Kloning

39 röster
79564 visningar
uppladdat: 2003-02-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
INLEDNING

Kloning har alltid funnits. Det finns många exempel på kloningar runt omkring oss, utan att vi egentligen tänker på det. Ett exempel på en naturlig kloning är enäggstvillingar. Det som sker är att ägget delar sig en gång för mycket. Också de flesta vitsippor kommer från samma rot. Den amerikanska whiptail-ödlan förökar sig genom jungfrufödsel. Alla individer är honor, och deras avkomma är genetiskt identiska. Denna kloning sker självmant i naturen, men det finns även kloning som sker med hjälp av människan. Det är den kloningen som många människor har emot. Många tycker att den bryter mot naturlagarna, vilket den till viss del gör. Är detta något bra eller dåligt?
Jag har valt att jobba med kloning helt enkelt för att jag tycker att det är intressant. Så mycket man har läst om i tidningar och sett på TV om det omtalade fåret Dolly. Jag ville också jobba med detta för att känna till för- respektive nackdelar med kloning. Och kanske få andra åsikter!

MINA EGNA FRÅGESTÄLLNINGAR

· Vilka är för- resp. nackdelarna med kloning?
· Vad kan kloning användas till?
· Hur går kloning till av djur resp. människor?
· Vilka risker finns det?

GRUNDFAKTA OM KLONING

Kloning kommer av grekiska ordet klon, för gen. Och det betyder framställning på konstgjord väg av genetiskt identiska individer.
Inom husdjursaveln sker detta genom att man klyver ett embryo i tidigt skede, och därefter utvecklas delarna var för sig till individer. T.ex. har metoden använts för att ta fram djur från djur med speciella anlag.
Inom gentekniken har man bl.a. klonat möss genom att ersätta cellkärnan i ett befruktat ägg med en cellkärna från den individ man vill ha klonad.

OLIKA SYN PÅ KLONING

Att förbjuda något är nästan en garanti att någon kommer att vilja göra det, om så bara som protest.
Jag har läst om människor som är emot kloning därför att det skulle leda till kloning av stridsarméer och superidrottsmän. Men vilken fotbollstränare orkar vänta i 20 år innan han får en ny Beckham?
Kloning kan användas till en massa hemskheter men kan samtidigt hjälpa människan på många sätt. Men kanske är det just det som är problemet; människan ser bara till sina egna behov och framsteg. Är djuren bara några livsformer som finns till att behaga människan?

KLONING

Hos växter är det lätt att klona. Man klonar växter varje gång man tar en stickling, planterar ett skott eller sätter en potatis. Alla bintje-potatisar och alla Ingrid Marie-äpplen är en enda klon.
Att klona däggdjur är däremot svårare.
Det finns idag två tekniker:
1. Klyva embryon.
2. Kopiera vuxna djur (som fåret Dolly).

KLYVA EMBRYON

Då ett embryo är i fyra- till åttacellsstadiet har cellerna inte börjat specialisera sig. Alla celler kan då bli var sitt färdigt djur. Man tar ett sådant tidigt embryo och delar det i två eller fyra delar, och därmed få flera nya embryon, som kan växa till sig och placeras i fostermödrar.
I princip uppkommer naturliga enäggstvillingar på ett liknande sätt. Ett tidigt embryo faller av sig självt sönder i två halvor. Som bildar varsitt embryo, som bägge lyckas fastna i livmodern.

KOPIERING AV VUXNA DJUR

1997 lyckades man för första gången klona ett vuxet djur. Fåret Dolly föddes. Hon har följts av en lång rad av klonade får, kor och grisar. Man har till och med lyckats klona vuxna katter.
Med den tekniken hoppas man kunna skaffa många kopior av husdjur som på olika sätt visat sig vara särskilt lyckade: goda mjölkkor, grisar med ovanligt saftigt och gott kött, osv.
För att skapa en kopia av ett vuxet djur gör man så här:
1. Man tar små kroppsceller, till exempel från en slemhinna, från det djur som ska kopieras.
2. Sedan tar man en äggcell från en annan individ. Man opererar bort dess cellkärna, så att ägget inte innehåller några egna arvsanlag.
3. Äggcellen slås ihop med den yttepyttelilla kroppscellen. I den hopslagna cellen finns nu bara arvsanlag från den som ska kopieras.
4. Den hopslagna cellen tror nu att den är ett vanligt nybefruktat ägg och kommer bete sig därefter. Den bildar ett embryo, som kan planteras in i en hona. Och utvecklas till ett färdigt djur som är en kopia av det djur som från början gav bort en kroppscell.

HUR KLONAR MAN EN MÄNNISKA?

Recept på hur man klonar en människa:
1. Ta en cell (med kärna; röda blodkroppar och andra kärnlösa celler duger inte) från personen du vill klona och placera i ett provrör med standard näringslösning. Odla fram en cellkoloni i 5 dagar.
2. Ge bara cellerna 5% av den mängd näring de normalt använder; detta kommer att få dem att gå in i ett vilotillstånd.
3. Ta en obefruktad äggcell från en kvinna och avlägsna DNAt från kärnan.
4. Placera den vilande cellen bredvid äggcellen och ge båda en liten el-stöt så att de smälter samman.
5. Vänta och se om den nya cellen börjar dela sig; när det har blivit 8 eller 16 celler, flytta in dem i mammans livmoder.
6. Vänta ca nio månader.

FÖRDELAR MED KLONING

Snart tillåts kanske kloning av människor i Storbritannien. I första hand gäller det kloning av mänskliga embryon för forskning för att bota sjukdomar i njurar, lever och hjärta.
Men i förlängningen kommer det att bli möjligt att odla fram hela organ. Detta kan ge möjlighet att återskapa en hjärtmuskel eller benmärg.
I dag handlar det mest om möjligheten att klona och odla mänskliga celler för att bota exempelvis Parkinsons sjukdom. I första hand handlar det om att odla fram stamceller som ska kunna hjälpa till att bota sjukdomar i organ.
Vad vinner man då på att använda klonad vävnad? Jo, kroppen tar helst emot sina egna celler och det är större chans att cellerna artar sig bra. Tanken är att i provrör få fram celler som är specialiserade på sin uppgift.
I dag i Sverige får experiment inte göras på befruktade ägg efter den 14:e dagen efter befruktningen.

NACKDELAR MED KLONING

Den främsta nackdelen med kloning är troligtvis att det kostar pengar. Pengar som tas från samhället som i sin tur får lida. Men kanske är det värt att betala pengar för något som möjligen visar sig vara en utomordentlig investering som kan bota svåra sjukdomar?
När kloning kommer på tal dras tankarna säkert till abort och all den uppståndelsen. Är det rätt att ta ett liv? Samtidigt har inte embryot/fostret några direkta känslor, eller har den det?
Abortmotståndare förväntas protestera mot att förbudet mot kloning upphävs.
De har tidigare protesterat mot försöken att bota Parkinsonsjuka med celler från aborterade foster, som pågår i dag.
Dessutom anser många att det är fel med kloning, speciellt inom olika religioner. Detta kommer att medföra konflikter emellan de som är för och de som är emot kloningen.

RISKER MED KLONING

Forskningen om kloning av mänskliga celler har aldrig syftat till att klona människor eller att skapa reservdelsfoster. Forskningen syftar till att få fram stamceller för att bota sjukdomar.
Huvuddelen av den forskning som publicerats visar att kloning av däggdjur oftast resulterar i dödfödda eller missbildade foster.
I april 2002 nämnde en italiensk forskare till en journalist att tre kvinnor redan var gravida med klonade embryon. Sedan dess har han varken bekräftat eller förnekat detta. Även om det inte var sant, eller om försöken har misslyckats, tyder detta på att han avser att klona ett mänskligt foster inom en nära framtid.
Läkarna anser att det är mycket stora risker i sammanband med mänsklig kloning.
De flesta forskare instämmer i detta och menar att de få klonade djur som fötts lider av missbildningar som inte hade kunnat upptäckas under graviditeten, t.ex. defekta lungor.

MINA EGNA ÅSIKTER

Jag kan nog inte ställa mig på någon ”sida” i kloningssammanhanget. Jag är både är för och emot. Visst vore det fantastiskt om man kunde hjälpa till att bota sjukdomar med hjälp av klonade vävnader, men skulle det gå så lång att man klonar människor så borde det sättas stopp. Den stora risken med klonade däggdjur är för hög.
För de föräldrar som inte kan få barn skulle detta kunna vara en möjlighet, att ta gener från mannens spermier. ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kloning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2015-04-25

    tycker det är bra om man kunde klona månniskor tånk alla dom som inte får barn.

  • Basel Hassan 2017-03-13

    Vi borde göra 1000 kloner av trump

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-19]   Kloning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1674 [2024-04-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×