Kvinnornas situation i tyskland efter andra världskriget

7 röster
18443 visningar
uppladdat: 2006-05-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehållsförteckning



1. Inledning…………………………………………………..2
1.2 Syfte………………………………………………….. .2
1.3 Frågeställning……………………………………… ….2
1.4 Källkritik…………………………………………… …2

2. Tyskland kapitulerar (bakrund)……………………………3

3. Sovjets hämnd……………………………………………. 3
3.2 våldtäkterna…………………………………………….3
3.3 konsekvenserna……………………………………….3-4

4. Slutsats…………………………………………………….4

5. källförteckning……………………………………………..5



1.1 Inledning
Med det här vill jag visa att även Tyskarna fick lida av krigets följder. För Tyskland blev inte bara sönderbombat utan människor blev också bortförda och våldtagna i massor…
Jag ville uppmärksamma något som sällan uppmärksammas, som tynar bort av förintelsen och hatet mot tyskarna. Hur vi kanske tycker att det var rätt åt dem.. var de det? Ska man straffa en människa med deras egna metoder? Att våldta och mörda miljontals tyskar, är det rätt?
Jag ville uppmärksamma alla massvåldtäkter, stympningar, barnamord och tortyrer m.m. som den tyska befolkningen fick genomlida efter Tysklands kapitulation. Europa hade blivit
befriat ifrån Nazismen men i Tyskland växte att annat monster fram; Den Sovjetiska hämnden.


1.2 Syfte
Få fram mer fakta om sådant som inte nämns så mycket i historieböckerna. Och fallet i Tyskland brukar oftast glömmas bort i undervisningen så därför var mitt syfte att lyfta fram hur svårt de tyska kvinnorna hade i Tyskland då huvudsakligen i Berlin. Att få människor att inse att tyskarna också fick lida.

1.3 Frågeställning
Hur kom det säg att så många kvinnor blev våldtagna i Tyskland efter andra världskriget?
Hur kom detta att påverka de tyska kvinnorna?

1.4 Källkritik
Jag är ganska kritisk till Internet eftersom det känns som att fakta där inte är att lita på, så på din inrådan började jag läsa ur boken ”Berlin slutstriden 1945” av Antony Beevor. Och informationen därifrån litar jag på eftersom den är en välkänd bok som många har rekommenderat och för att den mesta fakta bygger på människors dagböcker i olika situationer.



2.1 Tyskland kapitulerar
På våren 1945 bröt Tysklands motstånd samman. De hade länge kämpat mot Sovjet och de Allierade. Den 7 maj 1945 kapitulerade Tyskland då de insåg att det var över, speciellt efter Hitlers självmord. Nu var världskriget äntligen över…
I början av kriget hade Sovjet och Tyskland anslutit sig till varandra, Men innan kriget var slut gick Tyskland bakom ryggen på Sovjet genom att attackera landet. Man behandlade de sovjetiska krigsfångarna med våld och satte dem i koncentrationsläger. När kriget nu var över ville Sovjet ha sin hämnd…

3.1 Sovjets hämnd
I krigets slutskede tågade de sovjetiska trupperna in i Tyskland. De tillfångatog alla tyskar i deras väg. De tog sig snabbt till Berlin, där hade människorna blandade känslor till röda arméns ankomst. Samtidigt som man kände avsky mot Röda armén pga. Våldtäkterna och plundringarna av tyskarnas hem, så var man ändå väldigt tacksamma för all mat som den röda armén fick fram till den tyska befolkningen. För efter att de hjärntvättats av nazismen trodde de att Röda armén systematiskt skulle svälta hela den tyska befolkningen.

Det värsta misstaget den millitära myndigheterna i Tyskland gjorde var att besluta att alla alkohollager i sovjets väg inte skulle förstöras, för de ansåg att en berusad soldat inte kunde slåss. Men alkoholen gjorde soldaterna modiga och tragiskt nog för den kvinnliga delen av befolkningen så var det de modet de behövde för att våga våldta och slåss. Soldaterna började segerfira på nätterna och slutade inte förens på morgonkvisten. Mödrarna började gömma sina döttrar under ”jakttimmarna” på loft och gamla sönderbombade vindar. Ibland ansågs den största faran vara att en moder avslöjade andra flickors gömställen för att rädda sina egna barn, vilket ofta skedde. Mödrarna gick inte ut förens på morgonen då soldaterna sov ruset av sig. Många kvinnor som vittnat om sina upplevelser har hemska och nästan helt otrovärda historier.
3.2 Våldtäkterna
En kvinna hade under en natt blivit våldtagen av 23 sovjetiska soldater, en efter en, senare fick man sy ihop henne på sjukhuset.
En annan hade fått haft en soldats pistol inkörd i sin mun under hela våldtäkten för att vara mera medgörlig.
En dotter, mamma och en mormor hade alla tre blivit våldtagna samtidigt en bit utanför Berlin.
Man uppskattar att ca 95 000-130 000 våldtäkter ägde rum i Berlin under denna period av segerfest.
Ca 10 000 av dessa dog av följder efter våldtäkterna oftast tog dem livet av sig för att få slippa skammen.
I Ostpreussen, Pommern och Schlesien tror man att våldtäkts siffrorna var så höga som 1,4 Milj våldtäkter.
Sammanlagt tror man att ca 2 Milj tyskar blev våldtagna, men mörkertalen är höga för kvinnorna skämdes och vågade inte anmäla våldtäkterna.
90% av alla kvinnor som blev gravida efter våldtäkten gjorde abort, om de födde barnet lämnades de oftast på sjukhuset för att deras man eller fästman aldrig skulle respekterat situationen.
3.3 konsekvenserna
De tyska kvinnorna reagerade mycket olika på att bli våldtagna, för unga flickor som egentligen inte hade någon aning om vad dom utsattes för blev konsekvenserna oftast förödande. Förhållandet till det motsatta könet blev väldigt svårt, då oftast för resten av deras liv. Andra kvinnor förträngde allt som hänt,
”Jag måste förtränga en hel del för att åtminstone i någon mån klara av att leva” sa en kvinna som helst inte ville prata om ämnet. De som inte gjorde motstånd och inte tänkte på vad som hände dem, klarade sig oftast bäst psykiskt.

Ingen vågade skydda kvinnorna inte ens männen. En av de få som vågade var Harry Liebke (en känd skådespelare) som dog av att han fick en flaska slagen i huvudet då han försökte skydda en kvinna som bott hos honom ifrån att bli våldtagen, men han är en av de få. I andra fall var det ofta en pappa eller en äldre son som försökte hjälpa sin mamma/dotter. Den 13 år gamla Dieter Sahl försökte hindra en soldat från våldta hans mamma inför han och hans syskon genom att slå soldaten med sina knytnävar men det enda han lyckas åstadkomma är att bli skjuten.

När männen kom hem blev situationen bara värre, männen kunde inte acceptera att deras fruar, fästmör eller älskare blivit våldtagna av sovjetiska soldater. De började skylla allt på kvinnorna. En man som kom hem ifrån kriget och fick reda på att hans fästmö blivit våldtagen av fem sovjetiska soldater bröt genast förlovningen. En annan utryckte sig så här till sin älskare när han fått veta att hon blivit våldtagen; ”Ni har förvandlats till skamlösa hyndor, Allihop. Jag orkar inte höra på de här berättelserna. Ni har förlorat all anständighet”. Några dagar senare försvann han och hon såg honom aldrig mer.

Kvinnorna i Berlin ville bara att allt skulle bli någorlunda som vanligt men varken soldater eller deras egna tyska män gjorde de lätt för dem…

4.1 Slutsats
Att våldtäkterna skedde i Tyskland just vid denna tidpunkt beror på att landet inte hade en ledande regim, landet var störtat. Landets tidigare ledare hade samlat på sig en massa fiender som nu ville ha sin hämnd. Då fanns där bara kvinnor kvar, och hur underkastar och kränker man en kvinna och hennes man på bästa sätt? Jo man våldtar kvinnan för att visa hur mycket makt man har som man och soldat. Därför kallar jag arbetet ”Sovjets hämnd”.

Kvinnorna tog våldtäkterna på många olika sätt så därför är det svårt och veta hur dem påverkades. Men de flesta påverkades av våldtäkterna i resten av deras liv och relationen till män kunde ha förstörts för hela deras liv. Deras män kanske lämnade dem, de kanske blev lämnade ensamm...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kvinnornas situation i tyskland efter andra världskriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-05-23

    att ingen lärare nämnt någonting av det där under lektionerna, dom lägger tyngden på hur hämskt det var för judarna. Det där är värt att ta upp också. Bra arbete!

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-17]   Kvinnornas situation i tyskland efter andra världskriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6235 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×