Jämförelse av techno & disko

6 röster
11048 visningar
uppladdat: 2007-04-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Musik jämförelse

Jag har valt att jämföra techno och disko, eftersom att det är två genrer jag tycker om.
Jag brukar även lyssna på soul som är en blandning av gospel och blues och utvecklades på 60-talet. R´n´b som också kom på 60-talet är även bra. Det finns en radiostation, the voice, som spelar hip-hop and R&B (Förkortningen på stilens namn, R&B, används från 1990-talet och framåt även för opolerade former av soul där inslag av hip-hop och rap förekommer)
Som jag lyssnar på väldigt ofta.
Jag lyssnar även på musik som kom på 80-talet, t ex house och synt.

Techno är en musikstil som uppstod under 1980-talet i Detroit, skaparna var dom tre diskjockeyerna Derrick May (Mayday), Kevin Saunderson (Reese) och Juan Atkins (Magic). Dom säger själva att dom blev inspirerade av Kraftwerk och Parliament.
Technomusiken har sina rötter i housemusiken och med inspiration från house, new Wave, europeisk syntmusik och funk och den är en undergenre till dance. Alltså är techno ett samlingsnamn för elektronisk dansmusik.
Technon kan låta på olika sätt beroende på vad det är för typ;
Vill man ha ett lite lugnare tempo ska man lyssna på abient som har en lägre puls en trance och syftet är att lugna ner ravare och andra dansare. Medans tex. Hardcore har en hög puls som inte ens går att dansa till.
Disko kom på 70-talet dem musikaliska tecknen är framförallt stråkar och den tydliga markerade pulsen. Låt texterna är glada och handlar ofta om kärlek, fest och dans.
Eftersom att disko musik är något man dansar till i högt tempo så låtarna oftast inte längre en 3 minuter, diskomusiken har fått sitt namn efter dansställena som då kallades för diskotek.
Technon har även rötter från disko.

En av likheterna mellan disko och techno är att båda genrerna är party musik.
T ex trance, melodislingor som upprepas i låten, små, korta, rytmiska och syntbakgrunder föredrar musiken och som disko är syftet med musiken att man ska dansa.
Att den likheten finns beror på att tempot i låtarna är lika högt.

Skillnaden mellan techno och disko är framförallt allt i diskolåtar finns det sång med och låtarna är oftast inte längre en 3 minuter. I techno låtarna förekommer det inte så mycket sång utan det är mest musik och låtarna kan vara hur långa som helst.
Olikheten tror jag beror på att i techno/trance så finns det oftast ingen sång utan det är mest ljudslingor och sånt därför kan man göra låtarna väldigt långa, till skillnad från disko där det är mycket sång och det gör det svårare att göra en lång låt.


Relation till övrig samhällsutveckling:

Om man kollar på musik utvecklingen från 40-talet och fram till 90-talet så är det sån stor skillnad. I början lyssnade inte ens svarta och vita på samma musik det är inte förens på 60-talet man börjar göra det.
Idag finns det så otroligt mycket olika musik genrer, mycket musik med rötter från soul, rock, elektronmusik och rock-and-roll.
Men mycket musik har ju utvecklats efter samhället t.ex. På 50-talet blusen skapades ju därför att det var slavarnas enda möjlighet att deklamera sin vrede över missförhållandena och förtryck. Eller t.ex. Surfmusik, skapades av surfande tonåringar på 60-talet när det va populärt att surfa, musiken skulle påminna om havet och vågorna.
Eller t.ex. På 70-talet när artisterna ville leka med könsrollerna, de klädde och sminkade sig androgynt o...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jämförelse av techno & disko

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-22]   Jämförelse av techno & disko
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7995 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×