Maslows behovstrappa

16 röster
67383 visningar
uppladdat: 2005-05-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
 Fysiska behov: De mest grundläggande, att kunna äta, dricka, sova, andas osv. Ofta något man som frisk tar för självklart.
 Säkerhet och trygghet: Att känna sig säker och ohotad i sin vardagliga situation. En självklarhet för oss som inte levt under katastrof eller krigs situationer.
 Gemenskap: Att känna gemenskap och tillhörighet med vänner, familj osv.
 Respekt: Att man blir uppmärksammad och respekterad för den man är och för det man gör.
 Självförverkligande: Kreativitet, att skapa något. Att utbilda sig eller göra något annan man känner är viktigt
Grundläggande behovsgrupper

 Fysiologiska behov
 Psykologiska behov
 Sociala behov
 Kulturella behov

Fallet Irené

Irené är helt sängbunden och rörelsehindrad sedan 13 år tillbaka efter en hjärnblödning. Hon är sondmatad och behöver tillsyn 24h/dygn. Man behöver ständigt kontrollera hennes puls, syresättning temperatur osv. Irené kan inte tala efter sin hjärnblödning. Det enda hon fortfarande kan röra är sin tunga och sina ögon vertikalt samt öppna och stänga sina ögon. Man har tagit fram ett slags bokstavs schema som hon kommunicerar med hjälp av. Man har numrerat bokstavsgrupper från 1 – 5 där 1 är de mest vanliga bokstäverna osv. Irené blinkar när du kommer till rätt siffra eller bokstav.


 Fysiologiska behov: Irené kan inte självständigt kontrollera något av sina behov utan behöver hjälp med allt.
 Psykologiska behov: Fysiska jaget Irené har i viss mån accepterat sin situation, men kan ibland känna ångest över att vara ”instängd” i sin orörliga och obrukbara kropp, vi har haft många och långa diskussioner i detta ämne. Hennes största sorg rör framförallt att hon inte kunnat ge sina döttrar en ”normal” tonårsperiod, att hon inte kommer kunna hålla sina eventuella barnbarn i famnen osv. Personliga jaget trots sin belägenhet upplever jag Irené som en ”stor” människa, som har distans till sin egen situation. Hon är klok och omtänksam.
Grundläggande behovsgrupper
Forts.

 Sociala behov: Att överhuvudtaget kommunicera med sin omgivning är en halv vetenskap för Irené i hennes situation. Hennes umgänge inskränks till sin närmaste familj och sina gamla vänner från förr som då och då kommer på besök. Den enda nya kontakter Irené får är genom oss assistenter. Irené drar sig för nya kontakter, eftersom hon känner sig som en last för sin omgivning och för att det krävs mycket energi och ansträngning för att kommunicera.
 Kulturella behov: Irené lyssnar på radio varje dag när hon är själv. Vi assistenter läser för henne ur böcker hon vill höra. Hon är nyfiken och intresserad av att höra om vad som händer utanför hennes värld, vi brukar tala en hel del om mitt liv och min familj, men även om hennes liv och hur hon hade det innan hon blev sjuk. Många existentiella frågor kom också upp. Irené är mycket musikintresserad så det blev en hel del tillfällen då vi satt och lyssnade på musik, ibland gav jag henne massage samtidigt.

Grundläggande omvårdnad

 Människa:
 Miljö:
 Omvårdnadshandling:
 Hälsa:

Olika människor har olika behov. Det är viktigt att man tar hänsyn till patientens egen vilja när man planerar för eventuell vård. De flesta av oss vill ha så lite förändringar av sin tillvaro som möjligt. Man vill kunna leva precis som man gjort tidigare så lång det är möjligt. Att ”slita upp” en människa från hennes invanda miljö, kan ha motsatt verkan vad gäller hennes hälsotillstånd. T ex kan äldre människor bli väldigt desorienterade och förvirrade när de hamnar på sjukhem etc. och detta påverkar i sin tur deras hälsotillstånd och möjlighet till att klara sig själv.

Katie Erikssons vårdteori

Ansa: Irené var sängbunden och sköttes helt i sängen. Jag gjorde allt från att tvätta henne, massera henne, sondmata osv.

Leka: Jag läste ur olika böcker för Irené varje dag. Vi pratade mycket också, om allt och ingenting. Ma...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Maslows behovstrappa

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-10-04

    vad finns det för nackdelar och fördelar

  • Inactive member 2014-03-10

    bra text

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-09]   Maslows behovstrappa
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4212 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×