Islam & buddhim och alkhol

12133 visningar
uppladdat: 2010-10-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Alkohol

 

Inledning om alkohol.

Alkohol finns överallt i vårt samhälle och oftast så är den förknippat med fest. Alkohol är en naturlig del i livet för många.
Om man dricker måttligt kan alkoholdryckerna berika livet, särskilt tillsammans med god mat och trivsamt sällskap.


Men alkohol är inte som alla andra drycker. För mycket bruk av alkohol leder till beroende som kan orsaka allt från hudproblem till förstörda relationer, och sjukdomar. Skador i trafiken beror ofta på alkohol och misshandel är vanligt i familjer där någon är alkoholist. De konsekvenserna av alkohol leder ofta till negativa konsekvenser som kan påverka den klienten och dess omgivning.

Vi ska nu kolla på mina åsikter, folks åsikter och vad religionerna tycker om alkohol sedan ska vi jämföra.

Mina åsikter om alkohol.

När jag tänker på alkohol då får jag upp en bild av en fest med personer som man trivs med. Och en god stämning som består av glädje och gemenskap. Men jag får också en negativ bild av det som misshandel och slagsmål osv. Jag tycker att gränsen går när man blir full. Man bör inte dricka om man är under 18 och man ska stå emot grupptryck. Det kan bli svåra konsekvenser om man börjar dricka i tidig ålder. Jag tycker att ungdomar borde informeras mer om alkohol och hur stor påverkan drickande kan ha.

Därför tycker jag att man bör ha kontroll över det. Varje år dör ca 5000 – 7000 svenskar p.g.a. sjukdomar eller skador i samband med alkoholdrickande. Jag tycker inte att det är en bra idé om man dricker på storhelger, för oftast kopplas det till slagsmål och sådant, men däremot kanske man kan sitta lugnt med några polare på en lördagskväll och se på någon match och ta en klunk öl.

Mitt citat om detta är ” jag ska dricka alkoholen, alkoholen ska inte dricka mig.”  Dvs. att man ska njuta av alkohol och kunna ha viss kontroll över det bli det tvärtom så blir ”jag” beroende och då är det alkoholen som ”dricker mig”.

Andras åsikter om alkohol.

De flesta tycker att det är skadligt för kroppen och själen om man använder för mycket alkohol.
Och detta bevisas genom olika rapporter och tv program som handlar om alkohol och dess påverkan.
Här är ett exempel: ”Lite fakta och statistik om alkohol- och droger i arbetslivet!

                                                                                                                                    
Cirka 13 procent av männen och 6 procent av kvinnorna beräknas ha uttalade problem med alkohol och/eller andra droger. Ungefär 400 000 personer är alkoholberoende. En majoritet av dessa har både familj och arbete.

Cirka 18 procent av männen och 12 procent av kvinnorna dricker på en nivå som medför ökad risk för skador och olyckor.

Var fjärde svensk har någon i sin omedelbara närhet som har alkoholproblem. Oftast finns den personen på jobbet.”

 Källa Johan Smedberg, SCA-hälsan

 

Det finns olika faktorer i denna ”ekvation” då det beror på personens intelligens, bakgrund, utbildning, och det samhället som man befinner sig i. Och samt skall vi inte glömma att religionen spelar en stor roll i människans liv.
Som jag skrev det är svårt och veta hur folk tycker och tänker.
Frågan är hur folk i verkligheten hanterar med alkoholdrickandet inte med tänkande. D.v.s. att om jag ställde frågan till folk om vad de tyckte om alkoholdrickande skulle de flesta nog svara med att man skulle dricka måttligt, eller att man inte ska dricka om man är under 18 osv. Men gör folk ofta det dem säger?

Saken är att den flesta svarar med ett gott intryck men de flesta gör inte det de säger om alkohol.
Vi vet alla att de negativa effekterna av alkohol är många och ändå dricker människorna det.

 

 

Islam och alkohol.

Enligt en muslim har man fått kroppen som en gåva från Gud och man skall ta hand om de på det bästa sättet för att sedan när man dör lämnar själen kroppen och bedöms på samma sätt som man behandlat den för att sedan hamna i paradiset.
En av de fem pelarna är Zakat (allmosan) som är en fattigskatt då en viss del av inkomsten minst 2,5%  ges till de fattiga eller sjuka. Betalande av Zakat ger den troende äran att få vara bland de generösa och det som ger välgörenhet samt en lösning för problemet med de fattiga, då de är en majoritet i de flesta länderna. Och skapar också brödraskap/systerskap . Som muslim måste man betala ”Zakat” (fattigskatt - pengar till den fattige) om man har bra ekonomi.

Islam förkunnar ett totalt förbud mot alkohol. För att det ses som ett gift och för att man skadar sig själv och omgivningen samt på ekonomiskt sätt är det en synd att man betalar för alkohol istället för att betala Zakat.

I Koranen finns det några verser som tydligt beskriver att man inte får dricka alkohol och här är fyra av dem.

 

Koranens förbud:

1.    ”satan vill bara åstadkomma fiendskap och hat bland er genom rusdrycker...”

(Koranen 5:93) I den här versen meddelat Koranen att alkohol samt andra berusningsmedel är som ett gift som orsakar väldigt många problem.

2.    ”De frågar dig om rusdrycker och spel om pengar. Säg: "det ligger svår synd i bådadera men också något som kan vara människan till nytta. Det onda det medför är dock större än den nytta de kan få." (Koranen 2:219) I denna vers meddelar Koranen att det kan upplevas positivt med att dricka alkohol men den synd och skada som blir resultatet av konsumtionen, är mycket större än fördelarna.

                                                       

3.    "Troende! Gå inte till bön om ni befinner er i omtöcknat tillstånd, utan vänta till dess ni vet vad ni säger." (Koranen 4:43) I denna vers meddelar Koranen att vi aldrig ska be när vi är berusade därför innebär det totalt förbud mot alkohol eftersom som muslim är det obligatoriskt att be fem gånger om dagen.

4.    Troende! Rusdrycker och spel om pengar, alla hedniska bruk och spådomskonst är Inget annat än djävulens skamliga påbud. Håll er borta från allt sådant, för att det ska Gå er väl i händer. Djävulen vill med hjälp av rusdrycker och spel om pengar framkalla fiendskap och hat mellan er och få er att glömma Allah och plikten att förrätta bönen. Vill ni inte Upphöra med allt detta.” (Koranen 5:90–91)

I alla dessa verser står det klart och tydligt att som muslim är det en synd om man dricker alkohol, Det finns många anledningar till varför man inte ska dricka och här några av dem:

1     Alkohol anses vara en styggelse och är ett av satans verk.

2     Alkoholdrickandet skapar fiendskap och hat mellan människor.

3     Alkohol förhindrar människor att komma ihåg gud, den förhindrar/försenar människorna att utföra sina dagliga böner som är obligatoriska om man är muslim.

4     Alkohol är skadligt för familjelivet. Den förstör ekonomin, misshandel är vanligt och oftast slutsatsen av allt det här leder det till skilsmässa.

5     Alkohol är skadligt för brödra- och systerskapet

Enligt en muslim är Islam en lära som förespråkar förstånd som i sin tur ger ett gott samvete.
Eftersom alkohol är skadligt för förnuftet och försvagar människans intelligens, logiska tankegång,
-moral och det andliga medvetandet, förbjuder islam sina anhängare från alla sorters berusningsmedel. Det är också viktigt att man är medveten om vad som händer i livet och det kan inte en alkohol påverkad person göra.

 

Buddhism och alkohol

Som en buddhist är det viktigt att man avstår får alla sorters berusningsmedel. Jag kommer nu koppla de fem viktiga reglerna inom Buddhism till alkoholens negativa inverkan på kropp & själ.

Inom buddhismen finns det något som heter det fem rättesnören som buddhister försöker leva efter för att få ett bra liv. De fem rättesnörena är:

 

 

1. Att inte döda eller skada något levande (därför är många buddhister vegetarianer.)
2. Att inte stjäla eller ta något som inte ges av fri vilja.
3. Att kontrollera sin sexuella lust.
4. Att inte ljuga.
5. Att inte dricka alkohol eller använda droger

Regel nummer ett att inte döda eller skada någonting levande, denna levnadsregel innebär det att man varken får döda eller skada någon levande varelse eller ens sig själv. Om man dricker alkohol kan många konsekvenser följa med det; man blir lättare arg, upprörd eller rasande och i det tillståndet är det lätt skada sig själv eller något i omgivningen.

Regel nummer två att inte stjäla eller ta något som inte ges av fri vilja, om man nu tar för mycket bruk av alkohol kan man bli beroende, blir man beroende riskerar den personen att förlora jobbet och familjen. Och är man fattig och inte kan köpa alkohol finns det många som väljer en utväg genom till exempel stöld.  

Regel nummer tre att kontrollera sin sexuella lust. Dricker man alkohol och är på en fest sedan blir full är man inte medveten om vad man gör och då kan till exempel våldtäkter förekomma eller att man har sex med någon trots att man redan har en partner. Och då börjar man missbruka sexuallitet, vilket är förbjudet.

Regel nummer fyra att inte ljuga, är man påverkad av alkohol så kanske man undviker att tala sanning på grund av att man själv inte är medveten om det. En risk som finns är att man ljuger om det mesta. Man kanske är tvungen att ljuga för att beskydda sig själv, det kan variera vad man ljuger om eller hur den påverkade gör det.

Regel nummer fem att inte dricka alkohol eller andra berusningsmedel, om man vill leva som buddhist bör man helt enkelt undvika alkohol. För att inom buddhismen är det viktigt att man mediterar och det kräver koncentration. Om man är alkoholpåverkad så har man inte kontroll över sig själv.

Jämförelser

Islam förmedlar att muslimer inte får dricka alkohol för att alkohol anses vara ett gift och kan bidra till stor skada om man dricker . Det finns verser i koranen där det står om det. Liksom i Buddhismen får man inte heller dricka alkohol på grund av att är man påver...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Källförteckning: http://www.islamguiden.com/ datum: 20/02 www.islamsvarar.se datum: 05/03 www.wikipedia.org datum: 11/03 www.svd.se datum: 21/02 www.dhamma.se/buddha/140.htm datum: 03/03 www.mimersbrunn.se datum: 21/02

Kommentera arbetet: Islam & buddhim och alkhol

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2019-09-26

    I vilken utsträckning kan man konstatera missbruk av alkohol (vin) bland muslimer och i så fall i vilka länder?

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2010-10-20]   Islam & buddhim och alkhol
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58795 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×