Jordbruk i Sverige på 1800-talet

10 röster
20896 visningar
uppladdat: 2007-05-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Laga skiftet

Laga skifte är namnet på det skiftessystemet på jorden som man införde 1827. Målet var att man ville lägga samman jordägares ägor i så få skiften som möjligt.
Regeln var att gårdarna skulle flyttas till den mark bonden blev anvisad. Ofta fick man bygga nya gårdar. Skiftesreformen visade att produktiviteten och lönsamheten ökade på lång sikt. Äldre sätt att odla jorden upphörde och man började också odla foderväxter. Utflyttade gårdar, reducerade byar, nya fastighetsgränser, omlagda vägnät och uppodling av ängs- och betesmarker gjorde att enskiftet inom ett par årtionden förändrade det odlade landskapet.


Industrins utveckling

Industrialismen innebar en övergång från hantverk till storskalighet och maskin- tillverkning. Tidigare satt skomakaren hemma i sitt kök och gjorde skor till grannar och bekanta i byn eller socknen. Nu började man göra skor i fabriker med maskinernas hjälp. Nu måste man ha en stor marknad och möjlighet att snabbt få ut varorna över hela landet och till hamnarna för export. Därför var det också viktigt att bygga järnvägar. Utvecklingsoptimismen var stor. Den ena tekniska uppfinningen efter den andra trängde in i människors vardag: ångmaskinen, ångbåten, järnvägen, telegrafen och så småningom telefonen och elektriciteten. Fabriker i full verksamhet, bolmande skorstenar, gnisslande maskiner – detta var under 1800-talet tecknet på nationellt framåtskridande. Sverige är ännu ett jordbruksland men har samtidigt blivit en modern industrination
Men mot 1800-talets slut börjar man se de negativa konsekvenserna av industrialismen: inflyttningen till städerna, trångboddheten, stressen, den dåliga arbetsmiljön med sjukdomar som följd. Industrialismen blir ett hit mot det gamla bondesamhället. Släkttraditionerna bryts när generationerna skiljs från varandra. Stad och land blir två skilda världar.

Agrara revolutionen är en jordbrukrevolution som sägs ha ägt rum under slutet av 1700-talet i Västeuropa, särskilt i England och Frankrike. Den spreds senare vidare till andra länder. Agrar kommer av latinska ordet för åker, nämligen ager. Mot slutet av 1700-talet ägde stora förändringar rum inom jordbruket. Sedan länge hade bönder odlat små tegar. Dessa små tegar slog samman till större fält. Detta underlättande för bönderna och det blev lättare att plöja stora fält på en gång. Harvar och såmaskiner underlättade det tunga jordbruksarbetet - arbetet blev mer rationellt. Man införde även växelbruk inom jordbruket. Den agrara revolutionen ledde till att produktion av livsmedel ökade betydligt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jordbruk i Sverige på 1800-talet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-01]   Jordbruk i Sverige på 1800-talet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8047 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×