Medeltiden

9 röster
24923 visningar
uppladdat: 2001-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Livet för en adelsman:

Adelsmännen hade skyldighet att förse kungen med krigare till häst.Ryttaren skulle ha vapen och rutsning.För att människorna skulle veta vilka de var,prydde de sina sköldar och hjälmar med olika märken.Adelsmännen hade mycket makt och inflytande.De flesta bodde på stora gårdar.Endel byggde stora slott och borgar. Vissa bönder var tvingade att göra dagsverken hos slottsherren.Det betydde att de endel dagar måste lämna sina gårdar för att arbeta på slottet.Kungen valde ut dem som skulle hjälpa honom att styra riket.De kallas för riksråd.


Adelsmannen-riddaren:

Det fanns en grupp adelsmän i Europa som kallades riddare.Kungen bestämde vem som skulle bli riddare.Han valde bland dom förnämsta och tappraste krigarna. Som riddare måste de uppföra sig artigt och lova att inte tänka på sig själv i första hand.Riddarna bodde i stora borgar.De byggde den för att kunna försvara sig mot fiender.Runt om borgen byggde de flera meter tjocka murar och en stor vallgrav.Ett sätt att besegra borgen var att vänta utanför och trötta ut dem där inne.När maten tog slut fick de ge sig och komma ut.Ibland hände det att fiender fann borgen tom.I Sverige har vi bara en medeltida borg,som fortfarande idag ser ut som borgarna gjorde under medeltiden.Det är Glimmingehus i Skåne.


Prästerna och livet runt kyrkan:

De första prästerna i Sverige levde mycket fattigt och enkelt.Då fick inte prästerna gifta sig.Barnen och hustrun skulle ta upp alldeles för mycket av prästens tid. Han måste ägna hela livet åt den kristna tron.Kyrkan i Sverige blev allt rikare och fick allt större makt. Alla regler för hur den kristna kyrkan skulle fungera bestämde påven i Rom.Sverige fick sin första ärkebiskop år 1164.Han hette Stefan och bodde i Uppsala.På den plats där biskopen bodde,kallades kyrkan för domkyrka. Även idag är vårt land indelat i 13 stift med domkyrkor och biskopar.


Att leva i kloster:

Vikingarna besökte gärna kloster på sina härjningståg i Europa.Det var inte för att de var intresserade av kristendom utan för att plundra klostren på alla vackra och dyrbara förmål,som fanns där.De människor som vill ägna hela sitt liv åt Gud var dom som sökte sig till kloster.Vid slutet av medeltiden hade vi nästan 100 kloster i Sverige.Munkar och nunnor fick inte bo i samma kloster.


Livet för borgarna i städerna:

Det luktade fruktansvärt illa i städerna på medeltiden.Framför allt under sommaren. Det var för att borgarna slängde ut allt gödsel,sopor och matavfall på gatorna i staden.När det hade regnat,blev det så geggit och smutsigt så man satte på sig ett slags skor med ben på för att komma upp en bit från marken.


Från lärling till mästare:

För att kunna arbeta som hantverkare, t ex skräddare,skomakare eller smed måste man först utbilda sig.Eleverna sattes inte i en skolbänk för att lära sig sitt hantverk. De fick istället lära sig genom att arbeta hos en redan utbildad hantverkare.Det var bara pojkar som fick utbildning.När de var i 10-årsåldern började de arbeta som lärlingar.Då fick de bo och äta gratis hos hantverkarna.Det var en slitsam tid. Långa arbetsdagar,ingen lön och ofta mycket stryk av läromästaren.När så lärlingen efter något år kunde visa att han passade som t ex skräddare och kunde visa prov på att han var en bra jobbare fick dom börja arbeta.


Bönderna och livet runt byn:

Nästan alla människor under medeltiden var bönder.Det var viktigt att äga en egen gård.Då var du en fri man och fick delta i byalaget där man beslutade om viktiga gemensamma frågor.En del bönder i byn ägde ingen egen jord och boskap.De fick bo utanför byn,oftast i små enkla kojor.Den största gården ägde de största tegarna och den minsta gården hade tegar,som inte var större än din skolsal.Livet för människorna i byarna kunde vara mycket hårt.Människor frös och svalt och det gjorde djuren också.Eftersom fodret inte räckte blev djuren undernärda.Därför var djuren mycket små En ko då var inte större än vad en kalv är idag.


På tinget:

Det måste finas regler för vad som är rätt och fel.I Sverige förr i tiden fanns inte alls så många regler som det finns idag.Männen i varje landskap såg till att lagarna följdes. När de samlades till möten för att döma nån kallades det "ting".Inga kvinnor fick vara med på tinget.En av männen som kunde alla lagar kallades lagman.Dom hade inga lagböcker så lagmannen måste kunna alla lagarna utantill. Ofta hade dom verser för att lättare komma ihåg lagarna.


Birger Jarl:

Han blev aldrig en riktig kung.Birger var alltså rikets jarl.Han hjälpte kungen vid namn Erik den läspe och halte.Birger försökte få stopp på blodshämnden. Blodshämnden gick till på det viset att ifall nån i en ätt dödade en i en annan ätt, skulle dom hämnas.Han instiftade fyra fridslagar:
1.Kvinnofrid
2.Hemfrid
3.Tingsfrid
4.Kyrkofrid
Birger Jarl instiftade också en arvslag, som bestämde att en dotter i en familj hade rätt attt få hälften så mycket som sin bror.


Magnus Ladulås:

Mest omtalad har Magnus Ladulås blivit för sin lag mot våldgästning. Magnus Ladulås hade tre söner.Birger,Erik och Valdemar.När Magnus Ladulås dog år 1290 blev hans äldste son Birger rikest kung.Prinsessan Ingeborg skulle ärva den norska kronan och bli drotting i Norge.Om Erik gifte sig med henne kunde han bli kung över både Norge och Sverige.Erik förlovade sig redan med Ingeborg när hon var 1 år.En dag kom hertingarna Erik och Valdemar ridande till Birgers gård Håtuna utanför Uppsala.Kung Birger tog emot dem och lät dom stanna över natten. Han skulle inte tagit emot dem.

På natten överraskade hertigarna sin bror och tog honom till fånga.Den här händelsen har döpts till Håtunaleken.Birger skulle hämnas.Han bjöd in sina bröder och på natten gick han in och satte handbojor på sina bröder.Sedan fängslade han in dom i den hemska fängelsehålan. Han låste dörren med den stora nyckeln och sedan kastade han den i ån,som rinner utanför slottet.När de sedan efter en lång tid fick upp porten såg de,dom två bröderna döda.Dom hade förmodligen svält ihjäl.

Kung Magnus Eriksson 1319-1364:

Efter det tragiska slutet på brödastriden fanns det inte nån kung på Sveriges tron. Då skulle man genast välja en ny kung.Man valde Eriks treårige son, Magnus. Konstigt nog!Men förklaringen v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Medeltiden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2017-01-07

    Anmält mig som intresserad - men inte fått logga in än?

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-22]   Medeltiden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=750 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×