Kommunikation

1 röster
21703 visningar
uppladdat: 2005-04-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Social kompetens

Betyder förmågan att förstå och kunna tolka kommunikation. Både vad som sägs med ord, men också sådant som sägs med kroppsspråk, tonläge och så vidare. Det betyder också förmågan att anpassa dig i olika sociala situationer. En stor del av kommunikationen är så kallat icke verbal, det vill säga att vi talar med gester, ansiktsuttryck, tonläge och så vidare.
I mitt arbete som ledsagare har jag jobbat med en kille som har aschbergers syndrom, han heter Marcus. Personer med denna problematik saknar helt förmågan att kunna tolka den icke verbala kommunikationen, vilket gör att de ofta missförstår vad som sägs, eller snarare, vad som menas med det som sägs.

När jag talade med honom försökte jag verkligen vara så klar och tydlig som jag kunde, men ändå blev det fel ibland. Marcus är väldigt ”fyrkantig” i sitt tänkande, vilket jag förstått är ganska vanligt när man har denna problematiken. Därför blev det ibland så att han missförstod mig för att han associerade det jag sa på sitt sätt, och även om jag inte menade det på det sättet, så kunde han inte ”se förbi” det. Hade han en gång fått höra att en person menade på ett visst sätt när han sa en viss sak, så betydde det för Marcus att alla menar samma sak. När man har ett sådant handikapp som Marcus har, är det väldigt lätt att människor missförstår en, och en del människor behandlar dessa människor illa. Säger dumma saker till dem och om dem. Marcus hade också råkat ut för detta, och det har i väldigt mycket färgat hans sätt att associera vad man säger, eller vad man menar när man säger vissa saker.

Exempel: Marcus gillar att fiska, men har ingen att åka ut och fiska med, så han frågar en kille på fiskeklubben om de inte kan åka ut och fiska ihop någon gång. Marcus skulle tycka det var trevligt med sällskap när han fiskar och så skulle de ju kunna dela på kostnaderna också – men det säger han inte Killen i fiske klubben svarar honom – eeh vaddå? Kan du inte åka ut och fiska själv? Killen i fiskeklubben känner förmodligen inte till Marcus handikapp, och undrar helt enkelt om han inte kan fiska själv, utan sällskap. Killen i fiskeklubben föredrar förmodligen att åka ut och fiska själv utan sällskap.

Marcus tolkar killens svar som att han inte vill ha med honom att göra, att han tycker illa om Marcus helt enkelt. Vilket säkert inte är fallet, killen ställde ju bara en motfråga.


Kroppsspråk


Som jag nämnde i förra stycket består en stor del av kommunikation av icke verbal kommunikation. Via gester, kroppshållning, tonläge, ansiktsuttryck osv. Genom kroppsspråket kan man till exempel understryka det man nyss sagt, och man visar också sin egen inställning till det man sagt.

En hel del av denna kommunikation är mer eller mindre medveten, men det finns också signaler vi sänder ut utan att veta om det. En hel del forskning och studier bedrivs på detta område. Utan att veta det säkert skulle jag förmoda att ”lögndetektorn” härstammar från denna forskning.
En hel det medvetna kroppsspråket är sådant som hänger samman med vår kultur och vårt sociala sammanhang. Medan det omedvetna kroppsspråket är mera unisont oavsett vilken världsdel du bor i och i vilken social klass du befinner dig.

Man bedriver också forskning vad gäller olika signaler vi sänder ut för att attrahera en partner, och här har man nog djurriket som ”förebild” gissar jag. Eller man har åtminstone djurens parningsritualer i bakhuvudet när man studerar detta ämnet. Djur sänder ju ut signaler både genom ljud, men också genom lukter och så vidare, forskare försöker hitta och ”isolera” det doftämne vi sänder ut för att attrahera en partner till exempel. I denna forskning har exempelvis parfymindustrin enorma intressen.

Jag tycker denna ”beteendeforskning” är väldigt intressant, men jag tycker man skall vara restriktiv vad gäller att generalisera.

En hel del forskning som bedrivs syftar ju ofta till att vi skall kunna inplaceras i fack och kunna definieras. Kan man väl definiera en viss människotyp, då kan man också hitta ”botemedel” som fungerar på alla. Även om tanken med det hela är nog så god, är jag övertygad om att en hel del människor inte ”passar in” i ramen, och hur ska man då hantera dem?


Konflikt

Vi kvinnor blir ofta anklagade för att vara konflikträdda, och visst ligger det en hel del i det. De flesta av oss har redan som barn lärt oss att vara till lags, och att inte ”trampa någon på tårna”. Själv är jag född diplomat och mår psykiskt dåligt om det finns disharmoni och ovänskap i min omgivning. Jag försöker in i det längsta mäkla fred och skapa harmoni.

Konflikt uppstår ofta på grund av missförstånd och/ eller brist på kommunikation. Eller snarare, att man kommunicerar på ”fel” sätt. I många fall är det så att man lägger in sina egna värderingar i det man har sagt och förväntar sig att mottagaren skall uppfatta det på samma sätt, vilket inta alltid är fallet. En klassiker på området är ”manlig/kvinnlig” kommunikation. Kvinnor talar många gånger om saker för att lätta sitt hjärta, och vill inte ha och kanske rent av behöver inte ha någon lösning på ”problemet”. Medan män ofta är mer målinriktade, om de tar upp något ”problem” vill de gärna ha konkreta förslag till lösningar.
En annan situation där det finns risk för konflikt är när man säger en sak och räknar med att allt det där ”osagda” går fram.

För att ta ett konkret exempel: När jag går och handlar skriver jag en lista över vad jag tycker vi behöver. När jag sedan kommer till affären händer det ibland att jag upptäcker något jag glömt skriva på min lapp och då handlar jag det också, och ibland är det extrapris på något och då passar jag på och ”hamstra”. För även om vi inte behöver det just nu, så kommer vi att ha användning av det senare. När jag sedan ber min man åka och handla utgår jag från att han tänker likadant – men icke! Han skriver sin lista och när han sedan kommer till affären så handlar han ”sla...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kommunikation

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-29]   Kommunikation
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4204 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×