Jämförelse Spanien och Colombia

16 röster
20416 visningar
uppladdat: 2007-06-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jämförelse Spanien och Colombia

Innehållsförteckning inkl. underrubriker
1. Innehållsförteckning
2. Inledning
3. Spanien:
3.1 Snabbfakta
3.2 Historik
3.3 Ekonomiska förhållanden
3.3.1 Naturtillgångar
3.3.2 Organisk produktion
3.3.3 Infrastruktur
3.3.4 Handel
3.3.5 BNP
3.3.6 Arbetslöshet
3.4 Befolkning
3.4.1 Befolkningstäthet
3.4.2 Befolkningens geografiska fördelning
3.4.3 Befolkningsstruktur
3.5 Politik
3.5.1 Historisk bakgrund
3.5.2 Typ av styre
3.5.3 Politiska partier
3.5.4 Valsystem
3.5.5 Politiska ledare
3.5.6 Monarki eller republik
4. Colombia:
4.1 Snabbfakta
4.2 Historik
4.3 Ekonomiska förhållanden
4.3.1 Naturtillgångar
4.3.2 Organisk produktion
4.3.3 Infrastruktur
4.3.4 Handel
4.3.5 BNP
4.3.6 Arbetslöshet
4.4 Befolkning
4.4.1 Befolkningstäthet
4.4.2 Befolkningens geografiska fördelning
4.4.3 Befolkningsstruktur
4.5 Politik
4.5.1 Historisk bakgrund
4.5.2 Typ av styre
4.5.3 Politiska partier
4.5.4 Valsystem
4.5.5 Politiska ledare
4.5.6 Monarki eller republik
5. Jämförelse Spanien och Colombia
5.1 Skillnader/likheter inkl. förklaringar
6. Sammanfattning av momentet/egna tankar
7. Källförteckning

Inledning

I den här uppsatsen ska jag jämföra Spanien och Colombia. Colombia var under ca 300 år en spansk koloni, under tiden som Spanien var en stormakt. Länderna har sedan utvecklats åt olika håll, Spanien blev ett I-land, medans Colombia blev ett U-land. Jag ska nu beskriva kort historian bakom länderna, förklara ländernas olika ekonomiska förhållanden, befolkningen och ländernas politik samt, viktigast av allt, ta upp skillnader och likheter mellan länderna.

Spanien

Snabbfakta

Officiellt namn: Reino de España/ Konungariket Spanien
Yta: 504 880 km²
Invånare: ca 43 400 000
Invånare/km²: 86 inv./km²
Huvudstad: Madrid (3 000 000 inv.)
Statsskick: Konstitutionell monarki
Statschef: Kung Juan Carlos I
Premiärminister: José Luiz Rodríguez Zapatero
Utrikesminister: Miguel Angel Moratinos
Officiellt språk: Spanska
BNP: 1 216 736 miljoner USD
BNP per capita: 28 000 USD
Största religion: Katolicism (82 %)

Historia

Spanien har en väldigt stor och omfattande historia. Den sträcker sig ända från ca 16 000 f.Kr. till dagens datum. Man har funnit grottmålningar som är ca 18 000 år gamla, och den mest kända grottan är Altamira, som är beläget på den spanska nordkusten.

Den folkgrupp som man först har lyckats identifiera som har bott i Spanien är ibererna. Man vet inte riktigt när de började befolka Spanien, men man vet att det var innan kelternas inträde (ca 900-700 f. Kr.) Ibererna ”blandades” sedan tillsammans med, utöver kelter, bl.a. fenicier och greker. Sedan intog kartagerna Spanien, via vägen över havet från Nordafrika, och det slutade med att landet blev en del av det romerska imperiet.

Morerna (idag kallas dom araber och berber) har spelat en stor roll i Spaniens historia. Morerna hade från år 713 e.Kr. kontroll över hela den Iberiska halvön. Dom hade sedan kvar makten i 700 år, tills landet blev erövrat av kristna (la reconquista).

Nu började landet Spanien att bildas. Det finns inga uppgifter som är exakta, men under perioden 1479-92 så bildades Spanien. Det började 1479 med att Kastilien och Aragonien ingick i en union, efter att Aragoniens kung Ferdinand och Kastiliens drottning Isabella gifte sig. År 1492 blev väldigt händelserikt, dels för att det sista kungariket Granada föll, dels för att Columbus upptäckte Amerika (dock ska påminnas att han skulle till Indien, men navigerade helt fel). Hans upptäckt påbörjade en era, som slutade med att Spanien blev en stormakt med många kolonier runt om i världen (främst i Latinamerika). När Spanien var som störst, så omfattade det Spanien, Nederländerna, stora delar av Italien, Filippinerna samt hela Sydamerika (undantag Brasilien) och stora delar av Centralamerika och Mexico. En av anledningarna till framgångarna var den framgångsrika spanska armadan, som klassades som oövervinnlig.

Men det började till sist gå dåligt för Spanien. Man gjorde ett försök år 1588 med sin fantastiska armada att försöka få ner England, Spaniens värsta konkurrent, från andraplatsen och t.o.m. ta över landet. Men England stod emot, och lyckades besegra den spanska armadan. Detta var början på nedgången för Spanien som stormakt. Under åren 1810-24 frigjorde sig de spanska kolonierna som var belägna i Sydamerika, och de sista kolonierna från den spanska imperialtiden (Kuba, Filippinerna och Puerto Rico), förlorades till USA efter spansk-amerikanska kriget år 1898. Spanien har varit med om otaliga mängder krig överhuvudtaget, bl.a. spanska tronföljdskriget och oändligt många krig mot Storbritannien och Frankrike samt spansk-amerikanska kriget.

General Franco och fascisterna kom till makten 1936, och då utbröt det spanska inbördeskriget som varade mellan 1936-39. Hitler ville att Spanien skulle strida tillsammans med Tyskland och Italien i andra världskriget, men Franco stod konsekvent fast vid sitt beslut om att stå utanför. Man skickade dock frivilliga till att strida vid östfronten.

Landet utvecklades under Franco till en centralstyrd diktatur, och det fick stora konsekvenser för landet. Man fick bl.a. inte komma in i FN förrän 1955. Franco dog den 20/11 – 75, och då kom den nuvarande kungen Juan Carlos I till makten. Många trodde att landet skulle fortsätta att styras som en diktatur, men Juan Carlos chockade båda sina egna medborgare och resten av världen, när han gick ut officiellt med sina tankar på att genomföra en demokratisering av Spanien. Landet blev tack vare det medlem i Nato 1981 och medlem i EG 1986.


Ekonomiska förhållanden

- Naturtillgångar

Spanien har stora tillgångar av mineraler, och de största tillgångarna är bl.a. kvicksilver och järnmalm. Guld är också en stor naturtillgång, och i norra Spanien finns en av Europas största guldfyndigheter. Spanien är också en stor producent av granit och marmor, medans olja och gas är en bristvara i dagens läge. Spanien importerar i stort sett all olja och gas idag. Landet producerar el till stor del genom de nio kärnkraftsreaktorer som finns i landet, samt genom vattenkraft och vindkraft.

- Organisk produktion

Spanien har ett stort utbud av produkter som odlas på de stora åkrarna. I Sverige är det vanligt att man importerar citrusfrukter (citroner, apelsiner, clementiner etc.), tomater, paprikor och andra typer av grönsaker från Spanien. Korn, vete, majs och sockerbetor är också stora inkomstkällor för landets jordbrukare.

Spanjorerna är oerhört tacksamma över att de har så bra produktion av frukt och grönsaker. Om man bortser från den delen av jordbruket så producerar Spanien mycket lägre än genomsnittet för övriga EU-länder.


- Infrastruktur

Spanien satsade under 1980- och 90-talet stora resurser på att bygga ut vägnätet, och även förbättra vägarna generellt sett. Man kan ta sig lätt fram i landet, mycket tack vare de 1100 mil motorväg som nu finns där.

Järnvägarna höll förut en relativt låg standard, innan man beslutade att satsa på att förnya och förbättra dem. Man har t.ex. planer på att bygga en tågtunnel under Gibraltar sund, en direktlinje mellan Madrid och Lissabon, och så har man redan byggt en ny linje mellan Madrid och Barcelona. Syftet är såklart att underlätta för såväl turister som affärsmän att kunna förflytta sig runt om i landet.

Flygtrafiken spelar en central roll i Spaniens kommunikationsnät. Landet har över 20 flygplatser, och de viktigaste och mest trafikerade är de som är belägna i Madrid, Barcelona, Palma de Mallorca samt Las Palmas på Gran Canaria, dvs. flygplatser som tillhör populära turistområden.

Man har även satsat pengar på att bygga ut hamnarna i Bilbao och Barcelona, och man planerar att lägga ner ytterligare resurser på detta.

- Handel

Spaniens utrikeshandel har på senare år minskat pga. övergången till den gemensamma EMU-valutan euro, efter att ha exporterat mängder av varor tack vare de många devalveringarna som skedde under 1990-talet. De största exportvarorna i dagens läge är bilindustrin, vin, frukt, grönsaker, metaller, maskiner och transportutrustning.

Spanien handlar främst med övriga EU-länder, varav de viktigaste handelspartnerna är Frankrike, Tyskland, Italien, Portugal och Storbritannien. Spaniens största importvara är utan tvekan olja.

Spanien har under senare år haft en negativ handelsbalans, vilket kan förklaras med den ovanligt höga oljeimporten samt minskad export sedan övergången till euro.

- BNP

Spanien är en relativt stark och välmående ekonomi, och så här det ut med BNP:n:
BNP: 1 216 736 miljoner USD
BNP per capita: 28 000 USD

- Arbetslöshet

Spanien har tidigare haft stora problem med arbetslösheten, ett vida känt problem när det gäller spanjorerna. Nu är den nere i 10,6 %, vilket fortfarande är EU:s högsta, men ändå bra mycket lägre gentemot vad det tidigare har varit. Framför allt under 1980-talet var arbetslösheten mycket hög i landet, och det var även då som ekonomin inte var den starkaste. Men när man sedan satsade ordentligt på att bl.a. bygga ut vägnätet, så ledde det till att fler fick jobb, och det ledde sedan till en positiv trend, som kan beskrivas ungefär med ”jobb föder jobb”.


Befolkning

Spanien har ett invånarantal på 43 400 000 bosatt på 504 880 km², och det ser då ut såhär på följande områden:

- Befolkningstäthet

Invånare/km²: 86 inv./km²

De fakta som jag fick av såväl Landguiden som Wikipedia var felaktiga märkte jag när jag kontrollräknade jag så att det stämde, och det var fel. Jag har därför själv räknat ut befolkningstätheten baserat på de uppgifter som jag har tagit med i uppgiften ovan.

- Befolkningens geografiska fördelning

De flesta är bosatta i kring kustområdena, Madrid samt de populära turistmålen Kanarieöarna och Balearerna. De mest tätbefolkade områdena hittar man i Katalonien, Valencia och Baskien, och Andalusien är den provins som har störst befolkning.

- Befolkningsstruktur

Medellivslängden i landet ligger på 84 år för kvinnor och 76 år för män, vilket ger en medellivslängd för hela befolkningen på 80 år. Antalet kvinnor är ca 51 %, och andelen män blir då naturligtvis resterande 49 %.

Befolkningen är fördelad på följande vis:
0-14 år: 14.4 %
15- 64 år: 68.7 %
65+: 16.9 %.

Politik

- Historisk bakgrund

General Franco styrde landet med järnhand mellan 1938-75, och tillhörde nationalistpartiet Falangistpartiet (fascistiskt parti). Under dessa år var socialistiska partier förbjudna, men de andra hade fortfarande tillåtelse att finnas, och röstas på. Dock räknades inte rösterna för något annat parti än Francos egna. Socialistpartiet har sedan 1975 suttit i regeringsställning ganska så oavbrutet fram till 1996, då en borgerlig regering bildning skedde under Folkpartiets ledare José María Aznar. Sedan 2004 sitter återigen Socialistpartiet i regeringsställning.



- Typ av styre

Spanien är sedan 1975 en demokrati och monarki, till skillnad mot vad man var under general Francos styre 1939-75, då man var republik och diktatur.

- Politiska partier

Så här är mandaten indelade i det spanska parlamentet (siffror från valet 2004)
Siffrorna avser underhus/överhus. (Underhus och överhus är benämningen på de två kammare som finns i ett tvåkammarparlament.)

Socialistpartiet 164/81
Partiet kan jämföras med svenska Socialdemokraterna, men har inte haft helt likadan ideologi som sina svenska kollegor. Socialistpartiet har tidigare haft marxismen som en grundideologi, men övergav det 1979, och är nu socialdemokratiskt.

Folkpartiet 148/102
Partiets svenska motsvarighet är Moderaterna. Partiet bildades av förespråkare till Franco, men som samtidigt ville ha demokrati. Partiet klassas som konservativt med kristdemokratiska influenser.

Samling och Enhet (CiU) 10/4
Ett nationalistiskt, konservativt parti, som kämpar för att göra Katalonien fritt från Spanien, och förespråkar även marknadsekonomi. Den svenska motsvarigheten kan vara till viss del Sverigedemokraterna (?)

Kataloniens republikanska vänster (ERC) 8/12
Partiet är, som man hör på namnet, ett parti inom vänsterfalangen, vars viktigaste frågor handlar om Kataloniens frigörande från Spanien. Partiet står till vänster på den politiska skalan, och vill även att Spanien ska övergå till republikanskt styre. Svenska motsvarigheten är delvis vänsterpartiet, men på många punkter skiljer sig partierna åt.

Baskiska Nationalistpartiet (PNV) 7/6
Ett kristdemokratiskt, nationalistiskt centerparti. Partiet anser inte att de står på någon sida av den politiska ”linjen”, utan deras viktigaste fråga handlar om att frigöra sig från Spanien. Den svenska motsvarigheten är delvis Centerpartiet, delvis Sverigedemokraterna.

Förenade Vänstern (IU) 5/0
Förespråkar miljöpolitik, socialdemokratism samt eurokommunism (en mer borgerlig form av kommunism kan man säga). Svenska motsvarigheterna är Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Kanarisk koalition (CC) 3/3
Ännu ett nationalistiskt, men även liberalistiskt parti från Spanien. Detta är en koalition (hopslagning) av flera kanariska partier, och det skedde 1993. Partiet tog sig in i Spaniens riksdag i senaste valet, men utgör inget större hot mot något annat parti eller är speciellt framträdande. Svenska motsvarigheten är till viss del återigen nämnda Sverigedemokraterna, och till viss del Folkpartiet.

Övriga partier 5/0
Diverse olika småpartier som har fått ströröster och lyckats med nöd och näppe att ta sig in i parlamentet.

- Valsystem

Spanien är ett tvåkammarparlament, med överhus samt underhus (kongressen och senaten). Man får rösträtt vid 18 års ålder, precis som i Sverige. Man måste få minst 3 % av rösterna i en valkrets (provins) för att ta plats i kongressen (detta att jämföra med Sverige som kräver minst 12 % i en valkrets för att ta plats i riksdagen).

- Politiska ledare

Här är några av de viktigaste politiska ledarna i Spanien (alla tillhör Socialistpartiet):

Premiärminister: José Luiz Rodríguez Zapatero
Utrikesminister: Miguel Angel Moratinos
vice statsminister: María Teresa Fernández de la Vega
Justitieminister: Juan Fernando López Aguilar
Inrikesminister: Alfredo Pérez Rubalcaba
Försvarsminister: José Antonio Alonso
Utbildningsminister: Mercedes Cabrera

- Monarki eller republik

Spanien är sedan 1975 en konstitutionell monarki. Det betyder att monarken (kungen eller drottningen) inte har någon politisk makt, utan är ”bara” statschef. Spanien var tidigare republik, då general Franco styrde landet med fascistoida metoder.

Colombia

Snabbfakta

Officiellt namn: República de Colombia/ Republiken Colombia
Yta: 1 141 748 km²
Invånare: 46 300 000
Invånare/km²: 40,6 inv./km²
Huvudstad: Bogotá (7 200 000 inv.)
Statsskick: Republik
Statschef: Alvaro Uribe
Utrikesminister: Fernando Araújo
Officiellt språk: Spanska
BNP: 129 384 000 000 USD
BNP per capita: 2 763 USD
Största religion: Katolicism (90 %)

Historik

Colombias historia går tillbaks till tiden då legenden om El Dorado, tidernas största guldkälla, uppstod efter att man tagit reda på att Chibchaindianerna, som levde i centrala Colombia, hade en årlig tradition av att hälla guld i en liten sjö, som offer till en gudinna, som sades leva i sjön. Indianstammen är idag utrotad, och rätt anonym för dagens colombianer.

Det finns idag inte speciellt många fynd av indianlämningar i Colombia, och de få som man har hittat är åtminstone inte från Inka-tiden, det kan man fastslå. Vad det är däremot vet man inte ens riktigt i dagens läge. Det man har hittat är bl.a. stora stenstoder, dyrbara guldplattor, ruiner och inskriptioner.

Colombia upptäcktes år 1499 av en av Columbus kaptener, Alonso de Ojeda, och därmed inleddes ett 300-årigt spanskt styre över landet. Colombia, tillsammans med Ecuador och Venezuela, utgjorde den spanska kolonin som kallades för Nya Granada, och landet blev självständigt 1810 under namnet Colombia (mer känt som Gran Colombia, Storcolombia). Storcolombia föll samman 1830, och de nuvarande tre länderna Colombia, Venezuela och Ecuador uppstod.

Panama lydde under colombianskt styre fram till 1903, men tack vare stödet från USA, kunde Panama frigöra sig och bli självständigt.


Ekonomiska förhållanden

- Naturtillgångar

Colombia har stora naturtillgångar, och de största är, utan inbördes ordning; Petroleum (olja), naturgas, kol, järnmalm, nickel, guld, koppar, smaragd samt vattenkraft.

Som man kan se i den listan, så kan man dra slutsatsen av att Colombia har mycket mineraler. Man exporterar mycket av detta, och det är ytterst viktigt för landet att det sköts på bästa möjliga sätt för dess överlevnad. Om man inte skulle ta vara på naturtillgångarna, så skulle Colombias ekonomi rasa ihop.

- Organisk produktion

Colombia är en av världens största odlare av kokain, och är även en otroligt stor producent av cannabis. Colombia är också känt för sina stora kaffe- och bananplantager, och man odlar också vete, ris, majs, potatis och korn. Stor spannmålsproducent med andra ord.


- Infrastruktur
Colombia består mycket av berg, vilket ger stora konsekvenser landtransportern. Därför är flyget det främsta transportmedlet. Colombia har över 100 flygplatser, varav 11 är internationella.

Järnvägen, 2620 mil lång, är i mycket dåligt skick. Tyvärr finns inga pengar att modernisera det för. I Colombia finns det bara tre större motorvägar som omfattar ungefär 100 000 km.

Flodsystemet mellan Magdalena och Cauca är ca 1500 km långt, och de största hamnarna vid floderna är Buenaventura som ligger vid Stilla Havet samt Barranquilla och Cartagena, som ligger vid Karibiska Havet.


- Handel

Colombia hade länge protektionism, vilket innebär att man har tullar och andra handelshinder för att skydda det egna landets varumärken. Man ändrade den politiken i början av 1990-talet, då man släppte in utländska företag i landet och liberaliserade marknaden.

Colombia importerar framför allt livsmedel, maskiner och fordon, medans de viktigaste exporterna är kaffe, olja, kol, metaller, bomull, socker, frukt, blommor samt, som en ”känd inofficiell” och illegal exportvara, narkotika.

Colombias viktigaste handelspartners är USA, Ecuador, Venezuela, Peru, Brasilien och Mexico. Mexico, Venezuela och Colombia bildar G-3-gruppen, som har infört frihandel länderna emellan. Man har även planer på att införa detta med USA.

- BNP

Såhär ser Colombias BNP ut:

BNP: 129 384 000 000 USD
BNP per capita: 2 763 USD

- Arbetslöshet

Colombia har en (med svenska mått mätt) rätt hög arbetslöshet, som för närvarande ligger på 11,4 %. Detta beror på den ökade frihandeln, men även för att den väpnade konflikten i landet kräver många ”soldater”, och gerillan är stor och utbredd i landet. Arbetslösheten har dock gått ner kraftigt på senare år. Den har minskat med 8 procentenheter på bara fyra år.

Befolkning

Colombia har i dag 46 300 000 invånare, och så här ser det ut på följande områden:


- Befolkningstäthet

Invånare/km²: 40,6 inv./km²

De fakta som jag fick av såväl Landguiden som Wikipedia var felaktiga märkte jag när jag kontrollräknade jag så att det stämde, och det var fel. Jag har därför själv räknat ut befolkningstätheten baserat på de uppgifter som jag har tagit med i uppgiften ovan.

- Befolkningens geografiska fördelning

Likt andra länder som har minst en kust, så bor en stor del av den colombianska befolkningen längs kustremsorna. Men även i höglandet och centralt i landet är det välbefolkat. Kort sagt, befolkningen är utspridd över hela landet.


- Befolkningsstruktur

Befolkningen är uppdelad på följande:
0-14 år: 32,9 %
15-64 år: 62,6 %
65- år: 4,5 %
Medellivslängd män: 67 år
Medellivslängd kvinnor: 73 år
Medellivslängd befolkning: 70 år

Politik

- Historisk bakgrund

Här finns det egentligen inte så mycket att skriva om. Det Konservativa Partiet och det Liberala Partiet har suttit vid makten hela tiden sedan nationella val infördes, och man har även kämpat mot gerillan, som försöker störta den colombianska regeringen år efter år. Gerillan är vänsterbaserad, medans såväl det Konservativa Partiet som det Liberala Partiet är baserade på ”högerkanten”.

- Typ av styre

Colombia är, sedan uppbrytningen från Spanien, en demokrati med republikanskt styre. Man har tagit efter USA på många punkter, och landet är fortfarande Colombias stora förebild inom många områden.

- Politiska partier

De övervägande politiska partierna är Konservativa Partiet samt Liberala partiet, som har stridit mycket om makten sedan partierna bildades runt 1850. I dagens läge är det Konservativa Partiet som sitter i regeringsställning.

Självklart finns det övriga partier också, men dessa är till 90 % de styrande i Colombia. Valdeltagandet är också litet, knappt 50 % av befolkningen röstar. Det beror delvis på tvåpartisystemet, men även för att de har andra behov att tänka på, som t.ex. mat för dagen, tak över huvudet mm. Dessutom så råder det inbördeskrig i landet, eftersom gerillan härjar fortfarande.

- Valsystem

Alla över 18 år har rösträtt. Colombia har, liksom Spanien, ett tvåkammarparlament, som är uppbyggt på i stort sett samma sätt. Det finns en gräns på 2 % som man måste nå för att komma in i parlamentet.

- Politiska ledare

Har tyvärr bara hittat dessa två (båda tillhör Konservativa Partiet):
Statschef: Alvaro Uribe
Utrikesminister: Fernando Araújo

- Monarki eller republik

Colombia är sedan utbrytningen från Spanien en republik, och har USA som förebild. Den nationella konstitutionen, väldigt lik den amerikanska, författades ca 1818, strax efter självständighetsförklaringen.

Jämförelse Spanien och Colombia


Det finns många skillnader och likheter mellan Spanien och Colombia, och detta beror på geografiskt läge, kulturella skillnader, etniska skillnader, historisk bakgrund, ekonomi osv. I detta avsnitt, ska jag ta upp ett 5 likheter och lika många skillnader, och förklara varför det är en skillnad/likhet mellan länderna.

Skillnader:

1. Nationellt styre: Spanien är en konstitutionell monarki (regenten, dvs. kungen eller drottningen, har ingen politisk makt), medans Colombia är en republik, och styrs av en president. Anledningen till att det är så är för att i Europa var det vanligt att man hade kung (och ibland drottning), och det har levt kvar än idag. Colombia frigjorde sig från Spanien, ville visa att man ”kan själv”, och hade USA som sin stora förebild när man skrev ner författningstexterna, som blev den nationella konstitutionen.
2. Organisk produktion: Spanien odlar mycket frukt och grönsaker, medans Colombia är en stor producent av kaffe och droger. Det är så pga. alla slavar som fraktades till Nord- och Sydamerika, och med sig tog kolonialmakterna också afrikanska ”naturläkemedel”, som droger ansågs vara på den tiden. Det funkade i och för sig som naturläkemedel ifall man använde det på rätt sätt, men numera klassas det som farligt, och det finns otroligt stor mängd drogmissbrukare idag.
3. Historian: Visst, Colombia och Spanien har en hel del gemensam historia. Men det är ”bara” ca 300 år det rör sig om. Det har den enkla förklaringen av att indianerna i Colombia hade sin kultur, och sin civilisation, medans morerna och berberna härjade i Spanien. Spanien lydde även under romerskt styre under en period. I modern tid skiljer sig också historian sig en hel. Colombia har inte deltagit i några större internationella krig egentligen (men inbördeskrig har det varit länge), medans Spanien har deltagit i desto fler, t.ex. spansk-amerikanska kriget, första världskriget osv.
4. Ekonomi: Colombia är ett fattigt land, och BNP/capita är under 3000, vilket är väldigt lågt. Spanien är, å andra sidan, en stark ekonomi, där BNP/capita ligger på ca 28 000, vilket anses vara bra. Förklaringar till det är bl.a. eftersom spanjorerna tömde colombi...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jämförelse Spanien och Colombia

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-04]   Jämförelse Spanien och Colombia
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8410 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×