Kort arbete om Kurder

3 röster
11309 visningar
uppladdat: 2006-10-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kurderna är ett sydvästasiatiskt folk som bor i bergsområdet Kurdistan. Kurdistan har aldrig varit en permanent stat, det ligger uppdelat mellan Turkiet, Iran, Irak, Syrien och Armenien. Några kurder lever i Libanon och i Västeuropa dit de kommit som flyktingar. Av politiska orsaker finns det olika uppgifter om hur många kurder det finns, men de mest trovärdiga undersökningarna säger att antalet är drygt 22 miljoner. Av dessa bor 10,8 miljoner i Turkiet, 5,5 miljoner i Iran, 4,1 miljoner i Irak, 1 miljon i Syrien, 500 000 i Armenien och 60 000 i Libanon. Enligt kurderna själva är de fler.
Det är inte helt klart var kurderna har sitt ursprung. Olika historietraditioner säger emot varandra, men man tror att kurderna härstammar från de indoeuropeiska stammar som slog sig ner i bergsområdena kring Zargos i mellersta östern på 2000-talet f.Kr. En del menar att Kardakerna var identiska med kurderna. De flesta tror att Mederna som härskade i området fram till 600 e.Kr och som står omnämnda i bibeln, var deras förfäder. På 600-talet blev området invaderat av araber. Kurderna blev tvungna att övergå till Islam men de fick behålla sin politiska självständighet genom att kurdiska hövdingar hela tiden gjorde överenskommelser med araberna och perserna. Någon enad stat blev det aldrig, men kurderna levde i flera århundraden ganska fria mellan de persiska, arabiska och bysantinska väldena. De blev kända runt om i mellanöstern för sina krigare som slogs mot bland andra Korsfararna på 1000-talet.

På 1500-talet blev stridsfält för kriget mellan det ottomanska riket och det persiska. Efter ett slag 1514 hamnade största delen kurder under det ottomanska riket. Feodala kurdiska kungadynastier fick fortfarande bestämma det mesta själva och läget var lugnt ända fram till 1800-talet då centralmakten började ställa hårdare krav på furstendömena. Kurderna De nya upplysningsidéerna och tidens nationalistiska våg hade påverkat även kurderna och de startade för första gången uppror mot Ottomanska riket. Upproren blev hastigt nedslagna men en ny dröm hade fötts hos kurderna om ett självständigt Kurdistan och, om man vill kalla det så, en stark kurdisk nationalism. Det ottomanska riket föll vid andra världskrigets slut och styckades upp av segrarländerna.

I Sevrèsfreden 1920 talades det om en eventuell självständig kurdisk stat. Kurderna själva tolkade det som ett löfte men blev besvikna när Kurdistan i stället delades upp av FN i de nuvarande delarna. Gång på gång har kurderna känt sig svikna både av sina regeringar och av väst.
Trots att kurderna är mycket splittrade geografiskt och lever i under olika förhållanden i de olika staterna har de mycket gemensamt. Det kurdiska språket har stor vikt för kurderna. Det är besläktat med persiska (som talas i Iran) men mycket olikt de arabiska och turkiska språk som talas i området runt omkring. Det finns olika dialekter av kurdiska, de största är kurmanji och sorani som talas i södra respektive norra Kurdistan, men dialekterna är inte mer olika än att de lätt kan förstå varandra. Kurdiska finns också som skriftspråk och då används två olika alfabet.
Kurderna ser sig själva som ett mycket stolt folk. Den uppfattningen grundar sig till stor del i deras historia. Uråldriga folksagor och stamberättelser om kurdiska krigshjältar berättas flitigt vidare från genration till genration och håller den nationella stoltheten vid liv. En av dessa kurdiska hjältelegender är Saladin som stred mot korsfararna och blev sultan av Egypten och Syrien.
Den gamla kurdiska religionen heter Yazsanism. Den har många likheter och verkar ofta bli hopblandad med Zoroastrism. Båda religionerna är dualistiska, vilket betyder att man tror på motsatta krafter som eld och vatten, ljus och mörker osv. Yazsanister tror inte på himmel och helvete utan på återfödelse. Religionen liknar mycket hinduism och kinesiska läror och är helt olik Islam, Judendom och Kristendom. På 800-talet blev kurderna tvungna att konvertera till Islam. Idag är de flesta kurder Sunnimuslimer och en del Sunnimuslimer (främst i Iran). Yazsanismen finns fortfarande kvar bland kurderna men är nu uppblandad med Islam. Yazidierna, Aleviterna och Ahl-i Haqq är religiösa sekter som det råder delade meningar om när det gäller vilken tro de tillhör.
Traditionellt har kurderna levt i bergen med gethjordar och fårhjordar eller i byar som självhushållande bönder. Kurdistan består till stor del av berg och de små byarna är därför ganska isolerade. Idag lever kurder fortfarande som herdar och bönder men numera bor många även i kurdiska städer och arbetar inom alla yrken. De största kurdiska städerna är Diyarbakir och Van i Turkiet, Arbil och Kirkuk i Irak och Mahabad i Iran.
I både Turkiet och Irak är kurderna den största minoriteten och utgör 19% respektive 23% av befolkningen. Värdnationerna har gått ihop för att systematiskt förtrycka minoriteter, alla regeringar de haft sedan 1020-talet har varit mer eller mindre nationalistiska och motarbetad all icke-turkisk/arabisk kultur.

I Turkiet har kurdernas existens förnekats, orden kurd och Kurdistan varit förbjudna och ersatts med ”bergsturkar” och ”östra Anatolien”. Kurdiska språket har i perioder varit helt förbjudet. I slutet av 1980-talet bedrev Irakiska regeringen kampanjen ”Anfal” som gick ut på att avbefolka landsbygden, man bombade ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kort arbete om Kurder

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-01-24

    varför skriver du just om kurd

  • Inactive member 2008-05-31

    Kurderna blev aldrig tvungna a

  • Inactive member 2010-03-21

    Fint arbete! Men kurder är ca 40-50 miljoner

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-08]   Kort arbete om Kurder
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6846 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×