Mytanalys

6079 visningar
uppladdat: 2006-12-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Myter

Jag har läst tre olika myter från olika kulturer. Den första är från den nordiska asamytologin, den andra från grekisk mytologi och den tredje från det afrikanska ntombafolket.
I den nordiska berättelsen försöker asarna att tillfångata Fenrisulven. Denna besitter en otrolig styrka, och går varken att binda med hjälp av rep eller kedjor. En av asarna beger sig då till Yggdrasils nedre grenar, där två mycket duktiga dvärgsmeder lever. Dessa tar fram ett rep som Tyr, Tors bror sedan kan lägga runt Fenrisulvens hals.
Även i den grekiska berättelsen är det ett odjur som ska besegras, tjuren Mintaurus. Denna tjur lever instängd längst inne i en stor labyrint på ön Knossos och dess enda föda är människor. Varje år offras ett antal ungdomar som mat åt tjuren. När turen kommer till Aten erbjuder sig kungens son att bli ett av offren. Den unge mannen, Theseus, är mycket stark och säger att han, och alla de andra kommer komma tillbaka med liven i behåll. När offren anländer till Knossos får Theseus kontakt med kungen av Knossos dotter, Ariadne, som lovar att hjälpa honom. Med hjälp av Theseus styrka och Ariadnes list besegras odjuret, och alla ungdomarna kan återvända till Aten.
I den afrikanska berättelsen är det en man vid namn Mokele som erbjuder sin far att hitta den försvunna solen och få upp den på himmelen igen. Han får hjälp av alla skogens djur i sin jakt, och även i det här fallet är det motståndarens, den kung som har gömt solen i sitt rike, dotter som hjälper hjälten med sin list.

Jag tycker att det till viss del går att avgöra vilken del av värden myterna kommer ifrån. Beskrivningar av vilka djur som finns, eller att karaktärerna måste ta sig igenom en regnskog ger ju en viss uppfattning. Detta gäller nog mest för den afrikanska berättelsen, medan det i den nordiska och den grekiska nästan bara går att lista ut var det är utifrån namn på olika platser och personer.

I alla berättelserna är det en man som är själva hjälten, men han har i alla tre fallen mer styrkan än intelligens och får hjälp av kvinnors och olika djurs list. att det är en man som är hjälten men att han får hjälp av en kvinna ser nästan likadant ut i dagens hjälteberättelser, t.ex. stålmannen. Mannen är den starke, medan kvinnan antingen får stå för list och slughet, eller helt enkelt bara vara ett hinder som gör hjälten känslomässigt svag.
Både den grekiska och den afrikanska myten slutar med att den ondes dotter följer med hjälten, alltså sin pappas motståndare, tillbaka till dennes hemland.

I den grekiska myten spelar djur och natur ingen större roll, det enda som kan syfta på detta är Mintaurus, tjuren. Han är ju en del av det onda i berättelsen. I den nordiska myten spelar detta in lite mer. Asar och människor med flera lever ju i den stora asken Yggdrasil. Även här representeras det onda utav ett djur. Det är en varg, vilket man ju kan härleda till att människan faktiskt alltid har varit rädda för just vargen. I den afrikanska myten är djuren däremot på de godas sida. Det är faktiskt mer djuren som gör jobbet med räddningen av solen. Utan djuren skulle hjälten ha varit död flera gånger om. Kan det vara så att man i Europa mer har sett djuren som något hotfullt och ont, medan man i Afrika har levt mycket tätare inpå dem och därför ser dem som viktiga medarbetare. I den afrikanska berättelsen kan man faktiskt se en ganska intressant sak. Människan utser ofta sig själv till hjälte, fast att det kanske är andra som egentligen har gjort det tunga jobbet.

Ingen av dom här berättelserna berör relationen gudar/människor särskilt mycket. I den nordiska myten handlar det nästan uteslutande om just gudarna, medan det i de två andra är människor, eller kanske halvgudar med tanke på deras fysiska och magiska krafter, som utför stordåden, utan gudars inblandning.

Den afrikanska myten tycker jag visar mycket på att samarbete är viktigt. Även de vi inte tror kan bidra med något vässäntligt, kan vara mycket viktiga. Mokele tvekar först när sköldpaddan ber att få följa med, eftersom han anser att denna är en mycket långsam varelse. Sedan är det i själva verket skölpaddan som hittar solen så att den kan återföras till himlen.
Den nordiska myten vill kanske berätta att man ska se också en bit in i framtiden, och inte bara här just nu. När Fenrisulven är en lite valp är den lekfull och söt, så asarna kan inte med att döda den. Den växer fort och blir allt större och mer aggressiv. När asarna väl inser att dom måste göra sig av med vargen är den nästan ohanterlig. Alltså, även om det ser bra ut nu, försöka att också se runt nästa hörn innan du handlar.
Den grekiska myten vill nog berätta att om man står kvar, och ger sig sjutton...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mytanalys

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-10]   Mytanalys
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7298 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×