Lise Myhre - Nemis Mamma

6998 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
* Bilduppgift – Vi skulle välja en konstnär vi beundrar och skriva ner en minibiografi. Vi skulle också ha med analyser av konstnärens verk *

"En del barn som ser filmen om Peter Pan får lite underhållning i en och en halv timme och fortsätter sina liv som förr, medan andra sitter tysta hela vägen hem i bilen och tänker glada tankar tills de får ont i sina små hjärnor. De tänker att kanske, kanske var det inte bara en historia, kanske kan man flyga till Neverland, när det blir mörkt och alla andra sover. Vi kommer aldrig att få höra att dessa barn inte tror på alver - inte ens när de närmar sig trettioårsåldern, (för varje gång någon säger det, dör det ju en alv någonstans). Jag var själv ett sådant barn och jag hatade att bli vuxen. Nemi föddes ur min stora kärlek till historier, äventyr, musik och magi - och ur en depression från mötet med den vuxna världen."

Så beskriver Nemis mamma, Lise Myhre, själv om varför Nemi betyder så mycket för henne.
Lise är 29 år gammal och bor med hund och marsvin i en lägenhet i Oslo. Hon släpper just nu nya seriealbum i både Norge och Sverige. Hon har studerat konst på Rälingen i Oslo, Konsthistoria och grafisk design på Santa Monica College i USA och ett år grafisk design på MI i Norge. Lise har inte alltid livnärt sig på att rita Nemi, hon är nu ensam i Norge att kunna försörja sig på en seriefigur, men innan dess har hon jobbat både som bokillustratör, inredningsarkitekt och bartender.

Hon slog igenom med Nemi 1997, men det är först dom allra senaste åren som serien har blivit riktigt populär. Seriestripparna finns i ett tjugotal olika dagstidningar och många ungdomsmagasin. Dessutom fyller Nemi en hel egen tidning med både enruteteckningar, småstrippar och längre historier.

Om man går lite närmre in på vem Lise är förstår man också varför Nemi är som hon är. Nemis favoritböcker är Sagan Om Ringen, favoritfilmen är Donnie Darko. Hon näst intill missbrukar Coca-Cola och choklad, något som både hon och Nemi påstår, med glimten i ögat, att det beror på deras höga sockertolerans. Lise beskriver Nemi som både naiv och smart, aggressiv men snäll. Men framför allt stark.

På frågan om Nemi baseras helt på henne själv svarar hon ofta lite tveksamt att Nemi på många sätt är pricklik, men inte alltid är lika varandra alls. Nemi är Lise alter ego, dom har samma musiksmak och laster, förutom att Nemi röker som besatt, dom älskar båda Sagan om ringen och båda storgråter varje gång någon av filmerna eller böckerna är slut.

Nemi är den hon är, men samtidigt inte annorlunda från alla andra. Trots sitt tuffa yttre är hon beroende av att synas och bli förstådd, hon vill vara snygg och dra till sig blickar. Jag gillar sensmoralen som ibland skiner igenom i serien, att hur vi än ser ut eller har för stil och åsikter har vi samma behov.

Nemi har blivit en symbol för Sub-Goth kulturen och ett mycket starkt varumärke. Även om inte Lise säljer sin figur till vad som helst finns numera, förutom tidningen som säljer riktigt bra i fem länder, två stycken Nemi soundtrack med musik både Lise och Nemi tycker om. Därpå finns låtar av Evanecense, Marylin Manson, Korn, HiM, Tori Amos och många fler.

~ * ~

Jag valde att skriva om Lise Myhre för att jag tycker Nemi är en så härlig karaktär. Samtidigt som hon är väldigt tuff och hård är hon också mycket drömmande och barnalik. En annan sak jag tycker om är känslan och uttrycken som Lise Myhre är mycket duktig på att visa. Seriestripparna...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Lise Myhre - Nemis Mamma

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   Lise Myhre - Nemis Mamma
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5016 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×