Kina

3 röster
6091 visningar
uppladdat: 2009-04-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Kina

Uppgift 2. Fakta från enbart en kartbok

Huvudstad: Beijing (Peking)

Folkmängd: 1 156 milj invånare (1993)

Folktäthet: 120 inv./km2

Världsdel: Asien
Areal: 9561 000 km2

De stora floderna: Chang Jiang och Huang He ( Gula floden).

Det finns många djuphavs gravar utanför Kinas kust.

Det har vart större jordbävningar i Kina efter år 1990.

20-50% av Kinas befolkning är analfabeter.

Språket är kinesiska.

Religionerna är buddhist i större delen av landet förutom i östra delen, där är det Konfucianer.

Tidszonen är +8 GMT.

Markanvändning, råvaror, industri.

•         Syd östra delarna är det risodling och skogområde. Även industri område i trakterna runt Hongkong och Taipei.

•         Nordöstra delarna odlar man sojabönor, vete och majs men även finns det skog.

•         I de nordvästra och syd västra delarna är det mest extensiv boskapsskötsel med många vattenområden. Man kan även finna olja och uran på ett fåtal ställen.

•         Järn, stenkol, mangan, tenn , bomull, mullbärsträd (silke), te, naturgas och de flesta industriområdena ligger helt på östra sidan av landet.

•         De stora vete och majs odlingarna ligger i nordöstra delen men även ner mot sydöstra delen.

Befolktätningshet.

Invånare per km2:

I östrakanten av landet det som gränsar mot stilla havet ligger befolkningstätheten runt 200 miljoner per km2. Ända in till städerna Chengdu, Kanton, Xi'an och upp till staden Harbin och ner till Hongkong. I västra delen av landet är det mindre än 1 milj invånare till 1-50 milj invånare per km2. De stora städerna ligger i östra delen så därför är det mer befolkningstäthet i östra delen.

Kina gränsar till,

•         Ryssland från nord öst sidan.

•         Mongoliet från norr.

•         Kasakhstan från nord västra sidan.

•         Krigsistan, Tadjikstan, Afghanistan, Pakistan från väst.

•         Indien, Nepal, Bhutan från syd västra sidan.

•         Myanmor, Laos, Vietnamn i söder.

•         Sen ön Taiwan i öst.

•         Nordkorea i nord öst.

3. Chang Jiang Den långa floden.

Kallas också Kinas lycka pga att det går fartyg upp till 10 000 ton stora med järnmalm och kol till de stora industri städerna längs floden som Shanghai, Wuhan, Chongqing. Det med hjälper till att industrin går snabbare eftersom produktionen ökar då mer material kommer fram fortare. Detta gör även så att floden får ta emot stora mängder avloppsvatten innehållande miljöfarliga ämnen. Detta påverkar att vattenbristen och att sjukdomar sprids och ökar. Floden är en stor tillgång av vatten till de 400 miljoner personer som bor längs floden. Men även om vattnet inte är helt rent så ger den vatten till Kinas största risodlingar. Den ger vatten till två tredjedelar av Kinas årliga ris skörd. Men det är bara en tidsfråga tills skörden som fisket kommer att försämras av det orenade vattnet.

Chang Jiang var en gång en stor till gång till fiske men allt eftersom vattnet försämrats har även fisken minskat, den sällsynta chang jiang delfinen var sällsynt redan på 80-talet. Men då bygget med de tre ravinerna började utrotades den helt. Idag finns inga kvar efter en undersökning man gjorde 2006. Innan dess visste man inte ens att den hade försvunnit.

Dammbygget som man även kallar Gezhouba vid de tre ravinerna har skapat många åsikter. Man började bygga 1993 med att spränga berg som var i vägen så att det skulle bli mer jämn mark och forsla dit grunden. Det är inget lätt arbete och inte ens nu 2008 är bygget klart. Det beräknas vara klart 2009 med kraftverk som ska ta upp elen, hissar så att båtar kan ta sig igenom, och slussar så man kan bestämma vatten nivån själva. Idag är den den största betongbygganden i världen och kan jämföras med kinesiska muren med sin 200m hög och 2 km lång vall.

Innan man började dammbygget så var man tvungen att be 1 miljon människor att flytta så att dammbygget skulle bli genomförbart. Sen 2003 då man stängde vallen så att vattnet skulle öka med 100m på höjd på vissa ställen mellan dammen som ligger nära staden Ichang och staden Chongqing(600km) för att få igång vattenflödet till kraftverket var man tvungen att utrymma både byar och städer eftersom vattnet ökade och allt lads under vatten. Även kulturer skulle försvinna och det är inte arkeologerna glada för. Många fynd har gått förlorade.

Detta skapade ännu mer kritik än vad det hade vart innan bygget började.

Kinas styre sa att bygget skulle sänka den stora ökningen av el behov. Den skulle ge en niondel av Kina el. Även att dammbygget skulle visa ett mer växande Kina mot världen. Ett dammbygge som detta var inget man ofta gjorde. Att man med hjälp av slussarna skulle kunna ha kontroll över vattennivån så att det inte skulle bli de här stora plötsliga översvämningarna som skördade väldigt många offer varje år beroende på hur mycket det regnade i bergen var med en ståndpunkt.

Mot argumentet mot det är att det inte riktigt går ihop med kraftverket. Ett kraftverk som detta måste ha hela dammen full med vatten alltså hög vattennivå så att kraftverket går runt. Om nu vattennivån måste vara hög kan de ju inte med så stor sannolikhet stoppa översvämningarna.

De tre ravinerna var en stor turistattraktion med sitt rika naturliv. Dimmiga berg, stora klippor, vatten som forsade lockar många olika djurarter och turister som vill se dem. Men som idag inte längre existerar där pga dammbygget. De stora maskinerna och all utplattning förstör naturen och miljön. Det är ett hot mot ekosystemet, vissa djurarter som chiang jiang delfinen kommer att utrotas om de inte redan har det efter 15 år och vissa kommer att flytta på sig och störa ekosystemet någon annanstans.

Kinas industri idag kräver detta men folket säger nej. De vill ha kvar det rika naturlivet med så många olika klimat. När ravinerna försvann försvann också jobben för de som arbetade med turismen där, 1,4 miljoner människor var tvungna att flytta och 1 miljon till beräknas att flytta inom en snar framtid. Dammen har väckt många åsikter och vad du tycker beror på vad du bryr dig om. Kinas växande industri, mindre översvämningar. Isåfall är dammen en jätte bra ide.

Om du mer tänker på Kinas naturrike, allt folk som har behövt flytta tycker du att det är en dålig ide. Men det miljöfarliga är själva bygget, el tillgången sen är miljövänlig.

Om man tänker på folket blir det skilda åsikter. Att många har fått flytta är ju dåligt men kanske för en bättre sak eftersom el behovet minskar. Frågan är ju bara var de som om flyttats fått nya mark. Har de fått det mycket sämre än innan eller har de fått det bättre?

Chang Jiang är 6300km lång och därför Asiens tredje största flod efter Nilen(6650km) och Amazon floden(7205km). Den tar upp en tiondel av Kinas area som är 9561 000 km2! Förr i tiden utgjorde den gränsen mellan norra och södra Kina i öst. Den börjar i stilla havet vid shanghai och slutar vid östiska havet.

4) Styret i Kina

Kina har vart ett bergområde indelat i olika små riken ända fram till Djinghis Khans tid då han under början av 1200-talet erövrade stora delar av dagens Kina, Mongoliet, Tibet och Persien. Hans rike var dubbelt så stort som när romarriket var som störst och nästan dubbelt så stort som Alexander den stores rike som sträckte sig sägs det från Makedonien till Indien. Han utökade Mongoliet och än idag är Mongoliet stort i bergs områdena ovanför Kina.

Det enade Kina som finns idag enades av Mao Zedong som var en marxistisk teoreriker och revolutionär och andra år 1921 i samband med inbördeskriget. Han var med och skapade det enda stora partiet idag som styr Kina. Det kommunistiska. Han var ordförande från 1935 fram tills sin död 1976.

När den nya kommunistiske regeringen med Mao Zedong som ordförande utropades på 40-talet bjöd Stallin diktatorn av Sovjetunionen in Mao till Moskva för att prata och kanske för nya det förbund som Chang kai-Shek. Mao ville däremot inte för nya det gamla förbundet utan ville ha ett nytt med ryssarna så att Kina inte skulle bli ockuperat. Under de första tio dagarna av besöket i Moskva var Stallin tveksam men till slut gjorde de en deal att Kina skulle få resurser och de skulle fortfarande ingå i en allians.  

1962 efter Korea kriget kritiserade Ryssland Kina när de pratade med USA och Mao såg detta som en stor förolämpning. Förbundet bröts och 1969 blev det strider mellan gränserna tills att Aleksej Kosygin besökte peking lugnade det ned sig. Sen har det kommunistiske partiets ordförande Mao möt president Nixon 1972 eftersom han ville nu ha ett förbund med USA istället för sovijet eftersom sovijet började utgöra ett stlörre hot än usa mot Kina.

Dagens Kina är i grunden en diktatur. Folkkongressen som utser regering och stiftar lagar står i grundlagen under det kommunistiske partiet. Partiet och vilka som ska vara med bestäms under partikongressen var femte år. Ledamöterna som är med och röstar i valen bestäms innan och endast partimedlemmarna får vara med och rösta.

Partikongressen bestämmer ut folk till en centralkommitte som utser en politbyrå som utser ett utskott.

Detta enda elitpartiet är kommunistiskt och har Hu Jinato som dagens ordförande är kommunistiskt med socialistiska principer.

Socialistiska principer står för att staten ska äga allt och visionen är att ingen ska vara fattig eller rik utan att vara jämbördiga. Så var det fram tills 1976 då staten bestämde allt men idag är det fifti fifti. Staten har kontrollen över skolor, vissa företag Kinas ekonomi m.m men privata företag är även tillåtet och mycket vanligt.

Elitpartiet består av 3% av kinas befolkning och av 1,3 miljarder invånare( 1 av 5 är kines på vår jord) är det ändå rätt många som får bestämma men väldigt lite av alla som måste följa det som bestämms.

Elitpartiet visas för världen som en stor diktator som bestämmer allt och att folket har väldigt liten chans att påverka. Det är delvis sant men det har blivit bättre. Visst de har inte samma rättigheter som vi människor i norden har. Nästan bara de rika och framgångsrika kan bli partimedlemmar och påverka. Men det är ändå mycket bättre än vad det var för 40 år sedan då allt var strängt socialistisk och såna som bor olagligt i Kinas stora städer kunde kastas ut eller åka i fängelse bara de visade sig på gatan. Men idag är det mycket lättare att komma undan med privata skolor som inte är tillåtna. Staten vet om att de är där och ser mellan fingrarna så länge som det inte visas mot resten av världen att de gör det. Kina har ett stort behov av att visa väst världen deras växande ekonomi i takt med industriernas framgång. Detta är en punkt som elit partiet tar stort värde på. Man tycker att de mer borde tänka på de offentliga avrättningarna de har (himmel fridens torg).

Sommar os 2008 var många tveksamma till eftersom Kina har dödsstraff och inte samma mänskliga rättigheter som EU har satt upp som självklara. Det sågs som om att man inte brydde sig om det och att det inte var rätt mot våra lagar. Man ignorerade i detta och sa att sport var något som förde samman folk och skulle inte få vara med i politiken.

Men under os så har man pratat och debatterat mycket om Kinas ikke existerande mänskliga rättigheter. Detta har lett till att man uppmärksammat hur regeringen jobbar och att många starka åsikter har kommit upp om att människorna där måste få det bättre. Detta kan bara ske om regeringen ändras om.

5) Industrin i Kina.

Industrin i Kina har gått väldigt fort framåt bara på de senaste tjugo åren. Innan den nya regeringen inträde var det jordbruk som var all Kinas inkomst förutom de livsfarliga kolgruvorna som Kina har stor tillgång till. Men många ville helst inte jobba i kolgruvorna pga den osäkra arbetsmiljön med många ras som än idag tar mer än tusen liv per år.

Kina var då ett rätt fattigt land som bara satt på världskartan för de många invånarna. Varken städerna eller industrin hade tagit fart. Innan 1970-1980 talet ökade Kinas industri ingenting men efter 70-talet ökade industrin med en procent varje år. Det var en rätt mjuk start men Kina förstod att det här kunde utvecklas ännu mer. Så på 1900-talet exploderade Kinas industri och arbetsmarknad. Varje år ökade industrin med sexton procent varje år medan Sverige knappt ökade med någonting. Även de privata företagen blev flera och större pga att det nu var lagligt med att inte staten ägde alla företag som det vart innan och de fick mer framgång med att sälja sina saker till väst.

När man tänker Kina och framför allt Japan tänker man billiga saker. Billiga elektroniska saker framför allt som man tillverkar mycket i Shanghai som är Kinas industriella centrum. Det man inte tänker på är att billiga saker oftast är lika med antingen dålig kvalité eller billig arbetskraft som i detta fallet. De 1,3  miljarder invånare Kina har är bundna till sina bo områden. Det betyder att där de bor har de rätt till jobb, skola till barnen och sjukvård. Men nu är det så här att de som bor på landet inte längre kan leva på jordbruket. De tjänar ca ett hundra kronor i månaden, det är inget att leva på. Därför bestämmer sig många för att flytta till de störa städerna. Dessa kallas immigranter och det bor miljontals sådana i stor städernas slumkvarter. Här har de inga sociala rättigheter. Ingen rätt till skola för barnen eller sjukvård som de hade haft om de stannat kvar på landet och detta för att de är inte födda i staden. Man måste vara född i staden för att få rätt till skola och sjukvård även de barnen immigranterna får som föds i staden har inte heller rätt till skola eller sjukvård. Men den stora skillnaden är att här tjänar de ett hundra kronor per dag istället för per månad. Det är en sån enorm skillnad så att de förbiser det dåliga. Detta leder också till billig arbetskraft i industrierna.

I en stålfabrik kan man jobba mellan 10-12 timmar och ha en timmes lunch som arbetsplatsen oftast erbjuder en grattis. Men man jobbar under dåliga omständigheter bara för att få ett jobb.

T.ex. om man jobbar i de stora stålfabrikerna så finns det de som har jobbet att när något fastnar och inte fungerar gå fram i de höga temperaturerna och med sitt liv i insats försöka rätta till problemen. Ändå stannar mycket folk kvar på landet, 50% av kinas arbetskraft är jordbrukare medans 23% är industriarbetare. 

Innan 1978 var man även garanterade en livstids anställning. Vissa av de statliga företagen idag som hushåller på många anställda hålls endast igång pga att arbetslösheten skulle bli stor om man la ner företagen som inte ger något. Ska man kalla det ädelt av staten eller bara ett sätt att tona ner den snabbt växande industrin även om den inte växer idag med sexton procent som den gjorde för tio år sen.

En annan stor sak är att Kina äntligen har valt att öppna sig mot världen vad de gäller industrin. Utländska företag är välkomna att jobba i Kina. Många av de stora varuhusen i väst låter kineser särskilt i små byarna utanför Hongkong sy ihop deras mode plagg till billiga priser och snåla löner för arbetarna.

Kol är ju som sagt en stor naturtillgång men även i många områden finns det mängder med olja. Olja är ju det man kan bli väldigt rik på i världen eftersom det är så eftertraktat men ändå så är inte Kina bland de fem bästa pruducenterna av olja.

De flesta jobbar i de stora fabrikerna i Shanghai där man tillverkar mycket stål till bilar, cyklar men även läkemedel, gummi, plast och elektroniska produkter som mobiler och mp3spelare. Kinas maskin industri ligger i staden Wuhan men Kinas största industriområde ligger i nordöstra delarna runt städerna Ashan, Shenyang och Harbin. Där ligger kolgruvorna och stålverken som nog är Kinas högsta inkomst efter kolen.

Kina är den mest framgångsrika kol producenten i världen. Kolet ger många möjligheter, det ger 75% av Kinas elförsörjning, och fabrikerna är beroende av det för att få sin verksamhet att snurra. Eftersom man har så stor tillgång till det används det väldigt mycket, det är billigt. Men miljöförstöringen pga av svavel oxiden som bildas när man bränner kol i fabriks ugnarna skapar problem. Om du såg på os nu i somras så såg du att dimman som inte var naturlig utan bestod av svavel och all skit från fabrikernas skorstenar sprider sig över hela himlen överallt i landet. Norra Kinas skogar är ut döda efter all svavel som lagt sig på löven och dödat skogarna på så sätt. Floderna särskilt Cjiang Jiang som transporterar all kol till stor industri städerna som Shanghai förorenas pga kol utsläppen och alla båtar som går längs floden. Därför började man på dammbygget som ska stå för nio procent av Kinas elförsörjning och motsvarar fyrtio miljoner kol. Idag står tjugo procent av kinas elförsöjning av vattenverken. 

Uppgift 6 )Fel att låta Kina arrangera OS?

Att Kina fick arrangera sommar OS 2008 i Beijing kan inte någon ha undgått, inte ens den minst sport intresserade. OS brukar handla om att föra samman folk. OS är något som alla har gemensamt, det är en fredlig organisation som står för att trots våra olikheter så kan vi vart fjärde år samsas och bara njuta av idrottsmännens färdigheter.

Först var OS något hemskt tourmeant spel i grekiska mytologin till att startas igen under vår tid och då det ansågs vara ett moraliskt föredöme och OS-ringarna var en symbol för fred i världen. En tid då tävlingarna var en angelägenhet för aristokratins män och man bjöd löparna på champagne innan loppet som nog ledde till att den italienske vinnaren 1908 Dorando Pietri kollapsade under upploppet säger SvD.

Dagens OS är idag världens strängaste sportarrangemang och ett värdefullt märke för en drogfri sport. IOK är förbundet som har hand om pr gällande OS och vilket land som ska få äran att ha OS. Det styrs av Adidas direktören och en grupp skickliga pr-konsulter som mest tänker på pengar, politik, fiffel och att ge ut OS till de som betalar bäst. Nu ska man ju inte smutskasta IOK helt men om man tittar vad de gjort genom åren så ser man att det är mycket fiffel.

Jag tycker inte att man skulle ha gett OS till Kina redan för sex år sedan. Att man blandar ihop politik med idrott är inte helt okej men när idrotten kan bli påverkad som den var nu i Kina pga den orena luften som kunde stoppa maraton löparna att springa och att vissa dagar så låg dimman tät runt fågel boet gör det inte okej.

När man först fick reda på att Kina skulle ha OS så blev ju allt i Kina gällande politiken uppmärksammat. Och på så sätt är ju det jättebra. Att man nu verkligen ville göra något åt situationen i Kina. Men att det kom i samband med OS tycker jag var fel. Allt ljus gick ju ifr&...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kina

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2009-04-02]   Kina
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58083 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×