Magspjälkningen

5 röster
10673 visningar
uppladdat: 2008-01-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Matsojälkningen, tidigare kallad matsmältning, är en process i mag-tarmkanalen som gör att födan, dvs. fetter, kolhydrater och proteiner, men hjälp av enzymer från körtlar i mag-tarmkanalens vägg spjälkas i mindre beståndsdelar så att de kan tas upp i kroppen. Den mekaniska sönderdelningen och blandningen av föda, genom tuggning och sammandragningar i muskulaturen i mag-tarmkanalens vägg, är viktig för en normal matspjälkning.

Matspjälkningen börjar i munhålan där saliven innehåller ett kolhydratspjälkande enzym, ett amulas som kallas Ptyakin. Det bryter ned stärkelse och glykogen. I magsäcken omvandlar saltsyran i magsaften pepsinogen till aktivt enzym (pepsin) som spjäklar proteinerna. ukspottskörtelns sekret, är rikt på enzymer, som töms i tolvfingertarmen och där blandas med det nu vällinglika tarminnehållet. I bukspotten finns bl.a tyrpsin, kymotrypsin, amylas och lipas, enzymer som spjälkar proteiner, kolhydrater respektive fetter till allt mindre beståndsdelar. Slutresultatet blir att kolhydraterna omvandlas till framför allt disackarider, t.ex mjölksocker (laktos) och proteinerna till mindre molekyler, uppbyggda av 2-3 aminosyror. En slutlig klyvning till monosackarider (bland annat glukos) respektive fria aminosyror sker inne i cellerna i tunntarmens slemhinna. Nedbrytningsprodukterna tas sedan upp i blodet för att med portådern föras till levern. Fettet spjälkas till monoglycerider , delvis glycerol och fria fettsyror. Fetternas klyvningsprodukter kräver närvaro av gallsalter och fosfolipider från gallan för att kunna tas upp i tunntarmscellerna. Väl inne i dessa celler byggs ferr (triglycider) upp igen i form av stora partiklar (kylomikroner). Dessa går inte till levern utan med lymfan via brustgången till vänster nyckelbensven där kylomikronerna töms i blodet och sprids öevr hela kroppen för att i efterhand tas upp i fettväv och i leven.

Tillskillnad från människan kan vissa däggdjur tillgodogöra sig cellulosa. Idislare har våmmen, i vilken mikroorganismer jäser och bryter ned cellulosan. Hos bland annat häsrdjur, noshärningar och elefanter sker motsvarandejäsning i blindtarmen och tjocktarmen efter att födan först har sändedelats i magsäcken. Även hos kaniner och harar ske...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Magspjälkningen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-21]   Magspjälkningen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9120 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×