Lellas Hus

3351 visningar
uppladdat: 2006-03-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det var varmt på bussen… Efter att han satt sig ner tar han fram en näsduk och torkar sin panna. Han är svettig av den där värmen, han kan nästan inte andas. Konduktören kommer fram för att sälja en bussbiljett, han letar efter plånboken men kan inte hitta den.
” Ingen brådska, säger konduktören med ett stort leende. Vi har inte ens kommit fram till Lella Huset.” Henrik hittar plånboken och betalar tio kr till konduktören. När bussen börjar närma sig Lella Huset, två personer som satt framför honom börjar prata om huset…
” Det där huset är inte bra! Konstiga saker händer där, har jag hört. Jag undrar vem det är som äger huset.”
”Det har jag också hört”, avbröt Henrik. ”Själv åker jag med den här bussen tre gånger i veckan när jag är på väg till mina piano lektioner. Du vet, jag är en artist, men tyvärr jag är tvungen att ge lektioner till andra för en slant” säger han med en deppad min. Hendrik tittar bort men fortsätter:
”Varje gång jag åker förbi beundrar jag deras underbara välsökta trädgård. Konstig, jag har aldrig sett någon där”, säger han och torkar än en gång bort rinnande svetten i ansiktet.
Plötsligt kommer han ihåg att han glömde hans väska hemma hos Ida, tjejen som han hade lektionen med. ”Jäklar, jag måste åka tillbaks och hämta väskan”, tänker han. Han går av bussen och vänder sig mot andra busshållplatsen, kollar på tidtabellen… nästa buss kommer om en kvart, och det är så varmt ute. Gatorna är tomma och solens starka strålar tar honom hård. ”Vad ska jag göra nu? Och innan han hinner tänka klart sin tanke, en fräsch doft omger honom. Han lyfter sin blick och ser den där sagolika trädgården, som är perfekt för den här hetta dagen. Det kändes som en annan värld där inne… tallar och granar resar sig upp, ingenting kan vara skönare än att sitta i skuggen av ett träd just nu.
Han började gå mot trädgården med ivriga steg. Kommer in och vill slå sig ner under en stor tall med enorma rötter när han ser framför sig en liten långhårig tjej med strålande blå ögon … hon sträcker sin tunna arm till honom och tar hans hand i hennes och börjar gå mot husets entré…


Hendrik vaknar och sträcker sig, känner sig trött i kroppen. Han kollar klockan. Hon är kvart över sex. ”Fan vad jag sov, måste åka till Ida nu på en gång och hämta min väska” tänker han.
Och precis då kommer bussen, han hittar en bra sittplats och slår sig ner. Konduktören kommer, som vanligt, för att ta betalt för resan. Henrik tar fram tio kr från fickan och ger de till konduktören. ”Ursäkta mig”, säger konduktören, ”resan kostar 20 kr.” Henrik kollar yrvaket och säger: ”Jag åker tre gånger i veckan samma väg och har aldrig betalat mer än tio kr.”
”Det var länge sen resan kostade tio spänn”, säger konduktören med ett sarkastiskt tonfall. Henrik kollar i fickorna efter mer pengar, har inga, och tar en hundra lapp ur plånboken och ger den till konduktören.
” Du måste gå till banken med den lappen, dem där använder vi inte längre!”
”Omöjligt!” säger Henrik nästan skrikande. ”Men jag använde den nu imorse! Är du galen?”
” Tyvärr du måste gå av vid nästa station om du inte har pengar för att betala biljetten”,
De andra passagerarna börjar stirra. En av dem tar fram en ny 100 lapp och ger den till Henrik.
”Här ta den, jag jobbar på banken och kan byta den gamla imorgon på jobbet. Det måste ha varit länge sen du var här för det var tio år sen pengarna gick ut”
Henrik tar den nya 100 lappen, tittar stint på den, lägger den i plånboken och mumlar… ”men det var ju imorse…” och sen börjar titta ut genom fönstret helt förvirrad.

Han ringer på Idas dörr. En främmande man, som han hade aldrig sett förut öppnar dörren.
”Ursäkta”, sa Henrik, ”jag söker efter Ida. Glömde en väska här imorse.”
”Ida? ”frågade mannen.” Det bor ingen Ida här. Hon flyttade ut 5 år sedan med hennes man. Jag köpte lägenheten av henne då.”
”Skojar du med mig?” säger Henrik. ” Ida är 12 år gammal! Vadå man? Hon bor här med hennes mamma.”
” Ida är runt 20 årsåldern och är gift med två barn. Hon flyttade ut till landet med dem. Ursäkta men jag håller på laga mat. Måste gå.”, säger mannen och stänger dörren innan Henrik hinner säga någonting mer.

Henrik står där framför dörren helt förvirrad, han fattar ingenting av det som har hänt.
Det var redan tio på kvällen han känner sig tom i magen, och åker hem. Nycklarna passar inte. Han får panik och börjar sparka på dörren. Han skriker högt …”Älskling öppna dörren! Vad är det som händer här? Öppna! Elsaaaaa !!!”
Grannarna kommer ut. ” Det finns ingen Elsa som bor här! Vad håller du på med? Det är två studenter som bor här nu men dem är på landet, hälsar på sina familjer. Lugna ner dig annars ringer vi efter polisen”

Han känner hur hjärtat slår hårt. Han är bortkommen. Går ner till puben som ligger vid hörnet, dit han brukar gå när han mår dåligt. Vid baren sitter hans gamla vän Bengt som äger stället. Fast han ser an...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Lellas Hus

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-28]   Lellas Hus
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5942 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×