Judendomens symboler

54 röster
79934 visningar
uppladdat: 2009-03-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Davidsstjärnan: Det är en sexuddigstjärna. Den är en symbol man mest förknippar med judendomen men har använts i många kulturer sedan bronsåldern. Bland annat mycket i magi. Stjärnan kommer från symbolen från Kungen Davids sköld, som blev en viktig symbol för Judar för att minnas när David besegrade jätten Goliat.

Den sjuarmade ljusstaken: Det är den vanligaste symbolen för Judendomen. Den fördes bort från templet i Jerusalem år 70. Heter Menora, eller Menorah

Den åttaarmade ljusstaken: Chanukkia, den åttaarmade ljusstaken. Den är egentligen en nioarmad ljusstake men mittljuset är till för att tända alla de andra, så man säger åtta. Den har i alla fall en blandad historia. Den används vid firandet av Chanukkia, tempelreningsfesten som inträffar på vintern. Enligt den ursprungliga traditionen så symboliserar Chanukkia de under som inträffade vid återerövrandet av templet, de finns två legender om chanukkia's tillkomst.  

Den första berättar om hur man inte kunde finna den sjuarmade ljusstaken

när man återtagit templet, man sökte och man sökte men inget fann man. Men som genom ett under stack det upp åtta stycken järnspjut ur tempelmuren av vilka man kunde smida en ny ljusstake av.

Den andra legenden berättar om hur man visserligen fann den sjuarmade ljusstaken, men att det saknades ren helig olja som kunde hålla lågorna brinnande under de åtta dagar som man föreskrivet att högtider av tempelreningsfestens kaliber skulle ha, men som genom ett under så brann lågorna i de åtta dagar som krävdes.
Båda dessa legender betonar undret vid tempelinvigningsfesten, och det var det som var det centrala vid firandet av Chanukkia.

Kippa: är en huvudbonad, en form av huvudduk eller kalott, som judar bär i synagogan och vid andra religiösa tillfällen som ett tecken på aktning. Kippan symboliserar Guds hand över människan och fästes på huvudets högsta punkt om man är manlig jude och ska gå i synagogan. Det är också en del som har kippan på sig utanför synagogan hela tiden då det står i Talmud att ingen bör gå ens fyra steg utan att täcka sitt huvud. Kippan kan ha alla möjliga färger, former och mönster, huvudsaken är att den täcker hjässan. Ortodoxa judar bär ofta en mörk eller svart kippa, medan reformerta och liberala judar använder mer färgglada och stickade huvudbonader.

Bönemantel: ser ofta ut som en israelisk flagga. De två blå fälten i såväl flaggan som bönemanteln symboliserar Eufrat och Tigris (floder i Syrien = höger sida) respektive Nilen (flod i Egypten= vänster sida). Davidsstjärnan i mitten på manteln betyder att "allt där emellan är vårt" (enligt Bibeln). Oftast finns det en blå tråd invävd mitt i det vita på manteln. Det ska påminna om att det är bäst att be på morgonen, just när ljuset kommer och man kan skilja på det blå från det vita.

Mezuza och tefillin: Mezuza kallas den pergamentrulle som enligt judisk sed skall sättas upp ovanför varje dörrpost i hemmet. Tillsammans med tefillin (bönekapslar eller böneremmar som knyts kring armen och sätts i pannan) skall denna påminna om Guds närvaro, hans bud, och de plikter han ålagt människan att följa.

Bruket av mezuza (och även tefillin) härstammar från 5 Mos. 6:8                                             

Hör Israel, Herren är vår Gud, Herren är en. Du ska älska Herren din Gud, av hela ditt hjärta, med hela din själ och med all din kraft. /.../ Du skall binda dem som ett tecken kring din arm, och de skall vara ett kännetecken på din panna. Du skall skriva dem på dina dörrposter och i dina stadsportar

Mezuzan består i en pergamentrulle på vilken de två bibliska avsnitten ovan skrivits. Pergamentrullen rullas ihop och läggs i ett hölje av trä, metall eller plastmaterial och fästes på dörren till varje rum inom ett hus eller lägenhet, med undantag av toaletter/badrum. En speciell välsignelse läses också upp när mezuzan fästs. Det är vanligt att man med höger hand vidrör mezuza när man går in och sedan kysser fingrarna som kommit i kontakt med mezuzan.

Arken: är ett skåp längst fram i synagogan där alla heliga handskrivna bokrullar förvaras. I synagogan finns det varken kors eller altare, som det gör i de kristna kyrkorna, utan de har det vackra skåpet, som heter Arken. Arken ligger alltid mot den vägg som vetter mot Jerusalem.

Torarullar: Den viktigaste delen i den judiska bibeln heter på Heberiska Tora....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://skolarbete.nu/skolarbeten/judendomen-7/ http://images.google.se/imgres?imgurl=http://www2.skolor.pedc.se/ribersborg/fridhem/AnnaC6/Skolfoton/SYNAGOGAN/FOTON/arken.jpg&imgrefurl=http://www2.skolor.pedc.se/ribersborg/fridhem/AnnaC6/Skolfoton/SYNAGOGAN/synagogan.html&usg=__CGrKgULn7ImfeONPApOZOyKSUOI=&h=400&w=300&sz=16&hl=sv&start=15&um=1&tbnid=eIHDn59MEC81fM:&tbnh=124&tbnw=93&prev=/images%3Fq%3DArken%26hl%3Dsv%26um%3D1 http://sv.wikipedia.org/wiki/Portal:Huvudsida Boken: Religion och Historia, Religion och sammanhang. http://arkiv.hig.se/p-inst/religion/AB/1998/redovismom2/hudiksvall/text.html http://www.judiska-museet.se/grund/grund.htm

Kommentera arbetet: Judendomens symboler

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-03-28]   Judendomens symboler
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58074 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×