Jämförelse mellan judiska flyktingbarn o nutidens apatiska flyktingbarn

1 röster
6432 visningar
uppladdat: 2006-02-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vilka likheter/skillnader finns det mellan de judiska flyktingbarnen och de apatiska flyktingbarnen som finns i dagens samhälle?

De judiska flyktingbarnen
Under andra världskriget kom flyktingbarn till Sverige från bl a Tyskland, Österrike och Tjeckien och det var då judar som försökte undkomma Hitler och hans nazister. Till Sverige kom ca 500 personer och det var endast barn eftersom staten hade bestämt att det skulle vara så. Staten skulle inte stå för några kostnader och det skull inte heller vara betungande för staten, utan de familjer som tog emot barnen fick stå för allting och även olika judiska församlingar fick betala för flyktingarna. Här i Mellerud fick Smyrna betala för en del av barnen.

Barnen som kom hit var mellan 2 och 15 år och de kom helt själva utan andra äldre släktingar eller föräldrar. 380 barn hamnade på barnhem och 120 kom till privathem som hade erbjudit sig att ta hem dom och 10 av de barnen kom till Mellerud. Syskon fick oftast inte bo tillsammans i samma hem eller överhuvudtaget i samma kommun men de hamnade oftast rätt nära varandra. Oftast ville värdfamiljerna ha flickor som skulle arbeta och hjälpa till i hemmen som de kom till. De var duktigare än pojkarna att utföra sysslor i hemmet.

När barnen kom till Sverige skickades dom till en tant som hette Marie – Louise Lehman som därifrån skickade ut barnen i Sverige. Det var mosaiska församlingen som ansvarade för alla flyktingar. Alla breven som skickades från barnens föräldrar och släktingar gick via fru Lehman och sedan vidare till barnen. Fru Lehman skrev också själv brev till barnen att de skulle uppföra sig och vara tacksamma mot värdfamiljerna, så att de fick stanna och inte skickades tillbaka.

Ingen av de flyktingarna som kom till Sverige fick lämna landet utan alla hölls kvar, även efter kriget.

De apatiska flyktingbarnen
Antalet apatiska barn har ökat kraftigt de senaste åren. Idag finns det i Sverige omkring 180 barn med apatiska symptom i olika grad. Ett apatiskt barn är ett barn som vänder sig bort från sin omgivning, rör sig inte och är inte kontaktbar. Ibland äter det inte heller utan får sondmatas. Barnen som ”lägger sig ned” har ingen tro på framtiden.

Idag vill regeringen att apatiska flyktingbarn ska få förtur i asylprocessen. En teori är att den långa väntan vid förloppet sliter psykiskt på barnen och då är det viktigt att förkorta processen så mycket som möjligt. Nu ansvarar migrationsverket för alla asylsökande och migrationsverkets arbete styrs av riksdags- och regeringsbeslut och mönsterbildande beslut från regeringen eller utlänningsnämnden.

När ett asylärende handläggs vägs familjemedlemmarnas psykiska hälsa in. Bedöms ett hälsotillstånd vara så allvarligt att det kan jämställas med livshotande sjukdomar eller synnerligt allvarligt handikapp finns möjligheten att bevilja uppehållstillståndet på medmänsklig grund. Oftast så ger migrationsverket förtur till apatiska barn och deras familjer.

Enligt Rädda Barnen har sedan oktober förra året 46 apatiska barn fått sina fall prövade av utlänningsnämnden och tre av fyra barn har fått avslag. De som har fått stanna har haft en mycket allvarlig eller livshotande sjukdom som krävt sondmatning. Enligt utlänningsnämnden är situationen komplex och ökar så omfattande att de behöver en vägledning av regeringen.

Migrationsverket vill nu arbeta fram metoder som gör det möjligt att identifiera familjer som i riskzonen för att barnen ska utveckla apatiska tillstånd, ge dessa familjer förtur av asylansökan, ge dessa familjer ett boende och stöd, samverkan med socialtjänsten, samverka med kommunernas skolförvaltning kring dessa barns skolgång.

De största grupperna asylsökande är nu personer från forna Jugoslavien, från de forna sovjetstaterna och statslösa (palestinier). Asylsökande familjer får själva ta sig hit hur dom vill. Det är ingenting som staten ansvarar för. Varje år kostar invandrarna ca 6,7 miljarder kronor för Sverige som staten betalar för genom bl a våra skattepengar.



Diskussion
Det har varit väldigt intressant att leta efter fakta om de olika flyktigbarnen. Det finns många skillnader mellan flyktingbarnen och även några likheter. Flyktingbarnen har behövt fly från sitt hemland. Sorgsna och rädda har de kommit hit till Sverige och försökt börja om på nytt med en ny kultur, nya matvanor och ett nytt språk att lära sig. I vissa fall har dom inte ens fått stanna kvar, utan asylansökan har nekats och de har behövt bryta upp igen. Flera av dem har då varit i Sverige i flera år i väntan på asylprocessen och tvingas ändå flytta härifrån.

Judarna kom bara till Sverige under krigets gång, eftersom staten hade beordrat det. Nu kommer flyktingarna med jämna mellanrum till Sverige och staten har en mycket högre gräns nu än va det var när judarna kom hit. Det var synd om de judiska barnen som inte fick komma till Sverige, eller något annat land, utan fick stanna kvar i nazisttyskland och oroas. Barnens föräldrar fick inte heller följa med, vilket jag tycker borde ha påverkat barnen negativt väldigt mycket. Dels behöva oroa sig för föräldrarna och dessutom oroa sig för hur man själv kommer att klara sig i landet. Nu idag får hela familjer komma med till Sverige och det tror jag har en positiv inverkan på barnen, att de känner en stor trygghet i sig själva och sina familjemedlemmar.

Staten betalade inte någonting för de judiska flyktingbarnen, inte ens lite till värdfamiljerna som hade hand om dem. Men i dagens samhälle betalar staten nästan allting för dem. De betalar för deras vistelse i landet och även om de får avslag på asylansökan och de inte skulle ha råd att betala hemresan så betalar staten. Är det verkligen rättvist för oss som bor i landet? Ska vi verkligen behöva ge våra statspengar till flyktingarna? Man kan ju förstå att de är rädda och att de har behövt börja om på nytt, men många av dem som kommit hit visar ingen tacksamhet. Det är stor skillnad på vem som får pengarna antingen vanliga flyktingar eller apatiska flyktingbarn. De tycker jag har all rätt att få så mycket hjälp som vi kan ge dom och det är inte rätt att bara skicka ut dem när de inte mår bra.

Jag tror att flyktingbarnen idag blir apatiska eftersom det är så mycket oroligheter överallt i världen och att det inte bara påverkar en ”sorts” människor. Vid andra världskriget var det bara judar som blev förföljda av nazismen eftersom det inte fanns så många andra raser i Tyskland och barnen förstod nog inte hur de blev förföljda av hemskheterna. Migrationsverket behöver idag ta itu med de problem som finns angående asylansökan och komma fram till vilka regler som behövs för att det ska blir klara bestämmelser på vem som får komma in och inte så att barnen inte blir förvirrade och tynar bort. Man vet inte om detta är orsaken till problemen med flyktingbarnen men något måste göras så att den apatiska biten inte ökar mer än vad det redan gör utan kan minskas istället.

Jag tycker att det här ämnet om flyktingbarn var väldigt givande för mig som privatperson. Jag har nu lärt mig mer om barnens problem och kan förstå och sätt mig in mer i vad som händer angåen...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jämförelse mellan judiska flyktingbarn o nutidens apatiska flyktingbarn

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-05]   Jämförelse mellan judiska flyktingbarn o nutidens apatiska flyktingbarn
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5630 [2024-04-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×