Kolhydrater, fetter och proteiner

2 röster
13798 visningar
uppladdat: 2007-03-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kolhydrater, proteiner & fetter innehåller alla lika mycket energi, ett exempel på en energisk kolhydrat är socker. Har du någon gång druckit te x. En energidryck för att pigga upp dig? Då har du använt dig av energin som finns lagrad i Sockret, men varifrån kommer energin egentligen? Från början, alltså? Jo, egentligen kommer den faktiskt från solen! Men men, nu följer lite fakta om Proteiner, Kolhydrater och fetter:

Proteiner
Proteiner är komplexa organiska ämnen som har hög molekylvikt. Ett äldre namn för proteiner är äggviteämnen.
Kemiskt består proteinerna av långa kedjor av ”aminosyror” hopbundna genom peptidbindningar. Om kedjan består av mindre än 50 aminosyror använder man oftast benämningen peptid eller peptidkedja, istället för protein. Det finns exempel på proteiner med upp till 27 000 aminosyror!
De flesta proteiner innehåller även andra beståndsdelar än aminosyresekvenser. Dessa kallas för glykoproteiner. En grupp proteiner som innehåller mycket stora mängder kolhydrat är proteoglykaner. Proteiner kan även binda andra typer av molekyler till sig, som behövs för att proteinet ska kunna utföra sin uppgift. I de fall då proteinet även innehåller delar som inte är protein, till exempel i hemoglobin som även innehåller en organisk molekyl kallad hemgrupp, benämns den egentliga proteindelen apoprotein.
Proteinernas betydelse för de levande organismerna beror framför allt på deras komplexa och varierande tredimensionella form och därmed varierande funktion. Proteiner förekommer i praktiskt taget alla cellens olika maskinerier och processer. Aminosyror bygger upp kroppen, det är dem som är själva ”byggklossarna”.
Namnet protein användes första gången av den svenske kemisten Jöns Jakob Berzelius i ett brev till dennes holländska kollega Gerardus Johannes Mulder.
Fett
Fett utvinns ur djur och växtceller och kan vara fasta, halvfasta eller flytande. Smörjolja och smörjfett är ofta mineraloljeprodukter och är otjänliga som födoämne eller rentav skadliga, om de förtärs.
Är det flytande kallas de oftast för oljor. Fetter ingår i gruppen lipider och består av glycerider, framför allt triglycerider. Fetter är estrar som är uppbyggda av alkoholen glycerol och tre fettsyror. När en fettmolekyl bildas kopplas de tre fettsyrorna till varsin hydroxylgrupp i glycerolen.
Förutom att ge energi är fett viktigt för att vi ska få i oss fettlösliga vitaminer och antioxidanter. Dessutom är det en viktig smakbärare. Kroppen kan till viss del omvandla kolhydrater och vissa proteiner till fett men de livsnödvändiga fettsyrorna (omega-3 och omega-6) måste vi få i oss via maten. Fett är upplagsnäring. Fettvävnad kan vara stötdämpande och skyddar därmed organ. Det finns olika sorters fett som skiljer sig från varandra i sammansättningen. Bland annat finns det mättade, enkelomättade och fleromättade fettsorter, varav de mättade oftast anses vara dåliga, medan de omättade oftast brukar anses vara bra. Exempel på fleromättat fett är omega-3 som finns i vissa fisksorter. Även andra aspekter i olika fettsorter har uppmärksammats, bland annat har man nu kommit fram till att transfett och härdat fett, som finns i flera av dagens kex, kakor och brödsorter, kan vara skadligt för hälsan.

Kolhydrater
Kolhydrater är ett gemensamt namn för sockerarter och polymerer av sådana. Även vissa derivat av sackarider och deras polymerer räknas till kolhydraterna. Genom fotosyntes omvandlar växterna vatten och koldioxid till kolhydrater, framförallt i form av stärkelse, med hjälp av solljus.
Kolhydrater bör svara för ca 60 % av energiintaget i en väl sammansatt kost. Kolhydrater förbränns lätt av kroppen och det går åt mindre syre än vid fettförbränning. Man brukar dela upp kolhydraterna i långsamma och snabba beroende på hur snabbt de bryts ner i matspjälkningen. Snabba kolhydrater till exempel vanligt strösocker (sackaros) spjälkas snabbt till monosackarider som diffunderar ut i blodet som glukos och upp till levern. Långsamma kolhydrater innehåller en större andel stärkelse vilken omsätts förhållandevis långsamt då det måste spjälkas mer. När blodsockerhalten höjs snabbt så ökar insulinpåslaget kraftigt vilket leder till att man snabbt blir hungrig igen. Vill man dessutom maximera sina bränsledepåer så ska man äta långsamma kolhydrater och kolhydratuppladda genom att äta stärkelserik mat som till exempel pasta.

Kostvanor

Många barn/vuxna får i sig alldeles för mycket Fett och kolhydrater, vilket är skadligt för en människas hälsa. I te x. Amerika finns det så pass mycket fetma att många människor blir fångar i sitt eget hus! Det kan även vara farligt att bli allt för kostmedveten, te x. om man blir vegetarian (att inte äta något kött) eller vegan (att inte äta något som kommer från djur) för tidigt så går man miste om många nödvändiga ämnen som finns i kött. Ämnen som är viktiga för en växande kropp! För mycket protein kan leda till vattenbrist eftersom det blir en stor belastning på njurarna. Det finns två olika sorters proteiner, animaliska
Och vegetabiliska proteiner. Animaliska proteiner finns i fisk, fågel, ägg, mjölk, och ost. Vegetabiliska proteiner finns i ris, bönor, ärter, vetegroddar, frön och nötter. Bäst hälsa får du om du kombinerar både vegetabiliska och animaliska proteiner. Om du te x är en vegetarian så är det otroligt viktigt att du får i dig de ämnen som behövs, även om du inte äter kött, annars går du miste om ämnen och proteiner som är viktiga för att din kropp ska fungera som den ska,
t ex om så måste du byta ut visst kött mot svamp som innehåller ämnen som påminner om de ämnen som finns i kött, & och om du är vegetarian så måste du äta mycket rotfrukter (morötter, potatis, kålrötter och palsternacka, t ex) du måste även äta mycket groddar, & bönor, även linser är mycket viktigt för att din kropp ska fungera utan att du får i dig kött. En fördel med att vara vegetarian/vegan är att man blir mycket medveten om vad man stoppar i sig, men nackdelar kan vara att om man inte är noggrann med att välja ut sin näring och måltid efter vilka ämnen som kroppen måste få i sig, så går man ju miste om viktiga proteiner, och i och med det så försämras ditt immunförsvar. Därför är det viktigt att om du blir vegetarian/vegan så måste du vara noggrann med vad du köper och äter. Men det betyder inte att man kan äta att som helst om man inte är vegetarian/vegan, för bara för att man...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kolhydrater, fetter och proteiner

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2013-12-04

    hur bildas kolhydrater

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-21]   Kolhydrater, fetter och proteiner
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7800 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×