Monster eller människa? George W Bush

2 röster
11716 visningar
uppladdat: 2003-04-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Monster eller människa?
George W Bush - Presidentvalet i USA år 2000

Sammanfattning

Jag har skrivit om George W Bush och hans kampanj inför presidentvalet i Förenta staterna
år 2000. Jag har skrivit om hans åtgärder som president och vad jag tycker och tänker om hans sätt att styra landet USA.

Innehållsförteckning

 Inledning
 George W Bush (nödvändiga bakgrundsfakta)
 Database Technologies
 Massmediernas roll
 Poströster
 Högsta domstolen
 Gud välsigne Amerika
 Bushs åtgärder som Förenta Staternas president
 Slutord
 Litteraturförteckning


Inledning

I januari år 2000 flyttade en ny man in på Pennsylvania Avenue 1600. Fastigheten som i folkmun kallas för vita huset. George W Bush hade precis som sin far 11 år tidigare vunnit det amerikanska presidentvalet. Detta efter många ”om” och ”men”. Vad var det egentligen som hände nere i Tallahassee?
Vann George valet just? Om nu majoriteten verkligen valde Bush, var det då bra eller dåligt för Förenta Staterna som nation? Är George den yngre ett monster eller en människa?

George W Bush (nödvändiga bakgrundsfakta)

George W Bush föddes år 1946 i delstaten Connecticut. Han tog examen från Yale University år 1968 med föga imponerande betyg. Trots sina relativt dåliga betyg blev han antagen till Harvard Business School. Där fick han sin examen år 1975. Efter att ha varit med i sin fars presidentkampanj började han med en egen kampanj, för att bli guvernör i Texas. Han lyckades att vinna valet med 53 procent av rösterna. Han blev sedan även omvald för en till mandatperiod med 63 procent av rösterna. Under sin tid som guvernör i Texas blev han känd för att ha tillåtit flest antal avrättningar på flera år. George är gift med Laura Bush och tillsammans har de tvillingdöttrarna Jenna och Barbara. De båda döttrarna har flertalet gånger hamnat i publikljuset för sitt festande och sina alkoholproblem.
Hans far, George Bush (den äldre) har varit USA: s president under en fyraårs period. Och hans bror Jeb Bush är för nuvarande guvernör i delstaten Florida. Den tjugonde januari svors Bush in som USA: s fyrtiotredje president. Han vann valet för republikanerna genom en kampanj som fått och fortfarande får stor kritik för att vara skum och ojust. När valet skulle avgöras var resultaten klargjorda i alla USA: s stater förutom en. Det var den staten som blev centrum för avgörandet. Den staten heter Florida. Den kandidat som vann i Florida blev
USA: s president. Till sitt motstånd hade han demokraten Al Gore. Det finns ett stort antal människor som tror att Bush har fuskat till sig makten. Huruvida det är sant eller inte lär vi förmodligen aldrig få veta. Men alla har ju sin rätt att tro.

George W Bush utger sig för att vara USA: s president. Det finns de som säger att han är rikets främste skurk, en inkräktare på federal mark, en husockupant i ovala rummet. En amerikansk författare uttalar sig så här:
Om jag sade åt er att det här skett i Guatemala, då skulle ni tro mig utan att blinka, oavsett eran politiska inställning. Men eftersom den här kuppen skedde draperad i en amerikansk flagga, så är ni övertygade att det här bara är så kallat ”skitsnack”. Michael Moore

Database Technologies

De misstänkt underliga händelserna började långt före fifflet på valdagen år 2000. Drygt ett år före valet, sommaren 1999, betalade en kvinna vid namn Katherine Harris 4 miljoner dollar till Database Technologies. Katherine ingick i Bushs valkampanj och hon hade stöd av Floridas guvernör, George W Bushs bror – Jeb Bush.

Instick
Jeb Bushs fru ertappades av tjänstemän från immigrationsverket när hon försökte smuggla in smycken till ett värde av 19 000 dollar. Men, men, det här landet heter USA. I USA åtalas man inte om man är rik eller om man är gift med en Bush. /TT

Vad gick då dessa pengar till? Database Technologies fick betalt för att gå igenom Floridas röstberättigade och stryka alla som kunde misstänkas vara före detta brottslingar. Floridas lagstiftning säger att före detta brottslingar blir av med sin rösträtt. Detta betydde att 31 % av alla svarta i Florida förlorade sin rösträtt före valet. Bush och Harris visste att cirka 90 % av de svarta i Florida skulle rösta på Al Gore. Nu ströks alltså flera tusen Gore-röster men bara ett fåtal Bush-röster. Men visst, att stryka brottslingar från att rösta är väl kanske inte fel. Men före detta brottslingar? Människor som kört mot rött ljus för tio år sedan fick alltså inte rösta. Men det här var inte det värsta. Bushs organisation instruerade Database Technologies att även stryka människor med likartade (!) namn som före detta brottslingar. En stor mängd ärliga människor blev nu av med sin rösträtt bara för att de hade ett namn som liknande en brottsling eller för att de fyllde år på samma datum. Projektledaren på Database Technologies, Marlene Thorogood, skickade ett e-mail till Emmet Mitchell (Katherine Harris advokat) och varnade honom att instruktionerna de fått olyckligtvis kommer att medföra att röstberättigade personer stryks. Mitchell replikerade med: Strunt i det! Det tar vi hand om senare. Tror du att någon korrigering någonsin skedde? Database lydde order och 173 000 registrerade väljare blev av med sin rösträtt. Nästan 70 % av dem som ströks var svarta. Cirka 90 % av dessa svarta som var väntade att rösta på Gore ströks. Det innebär att minst 109 000 Gore-röster ströks. Medan betydligt och åter betydligt färre Bush-röster ströks. Dessa väljare som ströks var personer från Floridas egna arkiv. Harris nöjde sig dock inte med dessa strykningar. En lista på misstänkta brottslingar som flyttat till Florida anlände senare till Database Technologies. Notera – ”misstänkta”. 8000 namn fanns med på listan. Återigen var 90 % av dessa 8000 svarta och cirka 90 % av dem Gore-anhängare. Samtliga namn på listan förlorade även de sin rösträtt. Denna lista sägs vara grovt manipulerad. Från vilken delstat kom då denna manipulerade lista? Jo, Texas! Händelsen luktar skandal lång väg. Efteråt hette det att George W Bush hade fått 537 röster fler än Al Gore i Florida. Det ser ganska klart ut med ovanstående fakta att om de flera tusentals som felaktigt inte fick rösta skulle ha påverkat resultatet till Gores fördel. Skulle Bush då ha förlorat valet? Definitivt

Massmediernas roll

På valnatten mellan den sjunde och åttonde november var det omöjligt att utse en vinnare av valet. Förvirringen var total. Mätningarna slog över från Bush till Gore och från Gore till Bush – stup i kvarten. När vallokalerna stängdes visste ingen hur det skulle gå. Tystnad föll över staden Tallahassee. Massmedierna var på som hökar utan att få fram hur rösterna slog. Långt innan rösträkningen var avslutad togs ett beslut på Fox News Channel. Chefen på Fox bestämde sig för att köra ut i nyheterna att Bush vunnit hela valet. Fox News Channel förkunnade alltså formellt att Bush hade vunnit valet. Associated Press (USA: s motsvarighet till tidningarnas telegrambyrå) dementerade uppgifterna från Fox och gick ut med att det fortfarande stod och vägde mellan de båda kandidaterna. Men det som nu hände kom att spela stor roll för fortsättningen. Alla de övriga nyhetsbyråerna var livrädda att verka illa underrättade eller helt enkelt att se korkade ut i teve, så de hängde på Fox. Så gott som alla medier körde nu ut med att Bush stod som segrare i valet. Detta trots att deras egna journalister på plats sade att det var för tidigt att utse en vinnare. Allmänheten fick det nu inkört i sina huvuden att deras nye president hette George W Bush. Allt det här på grund av vad Fox chefen bestämt sig för. Vem var då denne man? Han heter John Ellis och är kusin med George och Jeb Bush!

Vad blev nu följderna för Al Gore? Han erkände sig besegrad till media eftersom medierna och allmänheten nu var övertygade att Bush vunnit. Detta bara för att senare dra tillbaka sitt medgivande och börja kräva omröstningar, redan före det officiella resultatet offentliggjorts. Detta efter ett samtal med sin advokatkår. Hur framstod nu Al Gore? Jo han framstod nu som en förlorare. Det amerikanska folkets bild var nu att Bush var deras nye president och att Gore bara var en patetisk förlorare. Faktum är att efteråt har det kommit ut uppgifter att medan situationen såg ut så här, var det Gore som var i ledning nere i Tallahassee. Men medierna framställde det aldrig på det viset.

Vad som nu pågick i vallokalerna i Tallahassee är fortfarande oklart. Under en lång stund under räkningen stannade plötsligt mätningsstaplarna. Bara för att sedan en stund senare fortsätta. Då, helt plötsligt, med Bush i ledning. Ytterligare timmar efter blev det tyst i Tallahassee. Den senaste mätningen visade att de båda kandidaterna låg lika. Nu var förvirringen total. De enda som kanske visste vad som hände var de som skötte räkningen nere i Tallahassee. Alla dessa var republikaner från Bushs parti. Ingen ”visste” vem som vunnit valet. Men allmänheten (och Gore) var ju säker på vem som vunnit. Detta hade ju Bushs kusin John Ellis sett till. Detta gav George (den yngre), George (den äldre), Jeb och Katherine ett försprång till nästa steg av fiffel.

Poströster

Gore och hans advokater gjorde nu det felaktiga, dock ärliga (om man jämför med Bush), försöket att få till stånd omräkning i några distrikt. Han skulle dock få sin omröstning senare. Bushs organisation slängde sig nu över det som kunde avgöra allting – poströsterna. Största delen av dessa röster kom från militärbaser. Militären röstar nästan alltid republikanskt. Dessa röster som ännu inte räknats skulle kanske ge Bush den klara ledning som han inte åstadkommit genom att förvägra tusentals svarta att rösta. Gore visste detta och försökte nu försäkra sig om att poströsterna skulle kontrolleras extra noga innan de giltigförklarades. Detta som nu lite stred mot hans tidiga inställning att alla röster skulle räknas. Floridas lag säger att för att poströster ska räknas måste de ha avgivits och undertecknats på eller före valdagen, och sedan ha postats och poststämplats från ett annat land senast på valdagen. Ungefär vid den här tidpunkten klev en ny man in i handlingen. Jim Baker (republikan) tjatade ut i media att det inte var rättvist att ändra reglerna för poströster bara för att den ena parten dragit slutsatsen det är det enda sättet för honom att få de röster han behöver. Men det var just det Jim och hans mannar gjorde. Om poströsternas skulle räknas bestämdes till stor del utav republikaner. Enligt New York Times ansågs 680 av de 2 490 rösterna som räknades vara tveksamma. Bush vann poströsterna med proportionerna fyra till fem. Det betyder att cirka 544 av de tveksamma rösterna tillföll Bush. Om dessa tveksamma röster inte räknats förvandlas Bush vinst med 537 vinster till en förlust med sju röster. Bushs organisation ringde upp och pressade alla militärbaser att rösta republikanskt och att skicka in rösterna så fort som möjligt trots att det egentligen redan var för sent att rösta. Tusentals röster strömmade in till Florida, mängder av dem var postade efter valdagen. Nu behövde de bara se till att så många som möjligt tillföll Bush. Enligt New York Times hade Katherine Harris planerat att skicka ut en förhållningsorder till sina valövervakare för att klargöra hur rösterna från utlandet skulle räknas. I detta meddelande skulle hon ha påmint om att delstatens lag krävde att alla röstsedlar skulle ha poststämplats eller undertecknats och daterats senast på valdagen. När det stod klart att George W: s ledning snabbt krympte, bestämde hon sig för att inte skicka ut ordern. I stället lät hon cirkulera en instruktion där hon uppgav att röstsedlarna ”inte behöver” vara poststämplade senast på eller före valdagen. Konstigt. Hur kunde hon förvrida lagen så? För orden utfördes. Svaret lär vi aldrig få reda på, eftersom dataregistren som skulle kunna visa vad som hände på mystik väg raderades, vilket även det är ett brott mot lagen. Harris lämnade sedan över sina hårddiskar till media för genomgång – men innan hon lät det ske bad hon sin egen datakonsult att så kallat ”gå igenom” innehållet först. Harris ställer nu upp i kongressvalet med goda vinstchanser. Detta är då enligt mig helt klart ett land med oräkneliga fläckar. Republikanerna drog nu igång en kampanj att styra hur de tveksamma rösterna skulle räknas. Poströsterna delades in i olika distrikt. I distrikt där Bush vunnit räknades sex av tio otydliga poströster men i distrikt där Gore vunnit räknades bara två av tio otydliga röster. Hur kunde då demokraterna gå med på detta? Till en början protesterade de för fullt. De gick till högsta domstolen för att försöka få en rättvis behandling. Men medan detta pågick startade republikanerna en pr-kampanj. En kampanj som fick demokraterna att framstå på det sättet att de försökte frånta de män och kvinnor, som riskerade livet för att försvara landet, sin rösträtt. Bushs organisation fick kändisar och högt uppsatta människor att gång på gång tala i media om hur uselt det var av demokraterna att försöka frånta dessa nationalhjältar sin rösträtt. Ett smutsigt men ack så smart drag av republikanerna. Alla dessa påtryckningar gjorde att demokraterna gav vika. De blev helt enkelt avskräckta. Demokraternas vicepresidentskandidat Joe Lieberman gick ut med att man inte skulle bråka över att hundratals röster från militär personal räknades in i slutresultatet bara för att de inte var poststämplade. Demokraterna borde inte ha gett vika för påtryckningarna. Efteråt har det visat sig att om de fortsatt kämpa så hade de mycket väl kunna vinna. New York Times kunde i juli 2000 konstatera att av rösterna som godkändes borde en stor mängd inte ha räknats om man följt Floridas lagstiftning. För 334 poströster från militären saknades all dokumentation om att de hade skickats på eller före valdagen. 183 röstsedlar var poststämplade i USA. 96 röstsedlar saknade underskrift. 169 röstsedlar hade avgivits av oregistrerade väljare, hade kuvert som inte var korrekt undertecknade eller kom från individer som hade begärt att inte få någon röstsedel. 5 röstsedlar inkom efter tidsgränsen 17 november. 19 väljare som vistades i utlandet avgav dubbla röster och fick båda räknade. Alla dessa röstsedlar stred mot Floridas lag, men ändå räknades de. Bush är inte en klar vinnare. Så är det bara. Om han överhuvudtaget är en vinnare lär aldrig komma fram. Mycket handlar om rena lagbrott, som är noga dokumenterat, och alla bevisen finns i Tallahassee. Det här valet tolkas av mig som att det var ordnat så att Bush vann.

Högsta Domstolen

I högsta domstolen satt två republikaner i sjuttioårsåldern. Sandra Day O’Connor och William Rehnquist. Dessa två personer ville att republikanerna skulle segra så att de skulle kunna gå i pension i veto om att deras ersättare också skulle vara republikaner och dela deras ideologi. När de fick reda på att omräkningen började gå i Gores favör avbröt de omräkningen.

Ärendet var nu att tvistas om i högsta domstolen. Eugene Scalia var en av de advokater som representerade Bush. Hans ökända tal om förklaringen varför omröstningen var tvungen att avbrytas löd:
Att räkna röster som är av tveksam giltighet hotar, enligt min åsikt, att irreparabelt skada den kärande (Bush), och landet, genom att kasta slagskugga över hans (Bushs) påstående att han vunnit valet på legitimt vis. Om vi med andra ord låter räkna alla röster och det visar sig att Gore har fått majoritet, och alltså är valets segerherre, kommer det att försämra Bushs möjlighet att styra landet när vi väl har installerat honom som president.

I sitt beslut hänvisade Högsta domstolen till det fjortonde tilläggets statut om likhet inför lagen. De förfäktade att på grund av att omräkningsmetoderna varierade, behandlades väljarna olika beroende på var de bodde, och därför åsidosattes deras rättigheter.

Efter 36 dagars tjafs och tvister var det nu officiellt klart att George W Bush var USA: s nye president. Om det nu verkligen var han som vann låter vi alla ha en egen uppfattning om. För sanningen lär aldrig komma fram.

Gud Välsigne Amerika!

George W Bush installerades i Vita Huset den tjugonde januari 2000. Som sedvanligt är, när en ny president ska installeras, är den långa paraden genom Washington DC, vanligtvis är gatorna kantade av tusentals lyckoönskare och gratulanter. Så var den här gången inte fallet. Istället fick Bush åka igenom staden och se 20 000 människor som hånade honom. Hans limousine blev utsatt för våldsamma tomat- och ägg attacker. Människorna höll plakat med texten att han var en fuskare och en brottsling. Varmare välkomnande har presidenter synnerligen fått. Gud Välsigne Amerika!

Bushs åtgärder som Förenta Staternas president

Är George W Bush bra för USA som nation? USA har nästan alltid varit hatat runt om i världen. President Bill Clinton fick världen på andra tankar. Han fick USA att framstå som en god nation. USA blev mer och mer omtyckt runt om i världen. Vad hände sen då? George W Bush blev ny president. Amerikanerna är nu mer hatade runt om i världen än vad de någonsin har varit. Bush har redan hunnit med ett krig i jakten på Usama bin Laden. Han är nu mitt uppe i att starta ett nytt krig mot Irak. Det värkar ibland som att Bush och hans medhjälpare har fått blodad tand och vill bomba så mycket möjligt. Man har även varit i stridigheter med Nordkorea. Fler och fler länder sätter sig nu emot USA i ett krig mot Irak. Om inte Bush passar sig så kan han nog starta otrevliga saker. Vem vill ha Tredje Världskriget på sina axlar?
Bush har även hunnit med att få världens onda blickar mot sig genom att som enda land i världen inte skriva på kontrakten om barnens rättigheter. Han har även vägrat att skriva på Kyotoprotokollet från 1997, om att motverka globala klimatförändringar. Protokollet har skrivits under av 178 andra länder. Han har även förkastat den internationella överenskommelsen från 1972 om att förbjuda bakteriologisk krigföring. Han visar gång på gång att USA tror att de är den största makten i världen. Att de är helt oberoende av resten världen. Passa dig Bush, så är inte fallet.
Ovanstående är utrikesproblem för USA, men Bush klarar inte av att sköta sitt eget land heller. Hans förteckning av bragder kan skrivas hur lång som helst. Han har sänkt bibliotekens statsanlag med 39 miljoner dollar. Han har sänkt statsanlagen för forskning inom barnmedicin med 35 miljoner dollar. Han har gett tillstånd till skogsavverkning, gruvdrift, olje- och gasborrning i nationalparker. Han har brutit sitt vallöfte att investera 100 miljoner dollar per år för att bevara regnskogen. Han har sänkt bidragen till det arbete som drivs för att ge bostadslösa tak över huvudet med 60 miljoner dollar. Han har struntat i sitt vallöfte att reglera koldioxidutsläppen, en ytterligt bidragande orsak till globala klimatförändringar. Han har hotat att stänga Vita husets avdelning för bekämpande av AIDS. Han har föreslagit att ”Reading Is Fundamental”, en organisation som ombesörjer att fattiga barn får gratisböcker, läggs ner. Som ni kan se så finns det en dold mycket mörk sida även inom Bushs inrikes planer.

Slutord

Hans kampanj var utan tvekan smutsig och oj...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Monster eller människa? George W Bush

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-12-13

    Fullständigt löjligt ensidigt

  • Inactive member 2006-04-12

    Mycket bra skrivet!

  • Inactive member 2014-01-31

    sanningen är viktig. Att följa spelreglerna i samband med val är Aoch 0.

Källhänvisning

Inactive member [2003-04-17]   Monster eller människa? George W Bush
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2012 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×