Kärlek och förälskelse

9 röster
24209 visningar
uppladdat: 2006-05-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
KÄRLEK OCH FÖRÄLSKELSE


Man har i alla tider varit kär och förälskade. Det har skrivits miljontals dikter och sånger om hur mycket den enes hjärta vill ha den andres. Med sunt förnuft så kan vi ju resonera oss till att kärleken faktiskt inte sitter i hjärtat, utan någon annanstans, men vart? Och vad är det som egentligen händer i kroppen då du blir röd om kinderna då din käresta går förbi? Varför kan man inte koncentrera sig på något annat än denne person som är den absolut finaste och bästa i världen? Och vad är det som egentligen händer sen då? Efter det att det där pirret är borta? Ja, det är det jag har tagit reda på och valt att göra till mitt examensarbete i NO. Jag var också nyfiken på vad folk visste och tyckte om kärlek och förälskelse och därför har jag gjort en undersökning.



Det finns många likheter mellan förälskelse och tvångsneuros (OCD). OCDpatienter har 40 % lägre halt av hormonet Serotonin i blodet och detsamma i gäller de förälskade. Halten serotonin höjs igen då förälskelsen lägger sig. Hos en person som inte är förälskad skulle serotoninbristen leda till depression.
När man blir ledsen på grund av något vad gäller förälskelsen inte går som man vill så gör serotoninbristen att man inte blir lika maniskt intresserad längre och kan vara arga istället för ledsna, därav känslan av tillfredställelse då man river sönder ett foto eller liknande av den man är intresserad av.
Egen slutsats: Kanske är då serotoninbristen kroppens sätt att försvara sig för en eventuell besvikelse när man är förälskad, om man inte skulle få den man vill ha.

Hjärnan gör allting för att man ska få den man är förälskad i. Euforin (”sväva-på-rosa-moln-känslan”) beror på att produktionen av signalsubstansen PEA dubbleras. PEA liknar kemiskt amfetamin och det påverkar humöret och gör att man får rodnande kinder då man tänker på den personen man är förälskad i.

Enligt undersökningar av Helena Fisher så reagerar mäns och kvinnors hjärnor olika då de är förälskade. Reptilhjärnan, där det produceras dopaminer lyser upp både hos kvinnor och män vid undersökning med hjärnscanner då de får se en bild på den som dom är förälskad i.
Men hos män är det ökad aktivitet i områden som har med sexuell upphetsning och bearbetning av visuella intryck att göra. Hos kvinnans hjärna så aktiveras områden som styr känslor, uppmärksamhet och minne.
Egen slutsats: det verkar som att det stämmer det att man säger att kvinnor är mer emotionella vid förälskelse och att män tänker mer på sex då.

Hos den som är förälskad så produceras dopaminer för att ge en belöningskänsla då man har koncentrerat sig på att försöka få den man är förälskad i. Dopaminet sätter i sin tur gång produktionen av testosteron som ökar sexdriften.
Eftersom en förälskelse kräver väldigt mycket energi med sina manier, tvångstankar och ökad sexlust så producerar kroppen noradrenalin tar energi från fett som är lagrat i kroppen och skärper uppmärksamheten och ökar muskelspänningen. Detta leder till att man får mental energi och orkar fortsätta att försöka få den man är förälskad i. Utan noradrenalinets hjälp så hade vi människor inte orkat med mer än några få dagars förälskelse, kroppen skulle vara slut på energi annars.

Kärlek och förälskelse är långt ifrån samma sak. Man har gjort en undersökning på personer som har levt i parförhållanden i genomsnitt 2,3 år. Under undersökningarna har man sett att det är ökad aktivitet i områden som har med analys, bearbetning av känslor, medvetenhet om känslor och medkänsla att göra. Detta sker i hjärncentra, där intelligenta tankeprosesser äger rum. Allt tyder på hatt kärlek är en mycket förnuftigare och mer genomtänkt än en förälskelse. Kärleken finns troligen för att det ska bli lättare för två personer att hjälpas åt och kunna leva tillsammans.
Det är olika hormoner i omlopp hos kära och hos förälskade. Hos kära är det stora mängder oxytocin, som utsöndras vid orgasmer. Hormonet bidrar till en ökad lyckokänsla och lugn efter sexet. Hormonet vasopressin som finns hos kära och förälskade gör att man blir monogam. Detta vet man efter att ha gjort undersökningar på försöksdjur då man har injicerat hormonet i hanarna och sett att dom då har blivit trognare och hjälpt till mer med barnaskötandet. Detta beror på att vasopressinet ger en känsla av samhörighet.
Eftersom oxytocin produceras vid orgasmer och också ger en samhörighetskänsla så kan man troligen lära sig att älska någon som man har haft mycket sex med.
Om man tänker på att många som har blivit bortgifta påstår sig ändå att dom älskar sin make/maka så verkar det ju stämma. Man kan lära sig att älska någon med tiden. Ingenting säger ju egentligen att ett bra och långvarigt förhållande måste börja med en förälskelse.

Varför sexlusten sviktar i en del förhållande efter en tid vet man egentligen inte, hormonerna finns ju fortfarande där. Man tror att det kan vara så att hjärnan har vant sig och blivit ”immun” mot hormonerna och påverkas inte lika mycket längre.
Men genom att ha extra mycket sex så att fler hormoner utsöndras så reagerar hjärnan igen eftersom det blir en hormonkick.
Sperma har visat sig innehålla väldigt många bra hormoner. Den innehåller testosteron, dopamin, noradrenalin, östrogen, oxytocin och vasopressin. Der dom hormonerna tränger in genom de tunna slemhinnorna i kvinnan så blir hon lyckligare och lugnare. Den här teorin stämmer enligt undersökningar bland kvinnor som är i samma ålder, har lika stressigt liv och liknande karriärer och dessutom lika sexuellt aktiva. En del av gruppen använde kondom vid sex och den andra inte, det visade sig att dom som hade sex utan kondom var lyckligare och lugnare än de som hade sex med kondom.



Jag har gjort en undersökning bland personer av olika kön och åldrar. Det här har jag gjort för att se om man kan se någon skillnad antingen könen emellan eller bland olika åldrar angående kärlek och förälskelse.
Jag har byggt min undersökning på intervjuer då samma frågor har ställts till alla och samtliga har jag dessutom intervjuat utan att någon obehörig varit i närheten och kunnat påverka svaren. Jag gjorde ett försök på en pojke att intervjua bland andra åhörare och då ljög han. Han hade sagt till mig innan helt andra svar då vi hade varit ensamma då jag hade ställt frågorna, vilket jag tror beror på att kärlek och förälskelse är ett ganska privat och intimt ämne.
Jag har kommit fram till olika slutsatser baserade på mina intervjuer, nämligen dessa:

• Alla upplever sig att de någon gång har varit både kära och förälskade utom en femtonårig pojke säger att han bara har varit förälskad.

• De som är över trettio år säger att förälskelse för dom är när man blir ”pirrig i magen”, lyrisk och har lätt att bli generad, vilket stämmer med de vetenskapliga undersökningar som har gjorts. Alltså verkar de som är över trettio år förstå vad förälskelse är. Två stycken som var under trettio (en femtonårig flicka och en tjugoettårig man sade samma sak som de över trettio) Termen ”förälskelse” kanske då är något man lär sig medan man mognar? De som är yngre än trettio år säger att förälskelsen är starkare än kärleken. Det låter ju troligt om man tänker på att ett typiskt tonårsförhållande håller i sig ungefär lika länge som en förälskelse. Dom som är över arton år säger att kärlek är ömsesidig respekt, tillit och en djup vänskap.

• Ingen i undersökningen tycker att det finns någon fördel med arrangerade giftermål (ingen av de intervjuade trodde på någon religion). Jag tror att det har mycket med att göra med gamla berättelser och nyare reportage om hjälplösa människor som blir bortgifta mot sin vilja. Vad som inte framställs i media är ju att de allra flesta av dessa giftermål faktiskt är lyckliga och att makarna faktiskt älskar varandra. Svensk media vill gärna tala illa om den främmande kulturen i öst där arrangerade giftermål är vardag och därför tar de upp olyckliga äktenskap och skriver om dom. De olika medierna tjänar på så sätt en massa pengar på att baktala länderna i öst som inget kan göra till sitt försvar.

• Majoriteten tror inte att man kan vara förälskad i flera samtidigt men å andra sidan så tycker de också att det kan vara hälsosamt att ”spana in” andra medan man har ett förhållande, det eggar förhållandet och ger en anledning att fortsätta.

• De som är gifta och lever i förhållande säger att sist han eller hon var förälskad var i början då han eller hon träffade sin nuvarande partner. De övriga som inte lever i ett förhållande säger att dom är förälskade just nu eller för ett väldigt kort tag sen. Det här kanske visar på att människan har en strävan efter att tycka om och vilja ha andra människor i sin närhet? Människan kanske strävar efter en förälskelse då den inte lever i ett förhållande?

• 62,5 %, jämt spridda i åldersgrupperna, säger att dom har någon gång lämnat någon för att den mer spännande förälskelsen har svalnat, trots att starka känslor finns kvar.

• Man har väldigt olika åsikter om vad ”Att älska” betyder men man kan dela in svaren i två huvudgrupper. Ena gruppen består mestadels av personer över arton år och andra gruppen med personer under arton år. De som är över arton år säger att ”Att älska” betyder att man inte vill leva utan den personen, ömsesidig respekt, att man prioriterar den personen och att man accepterar den personer som den är, med fel och brister. Den andra gruppen med personer under arton år säger att ”Att älska” är helt enkelt att tycka om någon väldigt mycket.

• Ingen medger eller är medveten om att de någon gång har sagt att de älskat någon utan att mena det. Detta beror troligen på att det var så olika åsikter om vad ”Att älska” betyder. Men samtliga håller däremot med om ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kärlek och förälskelse

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-06

    bra jobbat

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-30]   Kärlek och förälskelse
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6455 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×