Jämförelse mellan Socialdemokraterna och Moderatera inför valet 2010

21 röster
28178 visningar
uppladdat: 2010-11-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

JÄMFÖRELSE MODERATERNA-SOCIALDEMOKRATERNA

Jag har valt att jämföra Moderaterna och Socialdemokraterna eftersom de är i de största partierna och ledarna i de två blocken. Moderaterna i Alliansen, det styrande blocket, och Socialdemokraterna i de Rödgröna, oppositionspartierna.

SOCIALDEMOKRATERNA:

Arbete: Socialdemokraterna tycker att den som har högre inkomster ska bidra med mer än den som har lägre, men att alla ska få ta del av välfärden oavsett inkomst. De vill att jobbskatteavdraget ska trappas av från en månadsinkomst på 40 000 kr och avskaffas helt för de med miljoninkomst. De vill göra detta för att minska klyftorna. Socialdemokraterna tänker inte enbart satsa på att minska den generella ungdomsarbetslösheten utan har även åtgärder planerade enbart för de unga, eftersom Sverige har en av Europas största arbetslöshet. De tänker investera i 20.000 nya utbildnings- och praktikplatser för de unga. De tänker avskaffa arbetsgivaravgiften helt för arbetsgivare som anställer eller erbjuder en praktik- eller utbildningsplats till en ung. De tänker ta bort aktivitetsförbudet på arbetsförmedlingen för att unga ska kunna få en aktiv insats från första dagen på arbetsförmedlingen. Socialdemokraterna tänker ta bort pensionsskatten helt om dom kommer till makten. Deras åsikt är att pension inte är något bidrag utan uppskjuten lön.

Skola: Socialdemokraterna tycker att man inte ska bli betygssatt fören i åk 7, men att man ska ha skriftliga omdömen från och med åk 1. De vill behålla nationella proven som de är idag. Socialdemokraterna vill att även gymnasieskolans yrkesprogram ska ge högskolebehörighet.

Vård/Omsorg: Socialdemokraterna vill liksom Moderaterna ha mera valfrihet inom sjukvården men de vill istället ta bort den tillåtelse för vårdbolag att etablera sig där de finner det mest lönsamt och inte där det finns behov. Socialdemokraterna vill att man själv ska få välja vårdcentral och att privata vårdföretag inte ska få välja bort patienter som de inte kan tjäna tillräckligt mycket på.

Socialdemokraterna säger tydligt nej till stupstocken och tänker avskaffa den om de kommer till makten.

Miljö/Klimat: Socialdemokraterna tycker att man istället för att lägga en massa pengar på att bygga nya vägar (Förbifart Stockholm), som öka trafiken, ska man bygga ut kollektivtrafiken och göra den såpass bra så att folk väljer den framför bilen. Socialdemokraterna tänker göra en historisk satsning på järnväg och kollektivtrafik, öka punktligheten, förbättra servicen och information, om de kommer till makten.

MODERATERNA:

Arbete: Moderaterna vill ha kvar jobbskatteavdraget och eventuellt utvidga det. De anser att det har förstärkt drivkrafterna att arbeta, vilket de tycker är viktigt för att undvika att arbetslösheten biter sig fast. Moderaterna säger också att jobbskatteavdraget har ökat människors konsumtionsutrymme och alltså håller ekonomin igång. Moderaterna har inte planerat några särskilda åtgärder för att minska ungdomsarbetslösheten den kommande mandatperioden, deras åtgärder är mera generella. Det ända Moderaterna tänker göra är att halvera arbetsgivaravgiften för arbetsgivare som ger arbetstagare under 26 år arbete. Moderaterna har i två steg redan sänkt pensionsskatten men tänker om de får behålla makten sänka den åter en gång till.

Skola: Moderaterna vill införa betyg från åk 6 och i fler steg än idag. De vill även att nationella prov ska införas i år 3,6 och 9. De vill ta bort högskolebehörigheten för dem som går yrkesutbildningar och de har även lagt förslag på att man inte ska kunna komplettera sina betyg på Komvux, vilket som annars skulle kunna medföra att fler kan studera vidare.

Vård/Omsorg: Moderaterna vill ha större valfrihet inom vården, de vill exempelvis att man själv ska få välja sin läkare för att man ska känna sig tryggare. Moderaterna tänker ha kvar stupstocken för att kunna komma åt bidragsfuskare.

Miljö/klimat: Moderaterna vill bygga förbifarten därför att de vill avleda och avbelasta innerstan från trafiken. Moderaterna säger att eftersom Stockholm kommer att växa med ett helt Göteborg den kommande 20-års perioden så vill de bygga ut kollektivtrafiken rejält för miljön och framkomlighetens skull.

JÄMFÖRELSE OCH ÅSIKTER:

Arbete:

I frågan om Jobbskatteavdraget så tycker Socialdemokraterna och Moderaterna väldigt olika, Moderaterna vill gynna de som jobbar mest och tjänar mest medans Socialdemokraterna vill minska de klyftor som uppstått mellan rika och fattiga och vill istället gynna låginkomsttagare. Jag håller både med Moderaterna och Socialdemokraterna i den här frågan. Som Moderaterna säger så ökar jobbskatteavdraget drivkraften så att fler vill jobba och alltså söker fler personer jobb. Det tycker jag är bra för det minskar arbetslösheten. På ett sätt tycker jag att det är fel att de med hög inkomst inte ska få ta del av jobbskatteavdraget om Socialdemokraterna ska få bestämma, eftersom det i de flest fallen är de personerna som kämpat i hela sitt liv för att nå det jobbet de nu har. Bara för att de tjänar mera betyder det oftast inte att de bara sitter på sina feta bakar och räknar pengar, utan att de faktisk gör sitt jobb bra. Så på ett sätt tycker jag att det är fel att de inte får ta del av jobbskatteavdraget även om jag vill ha ett jämnlikare samhälle utan klyftor. Fast och andra sidan så är det faktiskt de som tjänar mindre summor som behöver tillskotten mest och jag tror att de med högre inkomster kan klara sig utan ca 2000 extra i månaden. Jag tror även att Socialdemokraterna kan komma att använda de pengarna, som inte används för jobbskatteavdrag till höginkomsttagarna, till att ge låginkomsttagarna högre jobbskatteavdrag vilket minskar klyftorna mellan rika och fattiga.

I frågan om ungdomsarbetslösheten så har Moderaterna som jag skrev innan inte planerat några särskilda åtgärder för att minska ungdomsarbetslösheten den kommande mandatperioden, utan deras åtgärder är mera generella. Socialdemokraterna däremot har åtgärder som är speciellt till för att minska ungdomsarbetslösheten. Jag tycker att moderaterna gör fel i att inte satsa mer på oss unga, vi är ju trots allt Sveriges framtid och vi bör få alla möjligheter vi kan att få jobb och erfarenhet. Jag tycker dock att 20.000 nya utbildnings- och praktikplatser är för lite eftersom över 25% av landets unga under 25 år är arbetslösa. Men Socialdemokraternas satsning är i alla fall betydligt bättre än Moderaternas. Jag tycker att detta borde vara en större fråga inom politiken eftersom det är landets framtid det handlar om.

I frågan om pensionsskatten är de båda partierna på samma spår, att minska skatten för pensionärerna. Moderaterna genom att återigen sänka den och Socialdemokraterna genom att ta bort den helt. Jag tycker att detta som de båda partierna har sagt att dom vill göra har formulerats fel. De säger att de vill ta bort pensionsskatten helt/sänka den, men då menar de inte hela pensionsskatten utan den extra skatt som pensionärer belastas med. Den sittande regeringen har ökat skattebelastningen för pensionärer för att kunna finansiera välfärden, det är vad dem säger i alla fall. Men varför ska pensionärer betala mera i skatt än dom som arbetar. Och de betalar ju redan skatt två gånger på den summan de får ut och varför ska den andra skatten vara utökad? Jag tycker att det är fel av den sittande regeringen att ha gett de äldre en större skattebelastning och jag tycker Socialdemokraterna gör rätt i att ta bort den.

Skolan:

I frågan om att införa betyg i ett tidigare stadium är partierna ense om att de bör ske tidigare, men de vill dock inte att detta ska ske i samma årskurs. Moderaterna vill ha betyg ifrån åk 6 och Socialdemokraterna vill införa betyg i åk 7. Jag tycker att det är både bra och dåligt att införa betyg i ett tidigare stadium än idag. På den positiva sidan så får man veta på vilken nivå man ligger och lärarna får lättare att se var resurserna och tiden behövs mest. Men jag tycker att det låter bättre med betyg i år 7 eftersom det är då man börjar högstadiet och då tycker jag att man är mogen att få betyg. Det handlar absolut inte, som vissa tror, bara om en bokstav om var man ligger i sin utbildning, utan betyg gör eleverna stressade, pressade och det blir en tävling om vem som är bäst. Jag tycker då inte att man ska införa betyg för tidigt eftersom eleverna då kan känna sig pressade och det är inte bra för deras utbildning och hälsa. Jag tycker det skulle vara bra om Moderaternas förslag om att nationella proven ska infördes i åk 3,6 och 9 blir av. Speciellt att det nuvarande nationella provet som ligger i åk 5 ändras till åk 6 eftersom jag tycker att det är viktigare att veta var man ligger innan man börjar högstadiet eftersom det är i högstadiet man vill prestera sitt bästa.

I frågan om högskolebehörighet har partierna helt olika ståndpunkter. Socialdemokraterna vill att även yrkesprogrammen på gymnasiet ska ha högskolebehörighet medans Moderaterna säger nej. Jag tycker att man bör få högskolebehörighet på yrkesprogram eftersom det ger barn/ungdomar flera chanser och det värnar om det livslånga lärandet. Jag tror även att fler studerande vågar börja på ett yrkesprogram om de vet att de alltid kan välja om. Och jag tycker att det är fel av Moderaterna att ta bort Komvux eftersom alla borde ha rätten att komplettera sina betyg senare i livet. Detta eftersom alla har olika förutsättningar och vissa behöver kanske mer tid på sig att mogna. Det är dessutom inte lätt att välja för livet när man är femton-sexton år.

Vård/Omsorg:

Båda partierna vill öka valfriheten inom vården men dock på lite olika sätt. Moderaterna genom val av läkare och Socialdemokraterna genom val av vårdbolag. Jag tycker att båda förslagen är bra eftersom vi behöver mera valfrihet inom vården för att vårat samhälle ska bli ännu mera demokratiskt och framförallt för att vi människor ska kunna känna oss trygga och hörda. Men jag tror dock att Moderaternas förslag kan orsaka problem och obalans. Först tror jag att det kommer skapa problem ifall alla ska få välja sin egen läkare. Eftersom många personer antagligen kommer välja samma läkare, kommer denna läkare bli överbelastad och inte kunna hjälpa alla och då kommer vi i slutet inte alls få välja själva. Dessutom kommer andra läkare då bli utan jobb och det hela kommer bara rubba balansen. Vi har ett ganska begränsat antal läkare och vi bör bruka dem alla på bästa sätt. Jag tycker att det är fel av den sittande regeringen att tillåta vårdbolag att etablera sig där de finner det mest lönsamt eftersom jag tycker att vårat samhälle inte bör handla om att göra personliga vinster utan att vi bör tänka på landet och alla invånares välfärd. Genom att tillåta detta tycker jag inte att regeringen har värnat om folket hälsa utan ekonomins vilket inte borde vara Sveriges mål. Något annat som är upprörande är att vårdcentraler som har sålts ut av staten, blir vinstdrivande företag, våra skattepengar blir alltså deras vinst.

I frågan om stupstocken: I den här frågan tycker jag verkligen att Moderaterna visar att de tänker mera på ekonomin än på befolkningen. Över 35000 människor har blivit utförsäkrade på grund av stupstocken och ändå vill Moderaterna ha den kvar därför att de tror att många är bidragsfuskare och de vill få tag på dem. Efter fyra år med borglig regering så har sjukförsäkringen förändrats så att efter en utsatt tid ska den sjukskrivne undersökas av en läkare som bedömer situationen och bestämmer om personen kan gå tillbaka till att arbeta. De har säkerligen fått tag i många bidragsfuskare men det har även drabbat oskyldiga såsom exempelvis psykiskt sjuka som inte har kunnat försvarat sig. Så jag tycker verkligen att Socialdemokraterna gör rätt i att avskaffa Stupstocken ifall de kommer till makten.

MILJÖ/KLIMAT

I frågan om förbifarten så tycker partierna även här helt olika. Moderaterna vill skapa Förbifart Stockholm medans Socialdemokraterna vill ta bort förslaget och satsa på kollektivtrafiken istället. Jag att tycker att vi idag bör satsa på att få folk att inte ta bilen utan åka kollektivt. Genom att bygga förbifarten blir det lättare att köra förbi Stockholm, detta kommer att öka trafiken som går förbi stan och koldioxidutsläppen kommer även dom öka. Så att istället satsa på att bygga ut kollektivtrafiken och göra den effektivare som Socialdemokraterna vill tycker jag värnar mera för miljön. Det är klart att det blir lättare för billister att slippa åka genom stan och Stockholm skulle bli mindre belastat av fordon, men jag tycker att vi bör satsa mera på kollektivtrafiken istället för på vägar som ökar biltrafiken och alltså koldioxidutsläppen.

I frågan om kollektivtrafiken så tycker båda partierna att den bör utökas. Jag har tänkt på en sak, om Moderaterna tänker lägga ut 100 miljarder kronor på ökad kollektivtrafik och samtidigt bygga förbifarten så kommer det att kosta en rejält massa pengar, pengar som staten inte har. Då undrar jag hur Moderaterna hade tänkt finansiera detta? Genom högre priser på resorna med SL eller tänker de börja skära ner på exempelvis skolan och sjukv&ari...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Broschyrer WWW.Valstugan.moderat.se WWW.Socialdemokraterna.se Statistiksidor & Bloggar (ex. www.politometern.se) Wikipedia

Kommentera arbetet: Jämförelse mellan Socialdemokraterna och Moderatera inför valet 2010

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2010-11-15]   Jämförelse mellan Socialdemokraterna och Moderatera inför valet 2010
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58799 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×