annons
×

Kvinnorörelsen

14 röster
Ge betyg
22349 visningar
uppladdat: 2002-11-27
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kvinnor har alltid varit förtryckta av männen. De har inte själva fått bestämma över sina egna pengar och liv fram till ungefär i början av 1900-talet.

Tack vare bland annat den franska revolutionen började kvinnorna från medelklassen starta kvinnorörelsen i början av 1800-talet. En av de var Fredrika Bremer en av de få kvinnliga författarna på 1800- talet. Hon föddes 1801 i Finland men flyttade till Sverige när hon var 3 år, hon dog 1865. När Fredrika Bremer var i 20 års åldern började hon skriva många böcker om hur kvinnor var förtryckta, bland annat ”Hertha” och ”Teckningar utur vardagslivet”. Böckerna fick kvinnor i flera länder att tänka om och börja kämpa för sina rättigheter.
På 1800 och 1900 talet började det ske många förändringar för kvinnor, men innan det så var kvinnans plats i hemmet där hon skulle vara fru och mor, och alltid lyda sin man. Mannen i familjen bestämde över all ekonomi och kvinnan fick inte använda sina egna pengar utan att fråga om lov. Elever i skolan fick lära sig detta eftersom det stod i bibeln. [Overhead] I slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet började många kvinnor att kämpa för till exempel kvinnlig rösträtt genom att demonstrera och samla in namnunderskrifter.
Den första förändringen som skedde var att kvinnor och män fick lika arvsrätt, andra förändringar var till exempel att ogifta kvinnor blev myndiga när de var 25 år, mannen fick inte slå sin hustru och kvinnor fick rätt till utbildning.

Den 27 augusti 1910 beslöt man att ha en internationell kvinnodag, den är den 8 mars varje år (i fredags). Kvinnorna fick rösträtt 1919 i Sverige och 1921 blev de helt myndiga och fick bestämma över sina egna pengar och liv. Sverige var det sista landet som fick kvinnlig rösträtt i Norden. Tack vare kvinnorörelsen är världen mycket mer jämställt och kvinnorna har det mycket bättre än för ungefär 200 år sedan. Men kvinnor är fortfarande förtryckta större delen av världen, bland annat länder i Afrika och mellanöstern, i Sverige så får kvinnorna bara 87% av männens lön, och på Irland får kvinnorna inte göra abort, de har världens strängaste lag när det gäller det. I Irland var det ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt denna sida måste du vara medlem och inloggad.

Är du inte redan medlem?

Bli medlem nu och få tillgång till allt innehåll på hela Mimers Brunn.

Kommentera arbetet: Kvinnorörelsen

  Kommentera
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet


Källor för arbetet

Saknas


Källhänvisning

[2002-11-27]   Kvinnorörelsen
Mimers Brunn [Online]. http://www.mimersbrunn.se/Kvinnoroerelsen_1592.htm [2015-09-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Senaste foruminläggen

annons

Ladda upp ditt arbete

Dela med dig, ladda upp ditt arbete och hjälp andra! Mimers Brunn söker ständigt nya arbeten på alla nivåer. Inget arbete är stort eller för litet för att ligga uppe på Mimers Brunn.

Ladda upp arbete

Senaste kommentarer

Mimers Brunn tipsar om

Efter gymnasiet

Efter gymnasiet börjar den första tiden som vuxen, vad ska man göra? Resa kanske? Jobba? Mimers Brunn hjälper dig! Efter gymnasiet

Nya medlemmar

Senaste inloggningarna