Mikael Niemi och Katarina Kieri

2 röster
18815 visningar
uppladdat: 2003-02-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Båda dessa författare lever i Modernismens tid. Det är här man börjar skriva ungdomsböcker och man blandade in fantasy, TV och film. Dessa böcker är realistiska. Kända författare inom modernismen är JK Rowling, JRR Toliken och Pär Lagerkvist.
.
Katarina Kieri

Katarina är född 1965 i Luleå. Där har hon bott hela sitt liv, och hon säger att hon alltid längtar bort härifrån. Men så fort hon reser någonstans blir hon trött och att allt ordnar sig bara hon får komma hem och städa sitt skrivbord. Katarina är 155 cm lång och bor med två döttrar och en undulat. Hon är intresserad av mänskliga relationer, särskilt de besvärliga. Katarina är fritidspedagog, men hon förstod att det var att skriva hon ville, men vid sidan om måste man ha andra saker att göra för att få ihop till mat och hyra.

Om hon inte vore författare skulle hon trivas ombord på en isbrytare, säger hon själv.

Det svåraste hon vet är att skriva om sitt skrivande. Hon hoppas att det alltid kommer att vara så. Hon kallar det magi, något som inte riktigt går att förklara. Man sätter sig på en stol och sätter pennan mot pappret, eller fingrarna mot tangentbordet och skapar saker och ting, formuleringar och berättelser som inte har funnits tidigare. Men varifrån det kommer, det vill hon inte veta svaren på de frågorna.

Katarina har sedan tonåren skrivit mycket, mest dikter. Hon visste vad varje dikt skulle handla om i början, men när dikterna senare blev böcker blev det på ett annat sätt, resa och följa med orden, se vart man kommer med dem. Hon beskriver den som att göra musik, lyssna efter toner. Det viktigaste har varit hur orden låter, hur de smakar och hur de känns. Katarina har nästan inte brytt sig om vad orden betyder.

Katarina debuterade 1993 med diktsamlingen “Slutet Sällskap”. Hon har även två diktsamlingar till som är publicerade; “Om man saknar vingar” 1996 och “Ur mitt lyckliga liv” 2000. Diktsamlingarna är utgivna av Norsteds förlag och pressen har mottagit dem bra.

När hon skrev “Ingen grekisk gud, precis” stötte hon bara på Laura när hon satt med fingrarna på datorns tangentbord. Hon såg den första scenen i boken framför sig, och ville ta reda på hur allt skulle sluta.
- Tjejer som idag är 14-15 år har inspirerat mig till att skriva om Laura. De kastar sig ut i vuxenlivet samtidigt som de landar i moderns trygga famn.
“Ingen grekisk gud, precis” kom ut 2002. Den fick Rabén & Sjögrens debutantpris samma år vid bokmässan i Göteborg. Katarina har även varit poet vid litterära evenemang runt om i Sverige och Finland, med bland annat jazzmusikern Jonas Knutsson. Hon brukar även arbeta som ledare för skrivarverkstäder för barn och vuxna.

Som författare beskriver hon sig själv som en skeptisk romantiker som skriver istället för att gå omkring och skämmas.

Egna verk:
Slutet sällskap, Norstedts, 1993
Om man saknar vingar, Norstedts, 1996
Ur mitt lyckliga liv, Norstedts, 2000
Ingen grekisk gud, precis, Rabén & Sjögren, 2002

Medverkan i valda stycken av olika författare:
Sverige - ett litterärt lapptäcke, Natur och Kultur, 1996
Brytningstider, Barents förlag, 1997
Röster från Norrbotten, En bok för alla, 1998
Elva poeter, Norstedts, 1998
Där vägarna börjar, Barents publisher, 1999
Nio, Black Island Books/Norrbottens länsbibliotek, 2002

Priser och stipendier:
Luleå kommuns kulturstipendium 1993, Rubus Arcticus
Norrbottens läns landstings utvecklingsstipendium 1999
Stipendium från Samfundet De Nio 1999
Norrländska författarsällskapets stipendium till Arnold Rörlings minne 2000
Rabéns & Sjögrens Debutantpris 2002



Bokanalys av Ingen grekisk gud, precis, 2002
Skriven av Katarina Kieri.



Handling: Boken handlar om Laura, en femtonårig tjej som går i nian. Hon blir en dag kär i sin lärare, Andres Strandberg. Hon drömmer och tänker på honom. Hennes kompis Lena övergiver henne utan att förstå varför, som hon sedan får veta beror på familjeproblem. Då lär hon känna Stefan, som blir hennes nya bänkkamrat. Hon grälar med sina föräldrar och missköter skolan. Man följer i boken Lauras tankar och funderingar.


Boken utspelar sig i nutid, det kan man märka på att Laura och Stefan spelar Playstation, och många saker känner man igen, detta kunde lika gärna ha hänt idag eller igår. Laura bor i Luleå, och man känner igen sig bland snön, kylan, affärerna och gatorna. Eftersom det verkar kallt, utspelas det mesta inomhus, mest hemma hos Laura, men även hos Lena, Stefan och Lauras faster Annika.
De viktigaste personerna var framförallt Laura, men även Anders Strandberg, Stefan, hans kompis Jesper, Annika, och Lena. Lauras föräldrar är ganska obetydliga, hon tycker de är torftiga. Gång på gång jämför hon sina egna föräldrar med Lenas. Laura är en väldigt mogen och tankfull person som har en seriös inställning till livet och är lite av en grubblare.

Det finns olika händelser i boken, både bra och dåliga. Men de dåliga brukar mest finnas i Lauras egna tankar, och lösas upp till slut. Händelserna är nog mest problem som Laura har tusen av.

I stort sett handlar boken om kärlek, längtan och vänskap, att bli vuxen och att våga älska.

Boken var lättläst och inte svår alls att läsa. Katarina skriver så flytande, man läser sida efter sida utan att märka hur mycket man har läst, boken är ett litet äventyr som man sjunker ner i, och det är svårt att ta sig ur det. Hon har ett underbart språk som jag tror de flesta kan känna igen sig i Laura, eller så finns det en liten Laura i oss alla.


Mikael Niemi

Mikael föddes 1959 och växte upp i Pajala, i det nordligaste Sverige. Han tränade i längdskidåkning. Nu tycker han fortfarande om att vara ute i naturen. Mikael var 15 år när han började skriva dikter och noveller. Sedan dess drömde han om att bli författare.
Så småningom utbildade han till elteletekniker, gick en 4-årig teknisk linje och flyttade till Luleå 1977. Efter gymnasiet har han arbetat på en verkstad, som lärarvikarie, ungdomshandledare, elevassistent och på ett litet bokförlag. Han skrev hela tiden vid sidan om.


Den första boken kom ut 1988, “Näsblod under högmässan”, en diktsamling. Efter det har han skrivit lyrik, prosa och teater för radio och scen.
Hösten 1994 kom “Kyrkdjävulen” ut, en spännande ungdomsbok som handlar om tre ungdomar som får strida mot djävlar och spöken i en kamp om gott och ont i Pajala. Nästa ungdomsbok kom ut hösten 1997, “Blodsugarna”. Den handlar om samma ungdomar som i “Kyrkdjävulen”.
Just nu bor Mikael i Pajala igen. Han har en fru, Eelkje Tuma och sönerna Toivo och Kåre. Mikaels favoritförfattare är Majgull Axelsson, PO Enquist och Torgny Lindgren.

Eftersom Mikael är tornedaling skriver han mycket om Tornedalen och gör trakten synlig i litteraturen. Han var ju med själv under händelserna och blev påverkad. Därför skriver han om det han har upplevt. Många av hans romaner utspelar sig i Pajala.
Att vara tornedaling innebär även att vara delad mellan finska och svenska, att ha ett språk som inte accepteras. Att vara finsk är en del av Mikael, en avig och envis finsk gubbe, men han skriver på svenska. När det gäller att fånga berättelser är han pålitlig och idérik. Han skriver även ofta om männen i Tornedalen, männen som uthärdat vad som helst för att bevisa sin manlighet.

Mikaels mormor var same och hans far är tornedaling, alltså den finskspråkiga minoriteten i nordöstra Sverige. De båda minoriteterna är Mikaels rötter, och de är väldigt viktiga för honom. Därifrån hämtar han mycket kraft och inspiration.

Mikael har varit ute mycket i skolorna och berättat om sitt skrivande och sina böcker för att hjälpa elever komma igång med eget skrivande.
“Populärmusik från Vittula” är hans romandebut, och den har belönats med Augustpriset 2000.


Egna verk:
Näsblod under högmässan, 1988, lyrik
Mitt i skallen!, 1988, rapportbok om gymnasiet
Änglar med mausergevär, 1989, lyrik
Med rötter häruppe, 1989, rapportbok om Tornedalen
Kyrkdjävulen, 1994, ungdomsroman
Blodsugarna,1997, ungdomsroman
Populärmusik från Vittula, 2000, roman


Dramatik för scen, radio och TV:
Man måste kunna försvara sig,1988, Radioteater
Ulosveisu, 1991, Tornedalsteatern
Specialaren, 1992, Lule Stassteater
Ska hon vara snygg eller oneurotisk, 1993, Radioteater
Kuppari, 1994, Tornedalsteatern
Innan det rasar, 1994, Teater Normlösa
Ulkojärvi cabaré (med två andra förf.),1995-96, Radioteater
Elsa Laula, 1996, Sydsamisk Teater
Bondånger (med tre andra förf.), 1997, komediserie för SvT
Samerevy, 1997, Dolgi Teater, Kiruna
Konsten att begrava en kärring, 1998, Upsala Stadsteater
Kalla tjejer och varma killar, 2000, Tornedalsteatern
Hej Hitler, 2000, Lule Stassteater
Min pappa är knivjonglör, 2000, ToTe, Kiruna
Dansa din djävul, 2001, Tornedalsteatern
En ö i Valhall, 2001, S. Ölands Musikteater
Tahto rautanen on, 2002, Tornedalsteatern

Utmärkelser
Augustpriset 2000, för Populärmusik från Vittula
Tidningen Vi:s litteraturpris, 2000
Årets Norrbottning, 2000
Din bok - vårt val, 2000
Årets Bok, Månadens boks pris, 2002
Piratenpriset, 2002



Analys av Populärmusik från Vittula (2000)

Skriven av Mikael Niemi. Detta är en roman som handlar om en pojke vid namn Matti genom hans liv, från att ha rymt till Frankfurt vid fem års ålder med hans tystlåtne vän Niila till att möta den första kärleken i tonåren. Mellan det köper han sin första Lektyrtidning i sexan, sommarjobbar som råttdödare och blir träffad av en diabolokula mitt mellan ögonen i ett av många luftgevärskrig. Det mesta av boken utspelar sig på sexti- och sjuttiotal. Det kan man märka på att rockmusiken börjar bli populär, kvarteret asfalteras för första gången, första Beatles-skivan köps, och Mattis och Niilas dröm om att bli rockstjärnor skapas, och de börjar mima i hopprep. Dessutom finns det mycket kvar av Laestadianismen syns det på Niila.

Boken utspelar sig i Pajala, på gränsen till Finland bland finska familjer, släktmiddagar, hembränt, bastubadande och islossning.

De brukar även vara mycket hemma hos Matti, inte så mycket hos Niila, för där fick de inte vara. De var också mycket utomhus.

Matti är en väldigt ärlig person, som tycker och tänker mer än han vågar säga. Han verkar även vara väldigt stark mentalt. Han accepterar att han bor i Vittulajänkkä på ett glatt sätt. Matti har även en vän, Niila. En ganska udda vän, och de upptäcker livet tillsammans.

För det mesta händer det bra saker i boken, men inte alltid. För det mesta berättar Matti om nämnvärda händelser i hans liv, om konstigt folk i hans omgivning och skillnaden med att bo i Pajala och resten av Sverige, alltså söderut.

Boken var ganska lättläst, det var själva handlingen som var lite svårtolkad. Det fanns även mycket finska namn och ord inblandade, men det fanns inga spår av Meänkieli, språket i Tornedalen.

I stort sett handlar “Populärmusik från Vittula” om att bo i Pajala, hur isolerad man egentligen blir, om fördomar, om att acceptera sitt liv och bara leva.
Men Matti flyttade sedan till Stockholm, och Niila for till London för att satsa på musiken. Men kärleken till Tornedalen finns ändå kvar, det förstår även Matti som blev Svenskalärare i Sundbyberg…

Boken är en barndomsskildring i stil med “Emil i Lönneberga”.
Det syns att Mikael verkligen älskar sitt Pajala. “Populärmu...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mikael Niemi och Katarina Kieri

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-25]   Mikael Niemi och Katarina Kieri
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1749 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×