du kan titta här -: http://www.answering-christianity.com/911_is_the_biggest_lie.htm 2-sunni och chia finns inga krig mellan de , men had hände är suttit upp melan de av en tredje del . 3-det är fel när du sa att islam är krigisk religion . ( koranen säger : när de börjar krig med er gör krig med de ) alldrig kan muslimer börjar krig , som man ser att alla arab länder är koloniserad därför man maste göra jihad till den koloni . 4-koranen det gar inte att översäta alls , det är bara ett sprak , men du kan läsa koran pa annat sprak givetvis men det är bara för du förstar ungefär vad handlar om , men det är inte alltid sant,. det viktigast är att läsa koran pa arabiska som den skrivit pa och som gatt ner tack

  • Inactive member 2011-09-13

    Det är många människor som blandar ihop traditioner och islam tillsammans så det passar sig själva, men islam är egentligen inte så svårt att följa om man ser skillnader mellan traditioner och själva religionen så är det egentligen enkelt att följa. Angående Ramadan så lovar jag, det är inte så svårt som folk tror, prova några timmar så kommer du se att det inte är sååå svårt ;) men bra jobbat och lycka till !

  • Inactive member 2011-10-23

    jättebra artikel men vad jag har hört i hela mitt liv så går inte trosbekännelsen så som du skrev, ashadu anla illah illalah oashadu anamuhammedan rasullulah.

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2011-06-28]   Islam
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59038 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×