Manhattanprojektet

5 röster
11470 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Jag har valt att skriva om Manhattan projektet och atombomben och vilka följder det blev. För att jag hittade mycket info och för att det verkade intressant. Jag har som frågeställningar valt att skriva om Manhattan projektet, vilket innefattar frågorna: Vilka forskare var där och varför? Vad som hände under projektet (genombrott i forskningen) och när det hände? Jag tänker också skriva om bomben i sig, d.v.s. hur den togs fram, hur den fungerar, vilka ämnen man använder till den, varför det bildas ett svampmoln när den exploderar.

Manhattanprojektet
Manhattanprojektet är idag en av de största industriprojekt som människan någonsin legat bakom, den involverade 150 000 pers och över 3000 forskare och fysiker. Manhattan projektet startade i slutet år 1941, av två anledningar, Ena anledningen var att Albert Einstein tillsammans med 2 andra forskare, Szilard och Fermi, som båda flytt från tyskarna. De skickade ett vädjande brev till president Roosevelt och bad honom att starta ett projekt för att utveckla kärnvapen för att besegra tyskarna. Den andra anledningen som spelade mest roll var misstankarna runt att tyskarna hade atombomber och kunde anfalla USA med dem när som helst. Man samlade snabbt ihop över 3000 forskare, tekniker och fysiker, man samlade helt enkelt ihop alla som kunde ha någon som helst användbarhet för projektet och detta inom bara några veckor.
Själva projektet var koncentrerat i en fabrik i Los Alamos, där man även sedan konstruerade bomben. Projektet i sig var utspritt över 3 platser: Los Alamos, Hanford och Oak Ridge. I Hanford tillverkade man kärnbränslet till bomben och i Oak Ridge gjorde man isotoper till bomben, d.v.s. renat kärnbränsle. Totalt arbetade 150 000 personer på dessa 3 platser. Alla, oavsett arbete, fick inte lämna anläggningarna utan vakters övervakande, då man riskerade spionage från tyskarnas sida, vilket även inträffade flera gånger.
Efter att man hade investerat 1 miljard dollar och över 3 års forskning hade man klart den första bomben, kallad Trinity, som var en Plutonium bomb. Denna testades i en övergiven stad nära Mexicos gräns. Man hade köpt en liten stad för att testa effekten av explosionen på byggnader. Explosionen från Trinity hade sån enorm kraft att hela den lilla staden blev till sand, även asfalten som explosionen skedde över blev till grön sand av hettan.
Detta överraskade alla forskarna, teoretikerna, fysikerna d.v.s. alla. De som inte var överraskade var de allierades fiender, då de inte hade någon aning om vad som just hänt. Projektet hade så hård säkerhet att forskarna knappt fick lämna området på över 3 år.
Dessa experiment och försök resulterade i att 6 augusti, 1945 exploderade den första atombomben (riktat mot militära och civila mål) över Hiroshima, där över 150 000 personer dog av explosionen och den följande radioaktiviteten.

Atombomben
Atombomben har sedan andra världskriget varit världens mest fruktade vapen, detta då den inte bara bringar en enorm explosion, utan också lämnar kvar radioaktivitet och sjukdomar på stora områden i flera år efter explosionen. Allt detta beror på uranet som atombomben innehåller. Uranet i atombomben är det ämne som utnyttjas till de maximala gränserna för att ge en så stor explosion som möjligt, detta då uranatomer har väldigt tung atomvikt, och är otroligt förbränningskapacitet. Det har nästan 90% förbränningsbarhet. Uran används även i kärnreaktorer, dock har det uranet bara ca: 30 procents förbränningsbarhet, och lämpar sig inte för atombomber. Det uran som används i kärnreaktorer heter Uran 239, medans det uran som man använder i atombomber är uran 235. Man använder även plutonium Det uran som använts i kärnreaktorer är både radioaktivt och har hög förbränningsbarhet.

Varför bildas det ett svampmoln? Explosionen i Nagasaki
När atombomben briserar såsom i Nagasaki och Hiroshima förflyttar sig partiklar från bomben och närliggande ämnen bort ifrån explosionens kärna med enorm kraft och värme. Detta gör att i kärnan för explosionen skapas vakuum. Vakuumet tar i sin tur och suger in närliggande partiklar (som tex. grus, jord och andra ämnen som ligger i närheten) mot kärnan. Alla partiklar som sugs in mot kärnan krockar vid kärnan och skickas rakt upp i luften med samma fart som de sugits in med, flera tusen meter rakt upp. Och när farten i partiklarna avtar börjar de falla utåt sidorna. De ämnen som sugs in i kärnan är nu mindre än ett finmalt gruskorn. Detta gör att alla ämnen, (oavsett om det gäller bly eller damm) är otroligt lätta och kan därför stanna i formationen av en svamp ett bra tag, ibland i timmar.




1. Bomben exploderar och skjuter ut partiklar åt alla håll bort ifrån bombens kärna och bildar ett vakuum.
2. Liten stund senare saktar partiklarna ner, och börjar dras bakåt av Vakuumet vid explosionens kärna.
3. Partiklarna krockar vid kärnan för Vakuumet och explosionen, och skickas då rakt upp i luften, där ämnena i sin tur faller utåt sidorna och stannar i en svampformation.

Sammanfattning
1945 exploderade det värsta vapen människan skådat, som bringade både en kraftig explosion och radioaktiva efterlämningar. Bomben som exploderade var den så kallade ”Trinity” bomben, vilket var en atombomb. Bomben briserade 200 meter över en liten övergiven stad nära mexikanska gränsen. Hetan från bomben förvandlade allt i närheten till sand och blåste bort all bebyggelse och växtligheten i en radie på nära 0.5 mil. Bara några veckor senare sprängdes 2 stora Japanska städer upp och dödade över 250 000 människor totalt.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Manhattanprojektet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-01-07

    Suveränt arbete ! :D

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   Manhattanprojektet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3058 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×