Jehovas vittnen

2 röster
6117 visningar
uppladdat: 2012-05-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Jehovas vittnen är en sekt vars huvudorgan är organisationen ”Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania”. Sekten har drygt 7,5 miljoner medlemmar, med dessa räknas inte inaktiva medlemmar eller sympatisörer. Antalet medlemmar ökar genomsnittligen med 3 procent per år internationellt sett. De använder sig mestadels av ”Nya Världens översättning av den Heliga skrift”, vilket är deras egen tolkning av bibeln, men även en del andra översättningar. De är mycket kända för sitt dörrknackande och broschyrutdelande, men även för att de inte firar födelsedagar, de flesta högtider och vägrar blodtransfusioner.

Under 1870-talet så samlades en grupp män i Pennsylvania, USA för att forska i Bibeln och dess läror. Detta gjorde de då de ansåg att de trossamfund de tillhört inte hade sin grund i Bibeln. De motsade sig många av trosbekännelserna, lärorna och traditionerna inom kristendomen, däribland själens odödlighet och påståendet om att världen skulle brinna upp. Charles Taze Russell, som var en del av gruppen, träffade år 1876 Nelson H. Barbour och de skrev tillsammans boken ”The Three Worlds and the Harvest of This World”. Boken innehöll Världen som var, Världen som är och Världen som kommer och däribland att vi är i den tid då slutet närmar sig. I Juli 1879 publicerade Russell tidningen ”Zion’s Watch Tower and Herald of Christ’s Presence” vars syfte var att demonstrera att världen var i dess slutgiltiga skede och att en ny tid av jordiska och mänskliga återupprättelser under Kristus osynliga styrande var nära. Russell trodde att den enkla tiden skulle sluta i oktober 1914 och att Guds kungarike skulle etablera sig på jorden. Senare tid har dock visat detta påstående falskt. Samma år efter att tidningen publicerats så hade 30 olika församlingar bildats. Under 1879 och 1880 så besökte Russell samtliga församlingar. Under Russels missionerande så växte flertalet församlingar fram. Samtliga församlingar bedrev dock sin egna administrativa verksamhet. 1881 grundade Russel ”Zion’s Watch Tower Tract Society” vilket är en ideell verksamhet som ger ut skrifter och biblar. 1916 dog Charles Russell vid 64 år ålder. Namnet ”Jehovas vittnen” antog de år 1931 och grundade det på ett avsnitt ur Jesajas bok där deras gud Jehova säger ”Ni är mina vittnen”.

Sällskapet Vakttornet är beläget i Brooklyn, USA och består av ett antal män som är Jehovas vittnens totala ledning. Dessa män är de huvudsakliga författarna av böckerna och skrifterna som förklarar bibeln ordagrant utan tolkningar. I varje land som Jehovas vittnen är verksamma i finns dock ett avdelningskontor. I dessa avdelningskontor så översätts texter. Layouten och innehållet förblir dock oförändrat. Dessa avdelningskontor fungerar alltså som Sällskapets förlängda armar. Sällskapet har kretstillsynsmän och områdestillsynsmän i varje land. Kretstillsynsmännen har som uppgift att resa runt till de olika församlingarna och kolla på deras verksamhet, hålla inspirerande tal och uppmuntra församlingen på en andlig nivå. De får sina resor betalda av Sällskapet men församlingarnas medlemmar förväntas bjuda in dem till sina hem då de befinner sig i orten. Områdestillsynsmännen organiserar stora sammankomster och arbetar även tillsammans med kretstillsynsmännen då detta krävs. Inom varje församling så finns en församlingstillsynsman. Denna befattning innehas av en äldste som har till uppgift att ansvara för tillsynen och undervisningen i församlingen. En biträdande tjänare har till uppgift att bland annat beställa in de litterära verken. Det finns ett flertal äldste inom varje församling. Deras uppgift är som tillsynsmän att leda bokstudium, hålla tal, bilda dömande råd och att undervisa etc. Makten inom varje församling ligger alltså hos de äldste. Men även könet spelar roll. De äldste består endast av män. Kvinnorna ses som ”systrar” inom församlingarna. De får inte hålla tal eller på annat sätt direkt styra församlingen, dock har de rätt att påpeka fel för de äldste. Anledningen till detta är att Jehovas vittnen anser att männen föds med en viss naturlig ledarkunskap och kvinnorna ses ha naturligt god hand om barn och hushåll. Detta gäller alltså inte bara i församlingslokalerna utan även i hemmen.

Jehovas vittnen tror att guden Jehova är den enda sanna guden och att han snart skall störta den värld vi lever i nu samt återskapa Jorden till det paradis det en gång var. I detta paradis kommer människor och djur att leva i fred sida vid sida, vilket de visar i sina böcker där de bland annat har tecknade bilder på barn som kramar lejon. Detta gör att deras syn på undergången skiljer sig gentemot de övriga kristnas eftersom de inte tror att jorden kommer att förintas. De tror inte heller på treenigheten. De tror istället att treenighetsläran har införts av en hednisk romersk härskare och falska religiösa ledare. De tror dock att Jesus är Guds son, en person som är avskild från Gud och Guds första skapelse, och att den helige anden är Guds verksamma kraft. Jesus ses som grundaren av den sanna religionen och av den anledningen så kan det enligt Jehovas vittnen bara finnas en sann religion. De anser därav att alla andra religionsinriktningar och samfund inte är korrekta, och att de som inte tillhör Jehovas vittnen men ändå tror på en gud aldrig kommer att bli godkända. De tror att ogudaktiga människor skall försvinna för alltid och att helvetet är en massgrav för mänskligheten, alltså inte en pinoplats. De ser droganvändning och rökning som ett brott mot Gud, men anser att intaget av alkohol är en privatsak och därav tillåtet. Att äta mat av blod ell...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://sv.wikipedia.org/wiki/Jehovas_vittnen http://en.wikipedia.org/wiki/Jehovah%27s_Witnesses http://www.watchtower.org/z/ http://www.angelfire.com/ab3/jehova/ http://www.yvonnesjostrand.com/jehovasvittnen.html

Kommentera arbetet: Jehovas vittnen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2013-05-21

    Tack

Källhänvisning

Inactive member [2012-05-13]   Jehovas vittnen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59092 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×