Ludvig XIV

3 röster
17056 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Född: 15 september 1638
Död: 1 september 1715
Krönt till kung år : 1643

Under första halvan av 1643 låg Ludvig XIII döende i tuberkoulos (TBC), hela Frankrike var väldigt oroligt och undrade hur det nu skulle gå. Kungens ende son var ju bara 5 år gammal. Den 13 maj dog Ludvig XIII och lille Ludvig XIV kallades in till den döde faderns rum, där blev han informerad om det tragiska som nyss skett och att han nu skulle styra Frankrike. Detta gick inte Frankrikes regering med på och han blev tvungen att ha en förmyndare, det blev Kardinal Mazarin.

Kardinal Mazarin

Han var en mycket nära vän till familjen och dessutom väldigt medveten om hur man styr ett land. Kardinal Mazarin föddes 1602 då Kardinal Richelieus dog. Han saknade Richelieus kraft i sitt arbete inom politiken men var istället mycket smidig, målmedveten och allt hans arbete var alltid mycket skickligt utfört. Han ville fullfölja sin föreståndares politik och lyckades tämligen bra. Efter några år som statsminister för Frankrike uppnådde Mazarin framgångar som Westfaliska freden 1648 och Pyrenéeiska Freden 1659. Han satsade på en förstärkning av centralmakten, en effektiviserad förvaltning och genom detta så ansåg högadeln att han bröt mot deras makt. P g a detta möttes han hårt av adlens män som inte visade något intresse i hans idéer som slutade i ett uppror som kallas Fronden (1648-53). Mazarin tvingas för en tid fly landet och men allt eftersom svalnade upproret och han kunde återuppta sin politiska verksamhet. Dock mötte Mazarin samma öde som Ludvigs far, Ludvig XIII, nämligen TBC.

Ludvig hade flera högt ansatta tjänstemän, bl a en ekonomiminister som hette Colbert. Han hade en idé om att importera så lite och så billigt som möjligt och exportera så dyrt som möjligt. Detta kallas idag för Merkantilism och var tydligen mycket effektiv. Under Colberts bästa karriärdagar hade Frankrike en ljus tid. De ordnade så att allt som säljer bra blev tillverkat inom Frankrikes gränser, och just så vann Frankrike på det. Nu hade Frankrike varor av bästa kvalitet, det finaste siden och den godaste maten, finaste choklad och kaffe. Frankrike var på topp!

Versailles

Ludvig XIII köpte under början av 1600-talet slottet Versailles som då var ett herresäte som tillhörde familjen Gondi. Detta slott ärvdes av Ludvig XIV som till en början bara gjorde det lite lyxigare för sig själv men blev så uppspelt av sina arkitekter så att han bestämde sig för att bygga ut ytterligare till detta som idag är Versailles. Då lät han finare adelsfamiljer bo i olika sektioner i slottet och de gjorde inte mycket mer än att spela tennis, rida och roa sig till 100% och på kvällen gick alla på fester som ansågs vara de finaste i frankrike.
På denna tid fanns det inte mycket mäktigare än Versailles i Europas västvärld och Versailles blev residenspalatset i Frankrike. Det blev en mindre stad där ca 500 personer bodde inkl. Ludvig och hans familj, även under Ludvigs söners och barnbarns tid var detta residens i Frankrike.

Hans första kärlek; Maria Mancini

Hon var brorsdotter till Kardinal Mazarin och hon och Ludvig var tillsammans i många år, tills han själv blev tvungen att gifta sig med någon förutbestämd (Marie-Thérèse av Spanien). Han blev mycket förälskad i den unga damen och det var hon som intresserade Ludvig för litteratur eftersom hon var en mycket utbildad kvinna i Frankrike.
Han ville ändra reglerna för giftermål i Frankrike så att han kunde gifta sig med någon som inte var av kunglig börd men det gick inte för sig så de blev tvungna att skiljas åt när hans nya fru kom in i familjen.

Första giftermålet med Marie-Thérèse av Spanien

Hon var Ludvig XIV:s första fru. Hon föddes år 1638 i Madrid, Spanien och dog 1683. Marie-Thérèse var en stor chokladälskare och kunde dricka upp till 7 koppar om dagen, Det kom bud med flera kilo choklad i veckan till henne och hon frossade nöjt i Frankrikes finaste chokad under hela sin livstid. Hon var dotter till kung Felipe IV av Spanien och prinsessan Elisabeth de France. När hon och Ludvig
XIV gifte sig var det mestadels ett bevis för freden mellan Spanien och Frankrike. Efter att de gift sig ägnade Ludvig väldigt mycket tid åt kvinnorna i hovet, en av hans älskare var självaste frun till hans bror, Henrietta av England! Detta berodde på att han var Europas mäktigaste man och alla kvinnor ville åt honom. Han var dåtidens Brad Pitt. Han älskade henne aldrig men de var tillsammans varje natt för att fullfölja deras plikt. De hade många barn tillsammans men nästan alla dog i tidig barndom. Hon var inte väldigt smart och insåg inte på ett tag att Ludvig var otrogen. Han hade många älskarinnor som bodde på slottet Versailles men hon vägrade tro ryktena. När det till slut fanns bevis blev hon mycket nöjd när Ludvig bestämde sig för att vara endast med henne. Hon lärde sig aldrig franskan väldigt bra heller, var mycket ensam och gillade små djur och att spela kort, dock så förlorade hon jämt. Folk såg henne som ett förvuxet barn och nästan ingen kvinna på Versailles tyket att hon var en anständig person att umgås med. När hon dog, 1683, i Versailles var hon endast 45 år gammal.

Andra giftermålet med Françoise d´Aubigné
Det var hans andra fru. Hon föddes 1635 i Frankrike (vart i Frankrike är okänt). Hennes farfar hette Agrippa d’Aubigne, den Huguenotiske hjälten. Hon var starkt trogen till den katolska religionen men gifte sig ändå två gånger, första gången, bara 16 år gammal, med poeten Paul Scarron, när han dog fann hon Ludvig XIV och gifte sig med honom. Ludvigs tidigare fru, Marie-Thérèse, var mycket fäst vid henne och mycket nära vän, hon dog i François armar. François hade varit älskarinna till Ludvig en lång tid och 3 månader efter att Marie-Thérèse dött gifte sig de två. Efter att Ludvig dött, 1715, fortsatte hon att vara drottning tills hon själv dog, 1719.

Le grand Dauphin, Den Store Dauphin
Ludvig XIV:s äldste son, Ludvig, kallades le Grand Dauphin, vilket betyder Den Store Dauphin och han var tronarvinge till Ludvig XIV. Han föddes 1661 på Versailles och han var en mycket stor man såsom sin far. Hans mor var Marie-Thérèse av Spanien och Ludvig gifte sig med den Bavarianske prinsessan Marie Chri...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ludvig XIV

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-12-18

    Språket kunde ha varit mycket

  • Inactive member 2005-12-18

    Fast jag kunde ju int eens skr

  • Inactive member 2014-09-26

    perfekt

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   Ludvig XIV
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3655 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×