Katt och råtta

1 röster
4982 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
”Katt och råtta” handlar om ett par pojkars långsamma uppvaknande till män i krigets brutala skuggor.

Det var så här det blev när jag sammanfattade en hel bok i endast en mening, Boken som jag har läst heter ”Katt och råtta”, och är skriven av Nobelpristagaren ”Günter Grass”.
"Katt och råtta" är den märkliga berättelsen om den minst sagt ovanlige ynglingen Joachim Mahlke från Danzig i Polen. Mahlke är en ganska tystlåten pojke som tror på den helige jungfrun Maria. Han är extremt lång för sin ålder, han är mycket mer välutvecklad än de andra pojkarna och han har ett onormalt överutvecklat adamsäpple. Boken börjar när de ligger på en fotbollsplan och en av de andra pojkarna bussar vaktmästarens katt på hans adamsäpple. Adamsäpplet som är ”råttan” i berättelsen får då ett par fina bitmärken på sig, detta förändrar Mahlke, han blir nu ännu mer tyst och gåtfull och han börjar träna upp sig fysiskt. Efter en tids tränande är han skolans främste idrottsman, simmare och dykare. Pilnez och hans umgänge blir ofrivilligt kompisar med den mystiske Mahlke. Pilnez är den biperson som jag tänker berätta mer om, han är själv berättaren av boken och han verkar vara en normal person, ganska pratglad, normal byggd, glad, trevlig och tänker mycket på familj och kvinnor.

Relationerna i denna berättelse mellan man och kvinna består mest av ”ungdoms lek” och drömmar. Även några försök från Pilnez där han försöker få tag i en flickvän eller i alla fall ett tillfälligt förhållande förekommer i boken. Allt detta utspelar sig under den senare delen av andra världskriget.

Några tidstypiska ting är, kanonbåten som ligger halvt sjunken. Pojkarna spenderar stor tid på den båten, de ligger på skrovet och solar sig, sen dyker de ner till botten och letar efter saker utanför skeppet och inuti. Till en början letar de mestadels efter saker som man kan slita loss från båten och förstöra, sen övergår letandet till att försöka hitta en död polsk sjökapten inne i vraket. En dag hittar Mahlke en liten radiohytt som ligger strax ovanför havsytan. Mahlkes kompisar märker efter en stund att Mahlke är borta, de gör desperata räddningsförsök men hittar honom inte. När dom har gett upp hoppet efter ca en och en halv timme så dyker Mahlke upp igen och han berättar om sin upptäckt.
Den andra tidstypiska saken blir nog Radiohytten som Mahlke har hittat, han är den enda som är tillräckligt bra dykare för att nå till den. Han blir näst intill galen och inreder den med många saker, en grammofonspelare som gänget förut hade hittat i en annan del av båten, cd skivor, bilder av jungfru Maria, allt som han förut slitit bort från båten.
Jungfru Maria tar upp en central del av boken eftersom att Mahlke är en mycket religiös pojke, han ber till henne så fort det är nödvändigt eller när han har lust, han sätter all tillit till henne.
Om kriget som pågår har Günter Grass skrivit på ett så beundransvärt sätt, ibland får han så stora saker att verka så små, och varje ord i hans meningar får en alldeles ny betydelse. Tillexempel när han beskriver dåtidens stora krigsdekorationer till bara små enkla leksaker.
Den sista tidstypiska saken blir nog pubertetsskildringen i boken, Mahlkes stora adamsäpple, hur han alltid är ett steg större än de andra. Alltid ett steg starkare och bättre, till och med på kvinnofronten får han mer tur, även om han inte ens verkar vilja ha kvinnor.

Miljöerna som Mahlke rör sig mellan är den katolska kyrkan, båtvraket, hemmet och skolan och senare armén. Båtvraket och kyrkan har jag redan berättat om, men om skolan och armén sades det tyvärr inte så mycket om i boken.

Bokens tema handlade om hur ett par pojkar växer upp och hur detta går till i ett land i krig. Meningen med boken, dvs det som författaren vill få fram ur boken skulle jag ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Katt och råtta

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   Katt och råtta
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3038 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×