Kristendomen

1 röster
6651 visningar
uppladdat: 2010-10-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Kyrkans framväxt:
Jesus korsfästes, Hans lärjungar fortsatte att leda hans tro. Som blev en egen religion, kristendomen. Först ansågs den bara vara en gren ur judendomen. Runt år 90 skedde en brytning mellan de två religionerna. De kristna slutade att delta i Judarnas gudstjänster. Under 200-talet ökade antal kristna kraftigt, vilket ledde till att dom kristna blev mer förföljda. Tidigt 300-tal förändrades situationen mycket för dom kristna eftersom Romerska riket fick religionsfrihet. Skandinavien övergick till kristendomen runt år 900. Tusen år efter Jesus död hade Europa blivit kristendomens kontinent. I väst var det inte slut på striderna. Under 1500-talets första hälft protesterade den tyske munken Martin Luther mot att kyrkan sålde avlatsbrev, och därmed inleddes reformationen. Några bland dem Johan Calvin och Huldrych Zwingli, ansåg att Luther inte gick tillräckligt långt och drev i ännu mer. Ett flertal olika kyrkor och samfund uppstod, en trend som fortsatt sedan dess. På de kyrkor som uppstått i reformationens efterföljd brukar man använda ordet protestanter. Skillnaderna mellan de olika protestantiska samfunden kan vara mycket stora i specifika frågor.
Katolska kyrkan:
Katolska kyrkan har påven som dom lyssnar på. Och dom kan bekänna sina synder för en präst som förlåter dem. I Rom finns världens minsta stat, Vatikanen. Där bor runt 500 personer. Vatikanen har egna frimärken och till och med en egen tidning som ges ut dagligen. Påven är statschef och styr över både Vatikanen och Katolska kyrkan i världen. Nära en miljard människor är katoliker. En viktig del i katolska kyrkan är helgon, ett helgon är en människa som har levt ett bra liv och hjälpt andra människor. Det är bara påven som kan helgonförklara. Det högsta helgonet är Jungfru Maria, Jesu moder. För att vara katolsk finns sju sakramenten, som betyder heliga handlingar. Dessa är Dopet, konfirmationen och Nattvarden. Man får heller inte bo ihop med någon från det motsatta könet om man inte är gift. Man måste även bikta sig för sina synder. Och om man vill bli präst måste man prästviga sig. Och när man ligger på dödsbädden smörjer en präst olja på panna och händer, det kallas den sista smörjelsen. Nattvarden är den viktigaste av de sju sakramenten, som består av bröd och vin. Och representerar Jesu kropp och blod

Ortodoxa kyrkan
Ortodoxa kyrkan har liknande trosbekännelse som andra kristna samfund. Lika som katolikerna har ortodoxa kyrkan sju sakramenten, de kallas mysterier. När man döps doppar man hela barnet. Och konfirmationen sker precis efter dopet, man smörjer in barnet med myrrasmörjelse. Alla ortodoxa familjer har ett litet hörn eller en speciell plats där dom har sina ikoner, en ikon är en helig bild av ett helgon. Man tänder ljus och ber till ikonerna. Gudtjänsten i ortodoxa kyrkan är väldigt mystisk. Dom spelar upp en ”pjäs” om Jesus liv som är runt 2 timmar, varje söndag. Men först skär prästen upp nattvards bröd och utför en liten ritual. Gudtjänstbesökarna går in i kyrkan, bugar, kysser en ikon. Resten av gudstjänsten står dom upp, eftersom det inte finns några bänkar. Nästan hela gudstjänsten består av sång.

Protestantiska kyrkan
Martin Luther grundade protestantiska kyrkan. Fast han inte hade planerat att skapa en hel ny gren. Han ville förändra katolska kyrkan. Han ville bland annat ta bort delar av de läror denna kyrka hade, som han inte ansåg hade någon härkomst i Bibeln. Martin tyckte att det var fel att sälja avlatsbrev. Eftersom det var många som köpte breven, och pengarna gick till påven i Rom. För Luther tyckte att förlåtelse för synd fick bara den som uppriktigt ångrade sina synder. Han predikade om sin tro, där av många anhängare. Dom bildade församlingar. Några av dom åsikter var att man skulle följa vad som står i bibeln. Martin tyckte att alla skulle få ta del av bibeln. Så han översatte den till folkets språk. Luthers anhängare blev kallade för protestanter för att de protesterat mot att de inte fick trosfrihet. Även andra som inte var Luthers anhängare men som inte ville erkänna påven som kyrkans ledare blev kallade protestanter.

Martin Luther
Han föddes 10 november, 1483 i Eisleben. Ett halvår senare flyttade familjen till Mansfeld. Det var i Mansfeld Martin gjorde sitt första religiösa lärospån. Hans skola var präglad av stränghet och religiöst konservativ. Lika så var det hemma hos Luther. Han fann sin fristad alltmer i att fördjupa sig i bibeln. Familjen flyttade vidare till Eisenach. År 1501 inskrevs Martin Luther vid Erfurts universitet och började läsa juridik. En dag på väg hem överraskades Martin av ett våldsamt åskväder och plötsligt slog en blixt ner i marken intill honom. Martin kastades omkull och ropade förfärat ”Hjälp mig, Heliga Anna, så lovar jag att bli munk”. Han klarade sig undan med en stukad fot. Så han bröt sitt tidigare liv och blev munk. På sommaren 1505 ingick Martin i augustinerklostret i Erfurt för att under stränga förhållanden fullgöra en novistid på ett år. Han kunde efter novisåret fortsätta med sina studier, men han fortsatte sitt liv som munk, och prästvigdes 1507 för att förflyttas till augustinerklostret i Wittenberg. Där han fick anställning som lärare vid stadens universitet.
En höstmorgon 1517 spikade Martin upp 95 teser, saker han tyckte var fel inom katolska kyrkan. Några teser var direkt angrepp på påven. Snart vågade andra komma fram med sin kritik mot påven och kyrkan. Teserna fick en annan verkan än Luther tänkt. De trycktes och spreds snabbt över hela riket. 1518 inleddes en kättarprocess mot Luther som resulterade i påvens bannlysning tre år senare. Året före den slutliga bannlysningen hade Luther fått en bulla från påven med hot om bannlysning. Trots detta fortsatte han skriva och utgav flera böcker - bullan brände han offentligt. Luther kallades till Worms för att ställas till svars inför riksdag och kejsare. När han vägrade ta avstånd från sin lära fören han fick motbevis ur Bibeln, resulterade det i att han blev förklarad fredlös och hans skrifter förbjöds.
Landsfursten Fredrik den vise av Sachsen gav Luther en fristad på sitt slott Wartburg där han stannade under tio månader och översatte Nya testamentet till tyska. Senare översatte han resten av Bibeln. Grundtankarna vid översättandet var att Bibeln skulle översättas så att vanligt folk kunde förstå och att man skulle grunda översättningen på originaltexten. Luthers översättning fick en stor betydelse för alla bibelöversättningar fram till vår tid. Luther bröt sina m...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kristendomen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-10-10]   Kristendomen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58792 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×