Medeltidens mat och dagens.

10 röster
17626 visningar
uppladdat: 2007-06-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Medeltidens mat och vår mat idag
Är det stor skillnad på dagens mat och medeltidens?



Sammanfattning

Man åt väldigt nyttigt under medeltiden i Sverige, maten kunde innehålla kött, gröt, ärtor, bönor, rotfrukter m.m. Man skulle kunna tro att de också åt potatis men det hade ännu inte kommit till Sverige så tallriken fylldes med annat.
Idag är Sveriges befolkning mer inriktade på hur man kan gå ner i vikt än att äta nyttigt.
Dagens människa äter det mesta som erbjuds.
Vi har bättre läkemedel och forskning idag men samtidigt så lider fler av sjukdomar och fetma, vilket man sällan gjorde på medeltiden eftersom det var lite svårare att få sådan mat som innehåller så mycket fett som vi har i vår matlagning.
” Oavsett vad det är bryggt på, havre, korn eller vete, skadar det huvud och mage, ger dålig andedräkt och förstör tänderna, det fyller magen med dåliga ångor och därför blir den som dricker det med vin snabbt berusad; men det har fördelen att vara vätskedrivande och gör ens kött vitt och lent”



1. Inledning

Varje dag så ser man människor på stan, stora som hus med en hamburgare i handen eller en kebabrulle. Varför vaknar inte människan upp och lär sig från de gamla, nyttigare tiderna i våran tidslinje. Det finns en anledning till att människor mådde mycket bättre fysiskt sätt under medeltiden än vad de gör idag.
Jag har valt att skriva om mat, medeltidens och dagen mat. Jag känner att dagens mat är fylld av fett och finns till mer för att tillfredställa psyket än magen.
Därför valde jag att jämföra det med medeltidens mat just för det är ett bra exempel på nyttig, god mat och som också tillhör en tid där mat var något man kämpade för att få om man var fattig och om man hade pengar så försökte man inte göra det så flottigt som möjligt. Om man ber någon att tänka på dagens mat säger människor med en gång: McDonald’s, kebab, snabbt och lätt, och om man ber de tänka på medeltiden säger de: Bröd, rotfrukter, kryddor.
Det stämmer faktiskt in väldigt bra.
Jag förstår att saker förändras men att människor har blivit så lata är väldigt fruktansvärt om man tänker på hur mycket energi det medeltida folket lade ner på maten förr i tiden. Mat är intressant för det visar rätt mycket vilken typ av människa man är och det är något av det som jag vill få fram i min rapport.

1.1 Syfte/Mål

Det jag vill veta och som jag vill att denna rapport ska innehålla är jämförelsen mellan medeltiden och dagens mat. Jag vill veta lite om hur stor skillnaden är på dagens mat och medeltidens och lite om just vad de åt. Jag kommer att ställa dessa frågor:

• Vad åt i Sverige på medeltiden?
• Vad äter vi idag?
• Hur stor är skillnaden?
• Finns det några speciella recept från Medeltiden?


2. Resultat

2.1 Vad åt de i Sverige på medeltiden?

Man åt väldigt nyttigt under medeltiden i Sverige, maten kunde innehålla kött, gröt, ärtor, bönor, rotfrukter m.m. Man skulle kunna tro att de också åt potatis men det hade ännu inte kommit till Sverige så tallriken fylldes med annat. Det var också en skillnad på vad man åt om man var rik eller fattig, de rika hade mer pengar att lägga på mat, de åt kryddig mat, till och med färsk mat vilket de fattiga inte gjorde.
De fattiga lärde sig att spara maten tills det verkligen behövdes och då saltade man eller torkade maten, människorna som var fattiga fick odla själva, de gjorde allt för att klara sig och gjorde allt själva så att de skulle slippa att lägga pengar på överflödiga saker.
Klostren bidrog med egen odlade frukter som äpplen, körsbär och päron. Under medeltiden ansågs det vara farligt att äta råa frukter och grönsaker så människorna aktade sig för att äta sådana påhitt.
Något som var väldigt sällsynt det var rättigheten att få jaga vilt, köttet var något som alla ville ha på sitt middagsbord, samtidigt som sökandet på ett godkännande jakttillstånd så var det missväxt nästan hela tiden under medeltiden.

2.2 Vad äter vi idag i Sverige?
Sverige idag är väldigt uppdelat, vi har de som inte bryr sig någonting om hur de ser ut, de kör överallt och äter sin kebab och tar kanske en sallad igen för att känna sig nyttiga. Andra bryr sig mera, de tränar och äter nyttigt, det finns så mycket idag som handlar om olika dieter, som till exempel: GI-Metoden som innebär att man ska äta långsamma kolhydrater, recept och viktklubbar som tipsar om hur man kan gå ner finns överallt, i morgontidningen, tv-reklamer, Internet och böcker. Idag är Sveriges befolkning mer inriktade på hur man kan gå ner i vikt än att äta nyttigt. Dagens människa äter det mesta som erbjuds och vi har råd med att unna oss i princip vilket kött som helst, samtidigt som att det har kommit fram mer allergier på de senaste åren.



2.3 Hur stor är skillnaden?

Skillnaden är ju den att valet inte var lika stort på medeltiden som idag, vi har fortfarande fattiga och rika idag men hälsan på 2000-talet är inte lika bra som den var på medeltiden.
Vi har bättre läkemedel och forskning idag men samtidigt så lider fler av sjukdomar och fetma, vilket man sällan gjorde på medeltiden eftersom det var lite svårare att få sådan mat som innehåller så mycket fett som vi har i vår matlagning.
Fetma idag är ett av de största problemen kanske inte är så stora i Sverige men i resten av världen så är det för många som lider av fetma, medeltidens människor levde sundare trots att träningsmaskiner inte fanns och att de åt mer rotfrukter och grönsaker än vad vi gör.
En rolig parantes är att medeltidens män jagade fåglar som svan, påfågel, stork som människorna idag knappast skulle se som något ätbart. I några delar av Sverige så lever fortfarande husmanskosten kvar och den kommer nog alltid att finnas, som nere i Ölandstrakterna så säljs det kroppkakor och det kan vara svårt att hitta färska, nygjorda kroppkakor någon annanstans i Sverige.
Något som också är annorlunda är att under medeltiden så anordnades stora fester när ett djur av större slag hade blivit jaktbyte och ansågs då som festens huvudrätt, dagens människor har också fester men där handlar det väl lite mer om alkoholmängder i överdrift och inte lika stor njutning kring maten som på medeltiden. Apropå alkohol så brukades det också på medeltidens fester så människorna under medeltiden var väl inte hel ylle människor men samtidigt så brukades alkoholen inte på samma sätt som idag.

2.4 Finns det några speciella recept från Medeltiden?


Mjöd
Detta recept ger 25 liter mjöd.

Ingredienser:
Åtta kilo honung.
Vinjäst.
Saft av åtta citroner eller två liter äppelmust.
Kryddor: pors, kvannefrö, humle, fläderblommor, ingefära, muskot eller kardemumma.
Samt en termometer och ett kärl med jäsrör.

Lös upp honungen i sjudande vatten.
Tillsätt övrig vätska och kryddor.
Häll vätskan i kärlet och tillsätt jästen när temperaturen har sjunkit till 30 grader.
Sätt dit jäsröret och låt stå på varm plats i en månad.
Tappa om och sila bort kryddorna.
Gör omtappningar efter tre månader och efter ett år.
Mjödet är nu klart men kan behöva eftersötas med socker upplöst i sjudande vatten.
Behöver mjödet mera smak så läggs kryddor i en linnepåse och kokas en stund i sockervattnet.
Mjödet får en läcker gyllengul färg men skall lagras länge för att smaka riktigt bra.
Fem års lagring rekommenderas!



3. Slutsatser & Analys

Jag känner inte att jag har kommit fram med så mycket nyheter för det är självklart att vi i dagens läger lever väldigt osunt. Alla ser med öppna ögon men ändå så är det inga som gör något åt att vi äter alldeles för mycket, för flottigt och fyllt med fett.
Det säger sig självt att man inte kan leva på McDonald’s eller vid en mack och bara äta varmkorv, det är dags att vakna upp och det var just därför jag använde mig av medeltiden för att vår ras och vårt folk har levt mycket sundare än vad vi gör, det är inte meningen att vi ska göra allting sämre utan att göra det bättre ju äldre världen blir.
Under medeltiden visste i alla fall vårt folk hur man sparade och hur man lagade mat så det räckte till många och samtidigt mättade magar.
Allt som jag har läst, i och för sig på Internet men det har ändå bara gjort mig ännu mer irritation på hur vårt folk lever idag, all fakta som jag läst bevisar bara att jag har rätt att vara irriterad för det är inte normalt att leva såhär om man jämför med för tusen år sedan.
Vår värld ändras men ger det oss rätt att stoppa i oss en cheesehamburgare bara för att vår värld har blivit annorlunda. Detta är inte acceptabelt och det tror inte jag att någon annan heller tycker.

4. Diskussion

Jag önskade att jag hade hittat några böcker som behandlade just mitt ämne på biblioteket men samtidigt känns det som att man kan inte lägga för mycket tid på letandet när man ska skriva en rapport för bara själva skrivandet tar sin egen tid och man ska ändra osv.
Alla elever vill nog hitta sina fakta på biblioteket för lärarna är aldrig så glada när man hittat sina fakta på Internet, jag är rädd ibland att det sänker ens betyg men jag arbetar mycket bättre och har också blivit bättre på att kritisera källorna som jag använder.
Jag har lärt mig mycket mer om just medeltidens matlagning o...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Medeltidens mat och dagens.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-08]   Medeltidens mat och dagens.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8442 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×