Medicinsk Marijuana

5 röster
11427 visningar
uppladdat: 2007-02-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Cannabis har använts i medicinska syften sedan tusentals år före vår tideräknings början. Det är en av de säkraste terapeutiska substanser som människan känner till, och kan vara hjälpsamt vid en rad olika sjukdomstillstånd. I Sverige är den allmänna kunskapen om Medicinsk Marijuana mycket bristfällig, och debatten har i det stora hela förtryckts. Detta informationsblad ämnar att öka den allmänna medvetenheten om Medicinsk Marijuana, och även starta en debatt kring detta område av narkotikapolitiken.



AIDS
Medicinsk cannabis stimulerar aptit, motverkar illamående och smärta som orsakas av HIV och AIDS, samt de biverkningar som orsakas av de mediciner som används för att behandla sjukdomen. För närvarande är de medicinska organisationer som specialiserat sig på AIDS-forskning några av de starkaste förespråkarna för medicinsk marijuana, då de menar att medicinsk cannabis kan rädda liv.

Cancer
Cannabis motverkar illamående vid chemoterapi, och låter patienter äta och leva normalt. En stor mängd rapporter från klinisk forskning visar Marijuanas effektivitet hos cancerpatienter. Inhalerad cannabis ger även fördelen att patienten inte behöver ta preparatet oralt, och därmed riskera att kräkas upp det innan det tagit effekt. Rökt cannabis ger en omedelbar effekt, och patienter finner det ofta lättare att kontrollera sin dos genom denna form av intag.

Smärta
Många forskare menar idag att cannabis är mycket lovande vid behandling av smärta, som ett säkert substitut till många av de beroendeframkallande droger som idag används för att behandla smärta. Amerikanska Institute Of Medicine har fastslagit att cannabis motverkar smärta i en utsträckning som är jämförbar med opiater. Det har även visat sig verksamt vid en rad svåra smärttillstånd, där traditionell behandling med opiater inte är verksam – t.ex. neuropatiska smärtor.

Epilepsi
Cannabis anti-konvulsiva effekter är väl dokumenterade, dock har endast ett fåtal studier specifikt behandlat frågan om dess verkningar vid epilepsi. Forskare bakom en av dessa studier redovisade sina resultat i "Journal of the American Medical Association" 1975, där de fastslog att cannabis kan besitta en anti-konvulsiv effekt vid behandling av epilepsi.

Glaucom – Grön Starr
Syftet med behandlingen av Grön Starr är att minska det interockulära trycket (IOP) i ögat. Flera studier har demonstrerat att inhalerad cannabis minskar IOP hos personer med normal IOP och glaucom.

Migrän
Cannabis var för ett sekel sedan den vanligaste och mest effektiva medicinen i behandling av migrän. Nyligen fastställde en artikel i den medicinska tidsskriften "Journal of the Association for the Study of Pain" att cannabis, i formen av en marijuanacigarett, besitter potential för att snabbt och effektivt kunna behandla akut migrän. Författaren menade även att cannabis är ett långt säkrare alternativ än många receptbelagda mediciner mot migrän, samt att en stor andel patienter inte svarar på, eller upplever svåra biverkningar vid traditionell behandling av migrän.

MS – Multipel Scleros
En stor mängd referenser i den medicinska literaturen pekar på att cannabis kan lindra och hindra sjukdomens utveckling. En undersökning 1999 visade att mellan 30-97% upplevde att deras symptom förbättrades av cannabis, beroende på vilka specifika symptom det rörde. Brittiska House of Lords Science and Technology Comittee erkände 1998 cannabis förmåga att mildra MS. Efter en omsorgsfullanalys av tillgänglig data uppgav ordförande Lord Perry of Walton, att "Vi har sett bevis som är tillräckliga att övertyga oss att en doktor legitimt må vilja förskriva cannabis för att lindra...symptom av multipel scleros, och kriminallagstiftning bör ej stå i vägen för detta".

Cannabis kan även vara användbart vid:
Alkoholism
Alzheimers
Astma
Depression
Fibromyalgi
Mensvärk
Post Traumatisk Stress – PTSD
Reumatism
Schizofreni
Tinnitus
Tourettes Syndrom
Och mycket mer...

Det kan tilläggas att det finns många vittnesmål ifrån sjuka människor som använder och anser sig bli hjälpta utav cannabis. Idag har åtta stater i USA röstat igenom en avkriminalisering av medicinsk marijuana, trots detta kriminaliserar USA’s regering all användning av drogen såväl patienter som doktorer riskerar fängelse om de använder, rekommenderar eller förskriver Medicinsk Marijuana.
Andra länder har dock gått längre vad gäller detta, och terapeutiskt bruk av marijuana är idag tillåtet i Canada och flera Europeiska länder – bla Holland och Belgien, och nu väntas även England omklassifiera cannabis i den största drogpolitiska förändring landet genomgått på över 20 år.
Medicinsk (och annan) användning av marijuana är för närvarande olagligt i Sverige och många andra delar av världen. Sjuka människor arresteras och stämplas som kriminella, medan anti-drog lobbyister beskriver det terapeutiska bruket som "a medical excuse to abuse". De menar att sjuka människor som använder cannabis för att lindra symptom är missbrukare som endast söker en väg att legitimisera sitt eget missbruk.
Vår gemensamma åsikt står fast vid uppfattningen att det är djupt omoraliskt, cyniskt och inhumant att förespråka...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Medicinsk Marijuana

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-20]   Medicinsk Marijuana
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7616 [2024-03-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×