Moa Martinsson-ett författarporträtt

18 röster
41554 visningar
uppladdat: 2003-10-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
På allhelgonanatten den 2 november 1890 föddes en liten flicka som senare fick namnet Helga Maria Schwartz. Hennes mamma Kristina var en 19 årig ogift fabriksarbeterska.
Helga föddes i Linköping men växte upp i trakterna kring Norrköping.
År 1895 träffade Kristina en man som hette Alfred Karlsson och två år senare gifte de sig.
Helga fick en styvfar. Alfred var mycket trevlig och charmig men han var ansvarslös och söp upp alla pengar som Kristina jobbade ihop.
Helga gick i skola på många olika ställen eftersom hon flyttade runt så mycket. De enda betyg som finns bevarade är från Homstads skola där hon gick 1898 och Eliantorps folkskola där hon gick 1903. De var de enda platser där hon stannade tillräckligt länge för att få betyg.
När Helga var 12 år gammal så hade hon gått i 8 olika skolor.
Hon började skriva ner det hon upplevde mycket tidigt och hon läste mycket.
13 år gammal konfirmerades hon och några månader senare fick hon ett jobb på en gård i Vkbolandet. Där trivdes hon och hon lärde sig mycket.

På hösten 1906 reste hon från Norrköping till Stockholm för att jobba på en restaurang där hon fick ett vikariat. Hon trivdes med jobbet trots att det var slitigt och stressigt. När vikariatet var slut reste hon hem till Ösmo där hennes föräldrar bodde och tillbringade vintern där. Där mötte hon Karl Johansson. Han liknade hennes styvfar på många sätt, han var oansvarig men charmig och hade problem med spriten.
När hon var 19 år blev hon gravid för första gången och de flyttade in i ett litet torp nära Ösmo. Där bodde hon med en man som söp upp de pengar som hon trots allt lyckades jobba ihop på den lilla åkern framför huset. Hon brukade åkrarna, fiskade och satte iblen snaror i skogen för att få lite extra mat. Ibland kom hennes mamma och hjälpte till och ibland hennes man också.

Hon fick fem barn med Karl, det första föddes 1910 och döptes till Olof, nästa år kom deras andre son Tore. 1913 kom Erik och året efter Manfred. År 1916 föddes Knut. Knuts födelse var svår och dramatisk, Helga var alldeles ensam vid födseln. Förlossningen skildrar hon i boken ”Kvinnor och äppelträd”.
När Manfred var 10 år och Knut 8 år drunknade de båda. Helga bearbetade den uppslitande sorgen genom att intressera sig för politiken. Hon blev snabbt invald i Kommunfullmäktige men eftersom hon var så fattig kunde hon inte påverka särskilt mycket. Hon hade många ideér om hur man skulle kunna förbättra livet för många arbetare.
Hon började skriva för tidningen ”Arbetaren” år 1922 och fortsatte med skrivande i någon form i hela sitt liv. År 1927 skrev hon några artiklar för kvinnotidningen ”Tidevarvet”. Hon vill inte att folk i i bygden skulle veta att det var hon som skrev artiklarna så hon började skriva under dem med Moa.

1928 fick hon ännu en chock när hennes man tog livet av sig genom att spränga sig i bitar. Den svåra tiden efter chocken fick hon mycket hjälp av sin mamma och hjälpsamma grannar. För att bearbeta sin sorg gick hon en kurs i maskinskrivning på Kvinnliga Medborgarskolan i Fogelstad. Hon skrev fler och fler artiklar och skrev en bok som hon skickade till olika bokförlag som refuserade den gång på gång. Hon hann med både att läsa, skriva och jobb aihop pengar till mat. Hon fortsatte att skriva under sina artiklar med Moa och nu lade hon till Martinsson. Namnet tog hon ur en bok av Johannes Jenssen.
År 1927 träffade hon den 14 år yngre författaren Harry Martinsson. De blev kära och gifte sig 1929. De arbetade ofta tillsammans trots att de var otroligt olika. Harry var filosof , Moa realist.
Efter elva år skildes de efter ett mycket stormigt äktenskap.
Moas första bok,”Kvinnor och äppelträd”, gavs ut 1933. Det väckte mycket uppståndelse eftersom hon beskrv kvinnors kroppar på ett mycket ingående sätt, dessutom beskrev hon kvinnors gemenskap på ett mycket bra sätt. Hennes mest uppskattade böcker är
”Mor gifter sig”, ”Kyrkbröllop” och ”Kungens rosor”. Böckerna handlar om Mia och hennes mor som lever mycket fattigt men ändå försöker göra det bästa av det. Många av Moas böcker handlar om hennes eget liv, om saker som hon har upplevt. Det ger böckerna liv på ett speciellt sätt. Moa Martinsson var en mycket bra berättare som ibland har kallats arbetarfö...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Moa Martinsson-ett författarporträtt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-02-05

    Detta arbete var lätt förståli

  • Inactive member 2005-01-10

    Arbetet var jättebra!! Innehål

  • Inactive member 2006-05-21

    bra text. jag lånar en menin

  • Inactive member 2007-01-14

    skit bra, ja tar allt

  • Inactive member 2007-03-12

    den var okej

  • Inactive member 2007-05-16

    Tror det var lite för långt,,

  • Inactive member 2014-01-07

    Ni har glömt att ta med att Moa och Harry Martinsson åkte till Sovjetunionen 1934 som delegater.

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-10-29]   Moa Martinsson-ett författarporträtt
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2419 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×